Alles Wat U Moet Weten Over Bankzaken bij Emigreren naar Duitsland

Ontvang direct meerdere offertes van verhuisbedrijven uit uw regio! Vul ons vrijblijvende aanvraagformulier in en binnen vijf minuten heeft u meerdere prijsindicaties. Zo kiest u eenvoudig het beste en voordeligste verhuisbedrijf!


Vindt een lokaal bedrijf die bij u past.

Vraag nu direct een offerte aan voor uw verhuizing naar Duitsland.

verhuisdnaarduitsland.nl staat altijd voor u klaar.

Neem gerust contact met ons op; wij beantwoorden graag al uw vragen over verhuizen naar Duitsland.

Altijd de goedkoopste prijs.

Vergelijk verschillende verhuisbedrijven en bespaar op uw verhuizing naar Duitsland!

Als je naar Duitsland emigreert, is het belangrijk om een Duitse bankrekening te openen. Dit vereenvoudigt betalingen zoals huur, nutsvoorzieningen en salarissen.

Bij het openen van een bankrekening in Duitsland heb je doorgaans een geldig paspoort, een bewijs van woonadres (Meldebescheinigung) en soms ook een bewijs van inkomen nodig.

Duitse banken bieden verschillende soorten rekeningen aan, zoals Girokonto (lopende rekening) en Sparkonto (spaarrekening). Het is raadzaam om de voorwaarden en kosten van verschillende banken te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Veel Duitse banken bieden online banking en mobiele apps aan, waardoor je gemakkelijk toegang hebt tot je bankzaken en betalingen kunt doen, zelfs als je nog niet volledig in Duitsland gevestigd bent.

Het is mogelijk om een internationale bankrekening aan te houden, maar een lokale bankrekening kan voordeliger zijn vanwege lagere transactiekosten en een eenvoudiger beheer van lokale financiën.

Hoe open ik een bankrekening in Duitsland?

Het openen van een bankrekening in Duitsland is een vrij eenvoudig proces, mits je over de juiste documenten en informatie beschikt. Een bankrekening openen is essentieel voor het regelen van je financiële zaken zodra je geëmigreerd bent.

Hier zijn de stappen die je moet volgen om een bankrekening in Duitsland te openen:

 • Verzamel de benodigde documenten: Om een bankrekening te openen, heb je enkele basisdocumenten nodig. Dit omvat een geldig paspoort of identiteitskaart, een bewijs van je adres in Duitsland (zoals een huurcontract of een meldingsbevestiging), en soms een bewijs van inkomen of werkstatus.
 • Kies een bank: Duitsland heeft een breed scala aan banken, waaronder grote internationale banken, regionale banken en online banken. Enkele populaire opties zijn Deutsche Bank, Commerzbank en N26 voor online bankieren.
 • Maak een afspraak: Voor veel traditionele banken is het noodzakelijk om een afspraak te maken voor het openen van een rekening. Dit kun je vaak telefonisch of online regelen. Voor online banken kun je het aanmeldingsproces meestal volledig via hun website voltooien.
 • Bezoek de bank: Tijdens je afspraak zul je je documenten moeten overleggen en mogelijk enkele formulieren moeten invullen. De bankmedewerker helpt je door het proces en kan eventuele vragen beantwoorden die je hebt.
 • Activeer je rekening: Na het openen van je rekening ontvang je je bankpas en andere relevante informatie per post. Volg de instructies om je rekening en bankpas te activeren.

Meer gedetailleerde informatie over de voorbereidingen voor je emigratie naar Duitsland vind je op de pagina Wat heb ik nodig als ik ga emigreren naar Duitsland?.

Welke documenten heb ik nodig om een bankrekening in Duitsland te openen?

Als je een bankrekening in Duitsland wilt openen, zijn er verschillende documenten die je moet overleggen. Het proces kan per bank verschillen, maar over het algemeen zijn de volgende documenten vereist:

 • Identiteitsbewijs: Dit kan een geldig paspoort of een nationale identiteitskaart zijn. Zorg ervoor dat je document niet verlopen is.
 • Bewijs van adres: Duitse banken zullen een bewijs van je huidige adres nodig hebben. Dit kan een huurcontract, een recente energierekening of een inschrijvingsbewijs van de gemeente (Meldebescheinigung) zijn.
 • Bewijs van inkomen: Sommige banken vragen om bewijs van je inkomen of financiële status. Dit kan een recente loonstrook, een belastingaangifte of een werkgeversverklaring zijn.
 • Nederlands adresbewijs: Bij sommige banken is ook een bewijs van je oude Nederlandse adres nodig voor de registratie.

Het is raadzaam om vooraf te informeren bij de bank welke specifieke documenten zij vereisen, aangezien dit per bank kan verschillen. Meer informatie over wat je nog meer moet regelen bij een verhuizing naar Duitsland vind je in de checklist voor verhuizen naar Duitsland.

Zijn er speciale banken voor expats in Duitsland?

Bij emigreren naar Duitsland is het van belang om te weten dat er speciale banken zijn die zich richten op expats. Deze banken bieden vaak diensten aan die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van buitenlanders die in Duitsland komen wonen en werken. Het openen van een bankrekening kan soms uitdagend zijn voor nieuwkomers, maar deze banken maken het proces eenvoudiger en begrijpelijker.

Enkele bekende banken die speciale diensten voor expats aanbieden, zijn:

 • Deutsche Bank: Deze bank heeft een speciaal programma voor expats met Engelstalige klantenservice en rekeningopties die rekening houden met internationaal bankieren.
 • Commerzbank: Commerzbank biedt eveneens diensten aan expats, inclusief Engelstalige ondersteuning en internationale overschrijvingsmogelijkheden.
 • DKB (Deutsche Kreditbank): DKB is populair onder expats vanwege de gratis online bankrekening die ze aanbieden, samen met Engelstalige ondersteuning.

Het is dus mogelijk om een bank te vinden die jouw specifieke behoeften als expat kan vervullen. Voor meer informatie over andere zaken die geregeld moeten worden bij emigreren naar Duitsland, zoals het regelen van scholen, kun je hier klikken.

Hoe werkt internetbankieren in Duitsland?

Internetbankieren in Duitsland werkt grotendeels hetzelfde als in Nederland, met enkele specifieke nuances en veiligheidsmaatregelen die belangrijk zijn om te begrijpen. De meeste Duitse banken bieden uitgebreide online banking diensten aan, waarmee je toegang hebt tot je rekening, overschrijvingen kunt doen, rekeningen kunt betalen en meer, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Om te beginnen met internetbankieren in Duitsland, moet je eerst een bankrekening openen bij een Duitse bank. Dit proces kan meestal online worden gestart, maar soms is een bezoek aan een filiaal vereist voor identificatie. Zodra je rekening is geopend, ontvang je inloggegevens en soms ook een apart apparaatje voor extra beveiliging, zoals een TAN-generator (Transaction Authentication Number).

Hier zijn enkele stappen die je doorgaans moet volgen om internetbankieren in Duitsland te gebruiken:

 • Inloggen: Gebruik je inloggegevens, bestaande uit een gebruikersnaam en wachtwoord, om toegang te krijgen tot je online bankportaal. Voor extra beveiliging kan tweefactorauthenticatie (2FA) vereist zijn.
 • Bevestiging van transacties: Voor het uitvoeren van transacties wordt vaak een TAN-code gevraagd. Dit kan eenmalig gebruik zijn en wordt gegenereerd door een TAN-generator of via een mobiele app.
 • Overboekingen: Je kunt geld overmaken naar andere rekeningen binnen Duitsland of internationaal. Bij internationale overschrijvingen is het belangrijk om de juiste IBAN en BIC/SWIFT-codes te gebruiken.
 • Rekeningen betalen: Het betalen van rekeningen kan eenvoudig via het invoeren van de betalingsgegevens in je online bankportaal.

Het is belangrijk om te weten dat Duitse banken strenge veiligheidsmaatregelen toepassen om je financiële gegevens te beschermen. Dit omvat vaak het gebruik van versleutelde verbindingen en strikte verificatieprocessen. Meer informatie over het regelen van andere belangrijke zaken zoals zorgverzekeringen bij emigratie naar Duitsland kun je vinden op deze pagina over zorgverzekeringen regelen bij emigreren naar Duitsland.

Wat zijn de kosten verbonden aan een bankrekening in Duitsland?

Wanneer je naar Duitsland emigreert, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn die verbonden zijn aan het openen en onderhouden van een bankrekening. Hoewel er geen standaardtarieven zijn en de kosten kunnen variëren per bank, zijn er enkele veelvoorkomende kostenposten waar je rekening mee moet houden.

Allereerst kunnen er maandelijkse kosten zijn voor het aanhouden van een bankrekening. Deze kosten kunnen variëren van enkele euro's per maand tot wel tien euro of meer, afhankelijk van de bank en het type rekening dat je kiest. Sommige banken bieden echter gratis rekeningen aan, vooral als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals het storten van een minimum maandelijks bedrag.

 • Maandelijkse kosten: Variëren van 0 tot 10 euro of meer, afhankelijk van de bank en het type rekening.
 • Transactiekosten: Kosten voor overboekingen, zowel nationaal als internationaal, kunnen ook van toepassing zijn. Dit kan per transactie enkele centen tot een paar euro's kosten.
 • Kosten voor geldopnames: Geld opnemen bij geldautomaten van andere banken kan extra kosten met zich meebrengen. Dit kan variëren van 2 tot 5 euro per opname.
 • Kosten voor bankpassen: Sommige banken rekenen een jaarlijkse vergoeding voor het gebruik van een debet- of creditcard. Deze kosten kunnen variëren van 10 tot 30 euro per jaar.

Een ander aspect om in gedachten te houden zijn de kosten voor internationale overboekingen. Wanneer je geld overmaakt van of naar een bankrekening in een ander land, kunnen er aanzienlijke kosten in rekening worden gebracht. Dit kan variëren van een paar euro tot een percentage van het overgemaakte bedrag.

Voor meer informatie over het regelen van je financiën bij een verhuizing naar Duitsland, kun je de belastingregels bij emigreren naar Duitsland bekijken. Het is essentieel om goed voorbereid te zijn en alle mogelijke kosten in kaart te brengen om financiële verrassingen te voorkomen.

Hoe kan ik geld overmaken van mijn Nederlandse naar mijn Duitse bankrekening?

Geld overmaken van je Nederlandse naar je Duitse bankrekening kan op verschillende manieren. Een van de meest voorkomende methoden is via een SEPA (Single Euro Payments Area)-overboeking. Dit is een gestandaardiseerde manier om eurobetalingen te doen binnen Europa, en het is zowel snel als veilig.

Om een SEPA-overboeking te doen, heb je de volgende informatie nodig:

 • IBAN: Het International Bank Account Number van je Duitse bankrekening.
 • BIC: De Bank Identifier Code van je Duitse bank, hoewel deze steeds minder vaak nodig is binnen de Eurozone.
 • Naam van de ontvanger: Deze moet precies overeenkomen met de naam waarop de Duitse bankrekening is geregistreerd.
 • Bedrag: Het bedrag dat je wilt overmaken.
 • Omschrijving: Eventueel een korte omschrijving van de betaling, dit is optioneel maar vaak handig.

De stappen om een SEPA-overboeking te doen zijn als volgt:

 1. Log in op je internetbankieren of mobiele bankapp van je Nederlandse bank.
 2. Kies de optie voor een nieuwe overboeking en selecteer dat je naar een buitenlandse rekening wilt overboeken.
 3. Vul de benodigde gegevens in, zoals hierboven omschreven.
 4. Controleer alle ingevoerde informatie zorgvuldig om fouten te voorkomen.
 5. Bevestig de overboeking, vaak moet je hiervoor een TAN-code of een andere vorm van tweefactor-authenticatie invoeren.

Naast SEPA-overboekingen zijn er ook andere methoden om geld over te maken, zoals via online betaalservices zoals TransferWise (nu bekend als Wise) of PayPal. Deze diensten kunnen voordeliger zijn als je te maken hebt met wisselkoersen of als je regelmatig kleinere bedragen wilt overmaken.

Meer informatie over andere zaken die je moet regelen bij een verhuizing naar Duitsland, zoals je rijbewijs, vind je op deze pagina over rijbewijs regelen bij emigreren naar Duitsland.

Hoe werkt de belasting in Duitsland met betrekking tot bankzaken?

Als je emigreert naar Duitsland, is het essentieel om te begrijpen hoe het belastingstelsel werkt met betrekking tot je bankzaken. Duitsland hanteert een progressief belastingstelsel dat afhankelijk is van je inkomen. Alle inwoners van Duitsland zijn belastingplichtig en moeten belasting betalen over hun wereldwijde inkomen. Dit betekent dat je ook belasting moet betalen over rente-inkomsten en andere vermogenswinsten die je op je Duitse bankrekening ontvangt.

In Duitsland is er een zogenaamd Freistellungsauftrag, een vrijstellingsopdracht voor spaarders. Hiermee kun je een bepaald bedrag aan rente-inkomsten belastingvrij houden. Voor alleenstaanden ligt deze grens op €801 per jaar, terwijl voor gehuwde stellen deze grens €1,602 bedraagt. Als je denkt dat je rente-inkomsten onder deze vrijstellingsgrenzen blijven, kun je bij je bank een vrijstellingsopdracht indienen om te voorkomen dat belasting wordt ingehouden op je rente-inkomsten.

 • Freistellungsauftrag voor alleenstaanden: €801
 • Freistellingsauftrag voor gehuwde stellen: €1,602

Verder is het belangrijk om te weten dat Duitsland gebruikmaakt van een systeem van voorheffingen, waarbij belasting automatisch wordt ingehouden op bepaalde inkomsten. Dit betekent dat als je rente ontvangt op je spaarrekening, de bank automatisch de verschuldigde belasting, de zogenaamde Abgeltungsteuer, inhoudt. Deze belasting bedraagt 25% plus solidariteitsheffing en eventueel kerkbelasting.

Als je naast je bankzaken ook andere zaken zoals het invoeren van je auto wilt regelen bij je emigratie naar Duitsland, kun je meer informatie vinden op deze pagina over het invoeren van je auto bij emigreren naar Duitsland.

Wat zijn de veelvoorkomende bankproducten in Duitsland?

Wanneer je naar Duitsland emigreert, is het essentieel om bekend te raken met de veelvoorkomende bankproducten die door Duitse banken worden aangeboden. Deze producten zijn ontworpen om aan een breed scala van financiële behoeften te voldoen, van dagelijkse bankzaken tot langetermijnsparen en investeringen.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende bankproducten die je in Duitsland zult tegenkomen:

 • Girokonto (Betaalrekening): Dit is de meest basale vorm van een bankrekening in Duitsland en wordt gebruikt voor dagelijkse bankactiviteiten zoals salarisstorting, betalingen en geldopnames. Een girokonto is vergelijkbaar met een betaalrekening in Nederland.
 • Sparbuch (Spaarrekening): Een klassieke spaarrekening die vaak een hogere rente biedt dan een gewone betaalrekening. Sparbuch rekeningen zijn ideaal voor mensen die geld willen sparen voor de toekomst.
 • Kreditkarte (Creditcard): Hoewel minder gebruikelijk dan in sommige andere landen, bieden veel Duitse banken creditcards aan. Deze kaarten kunnen handig zijn voor online aankopen en reizen.
 • Bausparvertrag (Woonspaarcontract): Dit is een specifieke spaarvorm bedoeld voor het kopen van onroerend goed. Het kan voordelig zijn voor degenen die van plan zijn een huis te kopen in Duitsland.

Naast deze basisproducten bieden veel Duitse banken ook andere financiële diensten aan, zoals beleggingsrekeningen, leningen en verzekeringen. Het is raadzaam om verschillende banken en hun productaanbod te vergelijken om te bepalen welke opties het beste bij jouw financiële situatie passen.

Hoe veilig is online bankieren in Duitsland?

Online bankieren in Duitsland wordt als zeer veilig beschouwd dankzij strikte regelgeving en geavanceerde beveiligingstechnologieën die door banken worden toegepast. Duitse financiële instellingen moeten voldoen aan de richtlijnen van de Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin), die zorgt voor toezicht op de financiële sector en strenge normen oplegt om de veiligheid van online transacties te waarborgen.

De meeste banken in Duitsland maken gebruik van meerdere lagen beveiliging om klantgegevens en financiële transacties te beschermen. Deze lagen omvatten onder andere:

 • Versleutelingstechnologieën zoals SSL (Secure Socket Layer) om communicatie tussen de klant en de bank te beveiligen.
 • Meervoudige verificatieprocessen (MFA), zoals een combinatie van wachtwoorden, TAN-codes (Transaction Authentication Numbers), en biometrische methoden (bijvoorbeeld vingerafdruk- of gezichtsherkenning).
 • Automatische log-out na een periode van inactiviteit om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.

Bovendien bieden veel banken extra veiligheidsmaatregelen zoals real-time meldingen van verdachte activiteiten en de mogelijkheid om de toegang tot online bankdiensten tijdelijk te blokkeren indien nodig. Klanten worden ook aangemoedigd om hun eigen beveiligingsmaatregelen te treffen, zoals het regelmatig bijwerken van wachtwoorden en het gebruik van veilige netwerken voor online bankieren.

Voor meer informatie over het regelen van praktische zaken zoals het huren van een huis bij emigreren naar Duitsland, kunt u terecht op deze pagina over huis huren bij emigreren naar Duitsland.

Welke stappen moet ik nemen als ik mijn bankzaken wil regelen voordat ik naar Duitsland verhuis?

Als je je bankzaken wilt regelen voordat je naar Duitsland verhuist, zijn er enkele belangrijke stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Een goede voorbereiding is essentieel om financiële stress te voorkomen en je overgangen naar je nieuwe woonplaats zo vlekkeloos mogelijk te maken.

Allereerst is het belangrijk om je huidige bank in Nederland te informeren over je emigratieplannen. Dit kan invloed hebben op je bankrekening, spaarrekeningen en andere financiële producten die je mogelijk hebt. Vraag je bank welke diensten beschikbaar blijven als je in Duitsland woont en of er internationale transactiekosten zijn.

Daarnaast is het aan te raden om een bankrekening te openen bij een Duitse bank. Dit maakt het beheer van dagelijkse financiële transacties zoals het betalen van huur, nutsvoorzieningen en boodschappen veel eenvoudiger. Hiervoor zul je vaak enkele documenten moeten voorleggen, zoals je identiteitsbewijs, een bewijs van inschrijving in Duitsland en mogelijk een arbeidscontract. Meer informatie over het vinden van een baan in Duitsland kun je hier vinden.

 • Informeer je huidige bank over je emigratie.
 • Vraag naar de beschikbaarheid van diensten en mogelijke internationale transactiekosten.
 • Open een Duitse bankrekening met de benodigde documenten.

Vergeet niet om automatische incasso's en vaste betalingen in Nederland te controleren en zo nodig te annuleren of aanpassen. Dit voorkomt dat er onnodige kosten blijven doorlopen terwijl je in Duitsland bent. Het kan ook handig zijn om een overzicht te maken van al je lopende abonnementen en contracten om ervoor te zorgen dat alles goed geregeld is.