TJA ALS JE HIER WAT WILT WETEN…….. MOET JE TOCH ZELLUF NAVRAGEN!!!!

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email
  • RSS

Je herkent het vast wel……..
Eigenlijk moet je iets uitzoeken, maar daar heb je even absoluut geen zin in omdát je al zoveel moet regelen en dus schuif je het maar voor je uit in de hoop dat je de informatie op een andere manier wel krijgt…………maar uiteindelijk moet je er dan tóch nog zelf achteraan ;-)

Mijn beide kids doen komend jaar in maart en april eindexamen en tja, dan wordt het zo langzamerhand ook tijd dat je uit gaat zoeken wat daarná komt.

Zoals ik al eerder geschreven heb zit het duitse schoolsysteem een beetje anders in elkaar dan wat ik in nederland gewend was en ik heb, toen wij hier kwamen wonen, voor mezelf besloten dat ik step by step wel uit zou gaan vinden hoe dat dan allemaal werkte, want joh, dat duurt toch allemaal nog zó lang!!!
En dan kom je erachter dat de tijd toch wel héél snel voorbij vliegt hoor.

We begonnen met de Kindergarten (kleuterschool) en de Grundschule (4 jaar) en daarna ging onze zoon naar het Gymnasium (12 jaar) en onze dochter naar de Realschule (10 jaar) en tja, nu zijn we inmiddels dus in het 12e jaar en wordt het tijd te kijken wat voor opleiding er nu gekozen kan gaan worden.

Gelukkig weten ze allebei wel al welke richting ze op willen en dus zou je denken dat het appeltje/eitje is.

Arjen wil een beroepsopleiding in het Transport (goh!!!) gaan doen en moet dus, inmiddels met spoed, want hij had volgens de geleerden (andere moeders!!!) al in augustus zijn baan geregeld moeten hebben,  een werkgever zoeken waar hij zijn opleiding kan gaan doen.
Ik had het daar laatst met hem over en bood hem aan dat ik wel wil helpen met een evt. sollicitatiebrief etc., maar ik kreeg de opmerking “mam, ik ben inmiddels bijna 18, wordt het dan niet eens tijd dat ik de dingen zelf ga regelen!!!” ……dat was dus duidelijk he hahahahahaha.
En dat terwijl ik ze juist al heel veel dingen zelf laat doen!!
Maar goed, hij is dus druk aan het solliciteren en op dit moment zit hij middenin zijn Probe-Abi (proefexamens) die 3 weken duren.
Voor ieder vak, hebben ze een examen van 6 uur (!!) en komende week heeft ie de laatste 2 vakken en ik ben erg benieuwd wat het resultaat zal zijn.

Onze dochter roept al vanaf haar 10e dat ze psycholoog wil worden en zij wil dus “later” studeren.
Ze moet daarom dus eerst doorstromen naar het gymnasium en nu is het hier de gewoonte, dat je dan doorstroomt naar het “berufsbildende Gymnasium” (Meppen of Papenburg) en dat is dan weer niet het gymnasium waar Arjen op zit, want die zit op het “algemeine”.
Nu hebben we nog even tijd tot januari om ons in te schrijven voor het gymnasium en dus liet ik dat nog eventjes voor wat het was…………….ware het niet

Dat onze dochter had bedacht dat ze naar het “algemeine gymnasium” wil, vooral omdat ze daar veel mensen kent, maar ook omdat het “niveau van de school” hoger zou zijn.
De overgang moet nogal pittig zijn, maar daarin ziet zij totaal geen probleem omdat ze “dan maar iets harder moet studeren dan dat ze nu doet”…………. daar valt dan toch ook totaal niks tegenin te brengen toch!!!!
Nu heb ik daar ook wel vertrouwen in, want ze haalt gewoon supergoeie cijfers en is zelfs zo “streberig” (en dat is positief bedoeld!!!!) dat ze haar gemiddelde omhoog wil halen naar een 1,5 en dat is écht heel hoog.
Van wie ze het heeft??…………… ;-) (ben ik stiekem best trots op hoor hahahaha)
Gemiddelde cijfers zijn ook nogal een ding hier en zoals ik het begrepen heb, wordt daar erg naar gekeken, vooral als je wilt gaan studeren.

Nu kreeg ik zo hier en daar al van anderen te horen dat het absoluut niet gebruikelijk is dat ze naar het algemeine gaan en volgens sommigen kan het ook absoluut niet en dus moest ik toch maar eens uit gaan zoeken hoe het dan precies zit he……… en dáár had ik nou net ff geen zin in :-(

Dus ik had dochterlief al eens de opdracht gegeven om zelf eens na te vragen bij haar klassenleraar of andere leraren, maar die konden haar niet verder helpen, wat ik dan weer onvoorstelbaar vind.
Zij moeten toch weten wat hier de normale gang van zaken is?
Natuurlijk baalde ik ook, omdat ik nu dan toch zelf in actie moest komen.

Dus na lang treuzelen en “gezeur” van mijn dochter heb ik dan toch afgelopen week de telefoon maar eens gepakt en het gymnasium gebeld.
Ik mijn verhaal gedaan en dat ik had gehoord dat het blijkbaar “niet normaal” is dat de kids overgaan naar het algemeine gymnasium.
“Waar ik dát dan toch vandaan had, want natúúrlijk kan ze die overgang wel maken, mits haar cijfers passen natuurlijk!”.
Ik had ook nog ruimschoots de tijd om haar in te schrijven en misschien was het wel een goed idee om eerst een keer met haar op school te komen voor een informatief gesprek met dhr. G die hierover gaat.
Hélemaal top!!!!……….. afgesproken dat we dat dan in januari gaan doen.
Twee uur later ging de telefoon en had ik dhr. G zelf aan de telefoon en die wilde komende week wel al een gesprek, want dan hadden we het maar gehad hahahaha.
Ok, dus komende week hebben Nina en ik een geprek op het gymnasium en zullen we waarschijnlijk een stuk wijzer zijn en wie weet kan ik haar ook al meteen inschrijven……………….. is dat ook weer geregeld!!!!!!

Op naar het volgende…………….