Sankt Martin = Sint Maarten…………….. maar dan nét even anders!!!

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email
  • RSS

Als er íets is wat de Duitsers erg graag doen, dan is dat “vieren” en volgende week is er speciaal voor de kids een leuk feestje.
Niet alleen bruiloften, verjaardagen, slagingsfeestjes of andere jubilea worden groots gevierd, maar ook vanuit het katholieke geloof zijn er natuurlijk nogal wat dagen die “gevierd” worden en wat dan bijvoorbeeld écht een kinderfeest is, is “Sankt Martin”.
In Nederland heet het natuurlijk Sint Maarten en het principe van het feest is gelijk, maar het wordt hier toch nét even iets anders gevierd.

Sankt Martin wordt, in tegenstelling tot Nederland, op 10 November gevierd en begint ´s-middags om half 5 met een speciale mis in de kerk.

Eigenlijk begint de voorbereiding al twee weken van tevoren, want dan komen alle “Betreuer”, de begeleiders bij elkaar om de planning door te spreken hoe alles gaat verlopen die avond.
Onze kids zijn beide inmiddels op de leeftijd dat ze als Betreuer meelopen, wat ze eigenlijk best cool, maar aan de andere kant ook wel jammer vinden, omdat zij dan (bijna) geen snoep meer krijgen.
Er worden ook nog mooie posters geknutseld met de aankondiging voor Sankt Martin en die worden daarna door het hele dorp opgehangen.

Alle kinderen (tot 16 jaar) uit het dorp verzamelen zich dan op 10 november in de kerk en komen met hun zelfgemaakte lampions de speciale mis bijwonen.
Tijdens de mis wordt heel “locker” ingegaan op wie Sankt Martin was en wat de betekenis is van het feit dat deze dag gevierd wordt en daarnaast worden er een aantal liedjes gezongen.
Ik moet zeggen dat, ondanks dat ik niet gelovig ben, ik dit wel erg leuk vind en dat de kinderen dus nog even extra bewust word gemaakt, waarom er dus Sankt Martin gevierd wordt.
Na de mis gaan de kinderen door hun “eigen” gedeelte van het dorp samen in 1 groep lopen.
De oudere kinderen zijn dus mee als begeleiders van de jongere kinderen en er gaat een bolderwagen mee om alle lekkernijen in te kunnen vervoeren en eventueel voor als de hele kleine kinderen het niet meer vol kunnen houden, maar dat gebeurt zelden.
Ons dorp is opgedeeld in 3 delen en onze kids zijn dit jaar voor het eerst allebei als begeleider mee voor de “kleintjes”, zoals mijn dochter ze liefkozend noemt.
Bij ieder huis stopt de hele groep en zingt dan met elkaar 1 liedje en dan is het de bedoeling dat je een zak snoep of fruit of een leuk presentje voor alle kids in de bolderwagen doet en dan gaan ze weer óp naar het volgende huis.
Het valt me ook op dat hier eigenlijk álle huizen meedoen en als mensen toevallig niet thuis zijn, dan leggen ze de lekkernijen voor de deur, dat is toch iets gewéldigs of niet dan!

Omdat het dorp vrij uitgestrekt is, zijn ze meestal tot een uur of half 8 wel aan het lopen en dat is toch best een eind hoor voor alle kids.
Aan het eind verzamelen ze met zijn allen in het “Meistershus”, dat is het dorpshuis naast de kerk waar ook de Landjugend hun honk hebben om leuke avonden te organiseren.
De kinderen gaan allemaal met een grote plastik zak in een grote kring zitten en de Betreuer gaan dan alles wat ze opgehaald hebben eerlijk over iedereen verdelen.
Ook gaat er altijd nog een deel van het snoep naar de “Tafel”, dat is de voedselbank of naar een ander goed doel.
En dan tegen een uur of half 9 zijn de kids weer thuis en dan genieten we meestal van lekkere warme chocolademelk en een tosti of pannekoeken.

Héél veel hoeven ze niet meer te eten, want reken maar dat er onderweg ook nog wel wat gesnoept wordt.

Fijne Sankt Martin!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>