Essentiële Schoolregels bij Emigreren naar Duitsland: Wat Ouders Moeten Weten

Ontvang direct meerdere offertes van verhuisbedrijven uit uw regio! Vul vrijblijvend ons aanvraagformulier in en ontvang binnen vijf minuten diverse prijsindicaties. Zo kiest u eenvoudig het beste verhuisbedrijf en bespaart u op uw verhuiskosten!


Vindt een lokaal bedrijf die bij u past.

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan voor uw verhuizing!

verhuisdnaarduitsland.nl staat altijd voor u klaar.

Neem gerust contact met ons op voor al uw vragen over emigreren en school regelen in Duitsland. Wij helpen u graag!

Altijd de goedkoopste prijs.

Vergelijk meerdere verhuisbedrijven en bespaar op uw verhuizing naar Duitsland!

Wanneer je emigreert naar Duitsland, is het belangrijk om te weten dat de leerplicht hier heel strikt wordt gehandhaafd. Kinderen vanaf zes jaar zijn verplicht om naar school te gaan, en dit geldt voor alle kinderen, ongeacht hun nationaliteit.

Het Duitse schoolsysteem is anders dan het Nederlandse systeem. Na vier jaar basisschool (Grundschule), worden kinderen naar verschillende typen middelbare scholen gestuurd op basis van hun academische prestaties en capaciteiten. Deze zijn de Hauptschule, Realschule, en Gymnasium.

In Duitsland zijn de schoolvakanties anders geregeld dan in Nederland en verschillen ze ook per deelstaat. Het is belangrijk om de vakantieroosters van de specifieke deelstaat waarin je gaat wonen te controleren, zodat je goed voorbereid bent.

Voor kinderen die nog niet voldoende Duits spreken, worden er vaak speciale taalondersteuningsprogramma's aangeboden in de scholen. Dit helpt hen om snel de taal te leren en zich beter te integreren in het Duitse schoolsysteem.

Elke deelstaat in Duitsland heeft zijn eigen regels en onderwijssysteem, wat betekent dat er regionale verschillen kunnen zijn in de manier waarop scholen worden georganiseerd, de vakken die worden aangeboden, en de onderwijsstandaarden. Het is daarom verstandig om je goed in te lezen in de specifieke regels van de deelstaat waar je naartoe verhuist.

Verschillende soorten scholen in Duitsland

Wanneer je emigreert naar Duitsland, is het belangrijk om bekend te raken met de verschillende soorten scholen die het land te bieden heeft. Het Duitse onderwijssysteem is anders dan het Nederlandse systeem en kent diverse schooltypen die elk geschikt zijn voor verschillende onderwijsvormen en levenspaden. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste schoolsoorten in Duitsland.

Allereerst is er de Grundschule, wat vergelijkbaar is met de basisschool in Nederland. Kinderen beginnen hier op zesjarige leeftijd en blijven er tot ze ongeveer tien jaar oud zijn. Na de Grundschule gaan kinderen naar een van de volgende schooltypen, afhankelijk van hun academische prestaties en interesses:

 • Hauptschule: Deze school is bedoeld voor leerlingen die meer praktisch georiënteerd zijn. De Hauptschule duurt tot de negende of tiende klas en bereidt leerlingen voor op beroepsonderwijs of directe toetreding tot de arbeidsmarkt.
 • Realschule: De Realschule biedt een meer algemene opleiding en duurt tot de tiende klas. Na het afronden van de Realschule kunnen leerlingen verder studeren aan een beroepsopleiding of doorstromen naar de Fachoberschule of Berufskolleg voor verdere specialisatie.
 • Gymnasium: Dit is de meest academische vorm van middelbaar onderwijs in Duitsland en bereidt leerlingen voor op een universitaire studie. Het Gymnasium duurt tot de twaalfde of dertiende klas, waarna leerlingen hun Abitur (eindexamen) afleggen.
 • Gesamtschule: Deze school combineert elementen van de Hauptschule, Realschule en Gymnasium. Leerlingen van verschillende niveaus zitten hier samen in de klas, maar kunnen op hun eigen niveau examens en diploma's behalen.

Daarnaast zijn er nog andere schooltypen zoals de Förderschule of Sonderschule voor leerlingen met speciale behoeften, en de Berufsschule die zich richt op beroepsopleidingen. Voor meer informatie over het emigreren naar Duitsland en wat je daarbij nodig hebt, kun je terecht op deze pagina.

De inschrijvingsprocedure voor scholen

Wanneer je met je gezin emigreert naar Duitsland, is een van de eerste stappen het inschrijven van je kinderen op een Duitse school. De inschrijvingsprocedure kan enigszins variëren afhankelijk van de deelstaat waarin je je bevindt, maar er zijn enkele algemene stappen die je kunt volgen om dit proces soepel te laten verlopen.

Allereerst moet je bepalen welke school het beste bij je kind past. Dit kan een openbare school, een privéschool of een internationale school zijn, afhankelijk van de behoeften en voorkeuren van je kind. Het is raadzaam om de verschillende scholen in je nieuwe omgeving te bezoeken en informatie in te winnen over hun onderwijssystemen en faciliteiten.

De volgende stap is het verzamelen van de benodigde documenten voor de inschrijving. De meeste scholen zullen de volgende documenten van je vragen:

 • Een ingevuld inschrijfformulier van de school.
 • Een kopie van het paspoort of identiteitsbewijs van je kind.
 • Een bewijs van het adres in Duitsland, zoals een huurcontract of een inschrijvingsbevestiging van de gemeente.
 • Schoolrapporten en andere relevante onderwijskundige documenten van de vorige school van je kind.
 • Eventueel vaccinatiebewijzen of medische attesten.

Na het verzamelen van deze documenten neem je contact op met de school om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. Tijdens dit gesprek krijg je de gelegenheid om vragen te stellen over het curriculum, de regels en de verwachtingen van de school. Ook kan de school meer te weten komen over je kind en zijn of haar specifieke behoeften.

Voor meer gedetailleerde informatie over het verhuizen naar Duitsland en wat je allemaal moet regelen, kun je de checklist verhuizen naar Duitsland raadplegen. Deze checklist biedt een uitgebreid overzicht van wat er allemaal komt kijken bij een emigratie naar Duitsland, inclusief het regelen van schoolinschrijvingen.

Documenten die nodig zijn voor de schoolaanmelding

Bij het emigreren naar Duitsland is het belangrijk om te weten welke documenten nodig zijn voor de schoolaanmelding van je kinderen. De benodigde documenten kunnen variëren afhankelijk van de deelstaat, maar over het algemeen zijn er een aantal standaarddocumenten die vereist zijn. Het is essentieel om deze documenten tijdig te verzamelen om een soepele overgang naar het Duitse onderwijssysteem te garanderen.

De volgende documenten zijn doorgaans nodig voor de schoolaanmelding in Duitsland:

 • Geboorteakte van het kind
 • Paspoort of identiteitskaart van het kind en de ouders
 • Verblijfsvergunning, indien van toepassing
 • Bewijs van inschrijving in de gemeente (Meldebescheinigung)
 • Schoolrapporten of certificaten van de vorige school
 • Inentingsbewijs (Impfpass)
 • Eventueel een bewijs van taalvaardigheid in het Duits

Het is raadzaam om alle documenten te vertalen naar het Duits, bij voorkeur door een beëdigd vertaler, om eventuele vertragingen tijdens het aanmeldingsproces te vermijden. Sommige scholen kunnen ook aanvullende documenten eisen, zoals een medisch attest of specifieke formulieren die door de school zelf worden verstrekt.

Voor meer informatie over de schoolaanmelding en andere relevante zaken bij het emigreren naar Duitsland, kun je terecht op Verhuisd naar Duitsland.

Ondersteuning voor niet-Duitssprekende kinderen

Voor niet-Duitssprekende kinderen die naar Duitsland emigreren, is er vaak extra ondersteuning beschikbaar om hun integratie soepel te laten verlopen. De Duitse scholen begrijpen dat de taalbarrière een grote uitdaging kan zijn en bieden daarom diverse programma's en hulmiddelen aan om deze leerlingen te helpen.

Een veelvoorkomende vorm van ondersteuning zijn de zogenaamde Willkommensklassen of Förderklassen. Deze klassen zijn speciaal ontworpen voor nieuwkomers en richten zich voornamelijk op intensief Duits taalonderwijs. Dit stelt de kinderen in staat om eerst een solide basis in de Duitse taal te leggen voordat ze verder integreren in reguliere klassen.

Daarnaast bieden veel scholen ook aanvullende activiteiten en middelen aan om de taalvaardigheid van niet-Duitssprekende kinderen te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van:

 • Extra taalondersteuning na schooltijd
 • Tutoringprogramma's door oudere studenten of vrijwilligers
 • Toegang tot leermateriaal zoals boeken, apps en online cursussen die specifiek gericht zijn op het leren van Duits als tweede taal

Naast de formele onderwijsondersteuning, wordt er vaak ook aandacht besteed aan het sociale aspect van integratie. Scholen proberen een inclusieve omgeving te creëren waar nieuwe leerlingen zich welkom voelen en aangemoedigd worden om deel te nemen aan schoolactiviteiten, sportteams en clubs.

Voor meer informatie over het regelen van praktische zaken bij emigratie naar Duitsland, zoals zorgverzekering, kun je terecht op deze pagina over zorgverzekering regelen bij emigreren naar Duitsland.

Schoolkosten en financiële steun

Bij emigreren naar Duitsland is het belangrijk om ook rekening te houden met de schoolkosten en beschikbare financiële steun. In Duitsland zijn er verschillende soorten scholen, waaronder openbare scholen, private scholen en internationale scholen. De kosten kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van het type school dat wordt gekozen.

Openbare scholen zijn in Duitsland over het algemeen kosteloos, wat betekent dat er geen lesgeld verschuldigd is. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor veel expats. Echter, ouders moeten wel rekening houden met bijkomende kosten, zoals schoolboeken, materialen en excursies. Deze kosten kunnen variëren, maar zijn meestal beheersbaar.

Private scholen en internationale scholen daarentegen kunnen aanzienlijk hogere kosten met zich meebrengen. Lesgeld voor private scholen kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro's per jaar. Internationale scholen, die vaak Engelstalig onderwijs bieden, zijn meestal nog duurder. Het is belangrijk om deze kosten mee te nemen in de financiële planning bij een verhuizing naar Duitsland.

Gelukkig zijn er verschillende vormen van financiële steun beschikbaar voor ouders die moeite hebben om de schoolkosten te dekken. De Duitse overheid biedt diverse subsidies en toelagen aan gezinnen, afhankelijk van hun inkomen en de specifieke omstandigheden. Enkele van deze ondersteuningen zijn:

 • Kindergeld: Een maandelijkse toelage voor elk kind onder de 18 jaar (en soms tot 25 jaar als het kind nog studeert).
 • Elterngeld: Financiële steun voor ouders die tijdelijk minder gaan werken om voor hun kinderen te zorgen.
 • BAföG: Een vorm van studiefinanciering voor studenten, die deels een lening en deels een gift kan zijn, afhankelijk van het inkomen van de ouders.

Voor meer informatie over belasting en het regelen van financiële zaken bij emigreren naar Duitsland, kun je hier terecht.

Speciale onderwijsbehoeften en voorzieningen

Bij het emigreren naar Duitsland met kinderen die speciale onderwijsbehoeften hebben, is het essentieel om vroegtijdig onderzoek te doen naar de beschikbare voorzieningen en ondersteuning. Duitsland heeft een goed ontwikkeld systeem voor speciaal onderwijs dat kinderen met diverse behoeften ondersteunt, maar de beschikbare middelen en benaderingen kunnen variëren per deelstaat.

Scholen in Duitsland bieden een scala aan voorzieningen voor kinderen met speciale onderwijsbehoeften, waaronder:

 • Gespecialiseerde scholen (Sonderschulen) die specifiek gericht zijn op kinderen met bepaalde handicaps of leerstoornissen.
 • Inclusieve scholen (Inklusionsschulen) waar kinderen met en zonder speciale behoeften samen les krijgen, met extra ondersteuning waar nodig.
 • Therapieën en aanvullende diensten zoals logopedie, ergotherapie en fysiotherapie, vaak geïntegreerd in het schoolprogramma.

Ouders worden aangemoedigd om contact op te nemen met de lokale schoolautoriteiten of speciaal opgeleide adviseurs om de juiste onderwijsplek voor hun kind te vinden. Deze experts kunnen een uitgebreide evaluatie uitvoeren van de behoeften van het kind en aanbevelingen doen over passende onderwijsmogelijkheden.

Het is ook nuttig om in overleg te treden met andere ouders en gemeenschappen die al ervaring hebben met het Duitse onderwijssysteem. Zij kunnen waardevolle inzichten en tips bieden die helpen bij de overgang naar het nieuwe schoolsysteem.

Naast het regelen van het onderwijs, vergeet niet om andere belangrijke zaken te regelen zoals het omwisselen van uw rijbewijs bij emigratie naar Duitsland. Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten en vereisten bij de hand heeft om een soepele overgang te waarborgen.

Extracurriculaire activiteiten en naschoolse opvang

Wanneer je naar Duitsland emigreert met je kinderen, is het belangrijk om niet alleen naar de reguliere schooltijden te kijken, maar ook naar de mogelijkheden voor extracurriculaire activiteiten en naschoolse opvang. Duitse scholen bieden vaak een breed scala aan naschoolse programma's die kunnen variëren van sport en muziek tot academische ondersteuning en kunstzinnige vorming. Deze activiteiten zijn niet alleen bedoeld om de talenten van de kinderen te ontwikkelen, maar ook om hen te helpen integreren in hun nieuwe omgeving en vrienden te maken.

Naschoolse opvang is een belangrijk aspect waar je rekening mee moet houden, vooral als beide ouders werken. In Duitsland wordt naschoolse opvang vaak aangeboden door de scholen zelf of door externe organisaties die samenwerken met de scholen. Deze opvangdiensten kunnen variëren van eenvoudige supervisie tot uitgebreide programma's die huiswerkbegeleiding en diverse activiteiten omvatten. Over het algemeen zijn deze diensten beschikbaar tot het begin van de avond, wat ouders de nodige flexibiliteit biedt.

Het is een goed idee om van tevoren te informeren welke specifieke naschoolse en extracurriculaire mogelijkheden er zijn op de scholen in jouw nieuwe woonplaats. Op deze manier kun je een goed geïnformeerde keuze maken die aansluit bij de behoeften en interesses van je kinderen. Voor meer informatie over andere praktische zaken bij emigratie naar Duitsland, zoals het invoeren van je auto, kun je terecht op deze pagina.

Systeem van schoolrapporten en beoordelingen

Het Duitse onderwijssysteem maakt gebruik van een gedetailleerd systeem van schoolrapporten en beoordelingen dat verschilt van het Nederlandse systeem. In Duitsland ontvangen leerlingen doorgaans tweemaal per jaar een rapport: een tussentijds rapport in de winter en een eindrapport aan het einde van het schooljaar. Deze rapporten geven een overzicht van de prestaties van de leerling in verschillende vakken en worden gebruikt om de voortgang en het beheersingsniveau van de student te evalueren.

De beoordelingen in Duitse schoolrapporten worden uitgedrukt in cijfers van 1 tot 6, waarbij 1 staat voor zeer goed en 6 voor onvoldoende. Dit systeem is vergelijkbaar met de Nederlandse schaal van cijfers 1 tot 10, maar het is belangrijk om de betekenis van de cijfers correct te interpreteren wanneer je als ouder naar Duitsland verhuist. Hieronder vind je een overzicht van de Duitse cijfers en hun equivalent in het Nederlandse systeem:

Duitse cijfer Betekenis Nederlandse equivalent
1 Zeer goed 9-10
2 Goed 8
3 Voldoende 7
4 Net voldoende 6
5 Onvoldoende 5
6 Zeer onvoldoende 4 of lager

Daarnaast worden in Duitse rapporten vaak ook opmerkingen en feedback van de leraren opgenomen, wat ouders en leerlingen een beter inzicht geeft in specifieke sterke en zwakke punten. Dit kan helpen bij het identificeren van gebieden waar extra ondersteuning of aandacht nodig is.

Als je overweegt om naar Duitsland te verhuizen en vragen hebt over de Duitse schoolrapporten en beoordelingen, of andere aspecten van het leven in Duitsland, kun je meer informatie vinden op deze pagina.

Verschillen tussen het Duitse en Nederlandse onderwijssysteem

Wanneer je als gezin emigreert naar Duitsland, is het belangrijk om te begrijpen dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen het Duitse en Nederlandse onderwijssysteem. Een van de meest opvallende verschillen is de structuur van het onderwijs. In Duitsland begint het onderwijs met de Grundschule, die kinderen van zes tot tien jaar oud omvat. Na deze basisschool worden kinderen op basis van hun academische prestaties en aanbevelingen van leraren ingedeeld in verschillende typen voortgezet onderwijs: het Gymnasium, de Realschule, of de Hauptschule.

In Nederland daarentegen, gaan kinderen na de basisschool naar het voortgezet onderwijs waar ze kunnen kiezen tussen verschillende niveaus zoals VMBO, HAVO, of VWO, afhankelijk van hun capaciteiten en wensen. Dit systeem biedt wat meer flexibiliteit, omdat leerlingen de mogelijkheid hebben om later van niveau te wisselen. In Duitsland is de keuze na de Grundschule vaak bepalender voor het verdere verloop van de onderwijsloopbaan.

Een ander belangrijk verschil zit in de schooltijden en vakanties. Duitse scholen hebben over het algemeen kortere schooldagen, maar langer verspreide vakanties gedurende het schooljaar. Nederlandse scholen kennen daarentegen vaak een continu rooster met een langere zomervakantie. Deze verschillen kunnen invloed hebben op de dagelijkse routine en het gezinsleven.

Daarnaast zijn er ook verschillen in het vakkenpakket en de onderwijsmethoden. Duitse leerlingen beginnen vaak eerder met het leren van vreemde talen, meestal al in de Grundschule, en er is een sterke nadruk op klassieke academische vakken. Nederlandse scholen bieden vaak een bredere keuze aan vakken en extracurriculaire activiteiten.

Voor ouders die overwegen om naar Duitsland te verhuizen, is het essentieel om deze verschillen te begrijpen en hierop voorbereid te zijn. Meer informatie over andere aspecten van emigreren naar Duitsland, zoals het huren van een huis, is te vinden op deze website.

Schoolvakanties en vrije dagen in Duitsland

Wanneer je met je gezin naar Duitsland emigreert, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de schoolvakanties en vrije dagen in dit land. In Duitsland zijn de vakanties en vrije dagen namelijk anders geregeld dan in Nederland. Dit kan invloed hebben op hoe je je werk en gezinsleven plant.

Schoolvakanties in Duitsland zijn over het algemeen verdeeld in meerdere periodes door het jaar heen. De belangrijkste schoolvakanties zijn:

 • Herfstvakantie (Herbstferien)
 • Kerstvakantie (Weihnachtsferien)
 • Voorjaarsvakantie (Winterferien of Faschingsferien)
 • Paasvakantie (Osterferien)
 • Meivakantie (Pfingstferien)
 • Zomervakantie (Sommerferien)

Daarnaast zijn er enkele nationale feestdagen waarop scholen gesloten zijn, zoals de Dag van de Duitse Eenheid (Tag der Deutschen Einheit) op 3 oktober en de Dag van de Arbeid (Tag der Arbeit) op 1 mei. Naast deze nationale feestdagen zijn er ook regionale feestdagen die per deelstaat kunnen verschillen.

Het is handig om een overzicht van de schoolvakanties en vrije dagen te hebben om zo goed mogelijk je werk- en gezinsleven te kunnen plannen. Dit kan vooral belangrijk zijn als je werk zoekt bij emigreren naar Duitsland. Door van tevoren te weten wanneer de schoolvakanties en vrije dagen zijn, kun je dit meenemen in je planning en zorgen dat je gezin soepel integreert in het Duitse systeem.