“Er ist wieder da………………. Der schwarze Mann!!!!”

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email
  • RSS

Ècht iedere keer als ie bij ons aan de deur staat dan zegt ie weer hetzelfde riedeltje…………. “der schwarze Mann ist wieder da”…………. en zo ook weer de afgelopen week.

De herfst is in volle gang en het koude weer komt er weer aan (ik hoop ieder jaar weer op een zeer strenge winter met veel vorst ;-) ) en de tijd dat de Kaminofen, oftewel, de houtkachel weer gaat branden is weer aangebroken, heeeeeeerlijk vind ik dat.
Die relaxte sfeer van een knapperend haardvuur en die heerlijke warmte en geur die er vanaf komt als je het vuurtje lekker brandt.
Lekker in mijn grote luie stoel met een flutromannetje of tijdschrift en een grote mok koffie voor de kachel, het liefste nog met een luie kater op de rugleuning of op schoot (of in ons geval beide) …………. zie je het voor je?

En om die houtkachel te “mogen” opstoken is het hier in Duitsland verplicht om 2x per jaar de schoorsteenveger te laten komen en daar heb je niks over te zeggen, hij komt gewoon langs!!
Iedere schoorsteenveger heeft hier zijn eigen district en zo komt bij ons al 9 jaar lang in het voorjaar én in het najaar dezelfde schoorsteenveger langs of hoe hij zichzelf dus aankondigt “der schwarze Mann”.
Waarom?, omdat onze schoorsteenveger in “ouderwets” kostuum, dus kompleet in het zwart, mét hoge hoed, zwarte leren handschoenen en kogelveer, of hoe dat ding ook mag heten dat ze door de schoorsteen heen smijten werkt en iedere keer moet ik eigenlijk heel hard lachen, want het ziet er best komisch uit………… zo´n ouderwets beeld in deze moderne tijd.

Je zou dan misschien denken dat het een of andere ouwe kerel is die dan bij je aan de deur komt in zijn ouderwetse kloffie, maar niks is minder waar………………. tis een jonge vent van, ik schat zo, half 30 en ook nog eens bijna 2 meter lang dus een vrij imposante verschijning en wat er dan nog als extraatje bijkomt, tis nog een lekker ding om te zien ook nog ……….. tja het oog wil ook wel eens wat he.

schornsteinfeger

Even voor de duidelijkheid ;-) op deze foto staat niet “onze” schoorsteenveger, maar hij draagt wel hetzelfde pak………..

Waar we dan ieder jaar wel weer gigantisch aan moeten wennen als we de kachel voor het eerst aansteken is dat we geen spullen op de kachel laten liggen.
De kachel staat bij ons middenin de kamer en is een soort van “opbergplek” voor bijvoorbeeld de afstandbediening of de telefoon en het is ons dus helaas al eens gebeurt dat onze afstandsbediening gesmolten is doordat we even vergeten waren dat de kachel aan was en dat was niet handig want bedien de t.v. maar eens zonder afstandsbediening.
Kan iedereen gebeuren…………. toch!!!!

Ik ben er pas geleden trouwens nog achter gekomen dat het geluk brengt als je een schoorsteenveger aanraakt, dusssssss dan weet ik wat me te doen staat als ie de volgende keer weer langskomt, want een beetje geluk zo af en toe kan iedereen wel gebruiken toch  ………….. wat een straf hahahaha

Liebe Grüße ………….. ;-)

Op verzoek van mijn inmiddels puberende dochter…………

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email
  • RSS

Gister heb ik op facebook de blog geplaatst van 7 jaar geleden, toen mijn lieve dochter nog maar net 6 jaar oud was en ik kreeg me vanmorgen toch een potje de wind van voren………….

Het kwam over alsof ze als peuter alleen maar vervelend en lastig was en ik moest maar eens een zéér postitief verhaal schrijven over mijn lieve puberdochter en wat zij zoal meemaakt……..
Tja, wat doe je dan…………………. natúúrlijk schrijf je dan metéén zo´n stukje voor je schatje ;-) .

Nina, inmiddels dus 13,5 jaar oud, is van een “zeurende, aan mama hangende peuter” uitgegroeid tot een vlotte, leuke en vooral zeer sociale tiener die het onvoorstelbaar naar haar zin heeft op school, waar ze in tegenstelling tot haar moeder vroeger, wél met heel veel plezier heengaat en met haar vriendenclub waar ze heel veel leuke dingen mee doet, zoals shoppen in “de mep” en naar de Kino.

Ze zit in de 8e klas van de Oberschule, waar ze Realschule-niveau (Havo) doet en net voor de zomervakantie van vorig jaar kregen we ineens te horen, dat Nina naar het Gymnasium mocht.
Met Arjen hebben we een paar jaar geleden hetzelfde meegemaakt en toen schreef ik ook al, dat je dat op de dag hoort dat ze de rapporten en vakantie krijgen, zodat je “fijn de tijd krijgt om alles nog rustig te regelen”…………….. niet dus!!!!
Deze keer kregen we het toch een paar dagen van tevoren te horen en tja, wat ga je dan doen?
Nina had samen met haar beste vriendin Dana en nog 5 (!!!) andere kids uit haar klas een empfehlung, maar Nina had meteen zoiets van “ik wil helemaal niet naar het gymnasium, want ik wil in mijn klas, bij mijn vrienden blijven”.
Omdat ze inmiddels heel goed weet wat ze wel of niet wil en ze na de 10e klas altijd nog naar het gymnasium kan, hebben we besloten dat ze lekker blijft waar ze zit en met die beslissing is ze heel gelukkig.

Nu is het nieuwe schooljaar begonnen en ineens is er van alles aan het schoolsysteem verandert.
Het doet me een beetje denken aan de veranderingen die een aantal jaar geleden in Nederland waren toen de Mavo en de Havo afgeschaft werden.

De Oberschule bestaat ook nog niet zo heel lang en het blijkt dat iedere Oberschule in Emsland zijn eigen “onderwijssysteem” moet ontwikkelen, beetje vaag en ik vrees ook dat zoiets totaal niet gaat werken, maar omdat je geen keus hebt naar welke school je kids gaat (ivm vervoer!!!) heb je het maar te pikken he………………………. misschien was de wissel naar het gymnasium toch niet zo´n slecht idee geweest.
Nina kreeg tot vorig jaar nog extra (Forder) les in E-Kurse, dit was om de kids die wat beter in bepaalde vakken zijn wat extra stof te geven en zij zat inmiddels in 4 van deze E-Kurse, maar dat hebben ze voor het gemak maar geschrapt en krijgen nu de kids die iets minder goed mee kunnen komen de extra (bij-)lessen.
Talen liggen Nina ook heel goed en ze heeft, naast natuurlijk Duits ook Frans en Engels.
Engels kreeg ze tot vorig jaar van een top-lerares die in de les ook alleen maar Engels met de kids sprak.
Omdat de Duitsers over het algemeen slecht Engels kunnen/kennen/leren, is dit natuurlijk een supergoeie manier om de taal goed te leren.
Maar……………. helaas helaas, sinds dit jaar hebben ze ineens les van Herr J. die kort voor zijn pensioen staat en (naar blijkt, al 30 jaar) niet zoveel zin heeft om les te geven en zijn tijd gewoon uitzit en totaal geen moeite doet om de kids het Engels bij te brengen.
Je merkt ook al, dat Nina hier helemaal niet blij mee is en ineens niet zoveel zin heeft in de Engelse lessen……………. zó jammer.

Naast Nina zit er nog een Nederlandse jongen bij haar in de klas en laatst kwam ze nogal verontwaardigd thuis met het verhaal dat ze in de klas altijd rekening houden met die ene Nederlandse jongen, maar altijd vergeten dat zij ook Nederlandse is.
Dát noem ik nog eens inburgeren, dat ze niet aan je kunnen horen dat je niet uit Duitsland komt, gewéldig vind ik dat!!

En waar mijn puberdochter nog meer mee bezig is?
Ze rijdt sinds haar 8e jaar 1x per week paard op de manege in Ter Apel, maar helaas is ze een jaar geleden nogal hard van een paard gevallen, waarbij ze haar pols gebroken heeft en omdat ze al niet zo´n grote held is op het paard, kon ze toen bijna weer van voor af aan beginnen met rijden en durft ze bijvoorbeeld nog altijd niet in galop, heel jammer.
2 van haar vriendinnen hebben zelf paarden en daar gaat ze geregeld helpen en meerijden als ze de kans en de tijd heeft.
Natuurlijk is haar grote wens om zelf ook een paard te hebben…………….. wie weet ooit als ze groot is hahahahaha

Ook speelt ze vol passie gitaar, inmiddels al een jaar of 6.
Helaas is er sinds vorig jaar een groep jongere kinderen bij haar in de groep gekomen, die nog niet zo ver zijn als haar en dus staat ze nu al een poosje stil……………..daar baalt ze giga van, want ze wil zo graag verder leren en misschien ook wel richting electrische gitaar.
Wat zo jammer is, is dat er hier in de buurt geen muziekschool meer is en er dus geen verdere mogelijkheid is om ergens anders gitaarles te krijgen.
Dus oefent ze heel veel zelf en ik hoop dat ze bijvoorbeeld via school eens de kans krijgt om verder te komen.
Ook leest ze veel en  is ze begonnen met Fanfictions te schrijven, dat zijn verhalen die gaan over een band waar je Fan van bent.

Omdat ik nu fulltime werk, moet ze ook een aantal taken in het huishouden doen en in tegenstelling tot haar broer, doet zij zelfs af en toe (natuurlijk niet zo heel vaak, want tja, het is en blijft wel een puber!!!!) zelfs spontaan uit zichzelf iets in het huishouden, waar ik dan weer helemaal blij van wordt.
Zélfs haar kamer, waar het meestal een zwijnenstal is, is de laatste tijd meestal “begaanbaar”.
Top vind ik dat!!!!!!

Nina gaat gelukkig heel graag naar onze familie in Beilen, want familie vind ze heel belangrijk en vooral het samenzijn vind ze ongelooflijk gezellig.
Ze heeft ook altijd heel veel lol met haar nicht die een half jaar jonger is en als die twee samen zijn is het lachen, gieren, brullen…………. ze gaan later ook samen in Londen wonen als ze groot zijn, ben benieuwd hihihi.
Nina is echt een ongelooflijk gezelligheidsdier en heel erg sociaal en ookal kan ik haar nog steeds wel af en toe achter het behang plakken………… ze is nog steeds die dikke scheet waar ik in mijn eerste blog al over schreef………………….

Als we haar pubertijd zo op deze voet een beetje doorkomen, dan hoor je mij niet klagen.

Ganz liebe Grüße!!!