Jagen …………… voor échte MANNEN!!!!

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email
  • RSS

Ik had al een tijdje geen reëen gezien als ik overdag met de hond het veld in ging, maar vandaag zag ik er ineens 3 vlak achter elkaar en ze renden nog geen 20 meter voor ons het bos in.
“Geweldig!!!!”, was mijn reaktie nog, maar ik vond het wel vreemd dat ik er zo ineens, op klaarlichte dag 3 tegenkwam totdat ik de oorzaak zag……………………… Jagers!!!

“Treibjagt” stond er op het bordje waar ik iets later langs liep en deze bordjes zetten ze langs de weg, zodat automobilisten rekening kunnen houden met eventueel plotseling overstekend wild.

Bij  het Gasthof in ons dorp verzamelen de heren Jagers zich voor een “gezellig” dagje schieten.
Ik heb niet echt geteld, maar ik schat dat ze met zo´n 20 man zijn en ze komen niet eens hier uit de buurt, want er zitten kentekens tussen van bijv. Leer, Cuxhaven en Emden en dat ligt nou niet echt direkt om de hoek.
De heren Jagers worden met hun hele hebben en houwen in een oude aftandse bakwagen gepropt en zo gaan ze de omgeving onveilig maken met hun honden en geweren.
Ze lopen in opvallende oranje hesjes door de velden om wild op te jagen en daar tussendoor rennen dan nog een paar jachthonden die door hun hard brullende baasje gecommandeerd of teruggefloten worden met zo´n vreselijk fluitje.
Onze hond was vreselijk nieuwschierig en wilde meteen gaan kijken wat daar allemaal loos was, maar gelukkig kon ik hem bij me houden, want er is wel al eens een onschuldige hond of kat “per ongeluk” doodgeschoten tijdens zo´n jachtpartij.
Dan is het natuurlijk nog even afwachten tot er een stuk of wat geweren afgaan en dan is er hoogst waarschijnlijk weer een dier gesneuveld ………………… het hoogtepunt van de dag!
Altijd als ik zo´n vrachtwagentje zie staan, word ik een beetje onpasselijk, want de Fazanten of hazen die ze geschoten hebben hangen ze ondersteboven aan het plafond en die bungelen daar dan als soort van trofee …………. niet echt een smakelijk gezicht.

Minstens 1x per jaar zie ik ze hier in de buurt om zo´n Treibjagt te houden en het nut ervan ontgaat mij volledig, alhoewel ik waarschijnlijk wel weet waar het voor bedoeld is ……. “Het in stand houden van de wildpopulatie” (of iets dergelijks).
In mijn ogen is het gewoon een totaal overbodig “hobby-dagje voor mannen”.
Als iemand die dit leest wél weet waar zo´n jacht goed voor is………………….. vertel het me!!!!
Misschien kan ik mijn mening dan ook wat bijstellen, want die is nu niet echt positief kan ik je vertellen. (misschien kon je dat tussen de regels door ook wel al opmaken.)

Ik vind het bijvoorbeeld ongelooflijk jammer dat wij helemaal geen fazanten meer in het bos of de landerijen achter ons huis hebben.
Tot zo´n twee jaar geleden zaten er nog behoorlijk veel fazanten in de buurt en zag je ze ook geregeld rondscharrelen of je moest donders uitkijken dat je niet een hele fazantenfamilie onder de auto kreeg, want het steekt (net als reëen trouwens) altijd met meer tegelijk over.
Ik vind dat “gekakel” van die beesten ook zo vreselijk grappig, maar nu zie ik ze jammer genoeg gewoon helemáál niet meer.
Dát kan toch niet de bedoeling zijn????
Hazen zijn er dan wel weer meer dan genoeg, maar ja, dat is dan waarschijnlijk ook een kwestie van tijd en dan zijn die ook allemaal afgeschoten.
Of er ook  reëen geschoten worden weet ik niet, maar dat dénk (hoop) ik eerlijk gezegd niet.

Ik heb zelf 4 keer persoonlijk met zo´n jager te maken gehad en ik laat ik het een beetje netjes zeggen…………………. het zijn NIET mijn types.
Vreselijk arrogante, wat oudere, mannen met bolle wangen en dito buik, geperst in een net iets te strak oranje vestje, gewapend met passende hoed én natuurlijk, niet te vergeten, …………… zijn geweer!!!!
De allereerste keer dat ik er 1 gesproken heb, liep ie gewoon dwars door onze achtertuin heen te banjeren en ik dus natuurlijk naar buiten om te vragen wat de bedoeling was.
En die kerel op zo´n arrogant toontje antwoorden dat dat MAG (??? van wie???) en dat ze Treibjagt hielden…… ja, én dus???
Omdat ik hier toen nog maar net woonde vroeg ik wat dat dan inhield en je zag hem gewoon denken “tssssss, dom vrouwtje toch, dat weet iedereen toch!!”  en vervolgens kreeg ik een of andere nietszeggende verklaring en liep ie weg…………… de arrogantie!!!!
De laatste keer dat ik een jager tegenkwam werd mij toegeblaft dat ik mijn hond moest aanlijnen, maar omdat dit alleen van april tot augustus plicht is en dit in november was, heb ik me er niks van aangetrokken.
Ik liep helemaal alleen met hond in het bos en er was in geen velden of wegen iemand te bekennen, behalve die jager dan…….
Hij zou mijn hond anders doodschieten en toen heb ik teruggeblaft dat ie dat helemaal niet mag doen en dat ik mijn hond niet hoef aan te lijnen buiten het broedseizoen …………….Ik wist toevallig van iemand, dat ze dat dus absoluut niet mogen doen en ik had waarschijnlijk gelijk, want hij is daarna gewoon doorgelopen zonder terug te blaffen.

Ik heb geen idee in hoeverre jagers überhaupt iets te vertellen hebben in de bossen, maar ik weet wel dat de meesten niet echt geliefd zijn onder de “normale” bevolking en dat ze in de volksmond allemaal “haantjes” genoemd worden die waarschijnlijk thuis niet zoveel te vertellen hebben en zich dan in hun rol als jager heel wat voelen……………….. als ze maar een geweer bij zich hebben hahahahaha.
Sorry, lekker bevooroordeeld he, maar ik vind dat ik dat in dit geval ook best wel mag zijn. ;-) .

Tja………….. je merkt wel dat ik het niet zo op jagers heb en mocht ik iemand beledigd hebben…….. dan mag je mij ervan gaan overtuigen dat ik er compleet naast zit!!!!

Ben benieuwd……………

 

 

 

Sankt Martin = Sint Maarten…………….. maar dan nét even anders!!!

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email
  • RSS

Als er íets is wat de Duitsers erg graag doen, dan is dat “vieren” en volgende week is er speciaal voor de kids een leuk feestje.
Niet alleen bruiloften, verjaardagen, slagingsfeestjes of andere jubilea worden groots gevierd, maar ook vanuit het katholieke geloof zijn er natuurlijk nogal wat dagen die “gevierd” worden en wat dan bijvoorbeeld écht een kinderfeest is, is “Sankt Martin”.
In Nederland heet het natuurlijk Sint Maarten en het principe van het feest is gelijk, maar het wordt hier toch nét even iets anders gevierd.

Sankt Martin wordt, in tegenstelling tot Nederland, op 10 November gevierd en begint ´s-middags om half 5 met een speciale mis in de kerk.

Eigenlijk begint de voorbereiding al twee weken van tevoren, want dan komen alle “Betreuer”, de begeleiders bij elkaar om de planning door te spreken hoe alles gaat verlopen die avond.
Onze kids zijn beide inmiddels op de leeftijd dat ze als Betreuer meelopen, wat ze eigenlijk best cool, maar aan de andere kant ook wel jammer vinden, omdat zij dan (bijna) geen snoep meer krijgen.
Er worden ook nog mooie posters geknutseld met de aankondiging voor Sankt Martin en die worden daarna door het hele dorp opgehangen.

Alle kinderen (tot 16 jaar) uit het dorp verzamelen zich dan op 10 november in de kerk en komen met hun zelfgemaakte lampions de speciale mis bijwonen.
Tijdens de mis wordt heel “locker” ingegaan op wie Sankt Martin was en wat de betekenis is van het feit dat deze dag gevierd wordt en daarnaast worden er een aantal liedjes gezongen.
Ik moet zeggen dat, ondanks dat ik niet gelovig ben, ik dit wel erg leuk vind en dat de kinderen dus nog even extra bewust word gemaakt, waarom er dus Sankt Martin gevierd wordt.
Na de mis gaan de kinderen door hun “eigen” gedeelte van het dorp samen in 1 groep lopen.
De oudere kinderen zijn dus mee als begeleiders van de jongere kinderen en er gaat een bolderwagen mee om alle lekkernijen in te kunnen vervoeren en eventueel voor als de hele kleine kinderen het niet meer vol kunnen houden, maar dat gebeurt zelden.
Ons dorp is opgedeeld in 3 delen en onze kids zijn dit jaar voor het eerst allebei als begeleider mee voor de “kleintjes”, zoals mijn dochter ze liefkozend noemt.
Bij ieder huis stopt de hele groep en zingt dan met elkaar 1 liedje en dan is het de bedoeling dat je een zak snoep of fruit of een leuk presentje voor alle kids in de bolderwagen doet en dan gaan ze weer óp naar het volgende huis.
Het valt me ook op dat hier eigenlijk álle huizen meedoen en als mensen toevallig niet thuis zijn, dan leggen ze de lekkernijen voor de deur, dat is toch iets gewéldigs of niet dan!

Omdat het dorp vrij uitgestrekt is, zijn ze meestal tot een uur of half 8 wel aan het lopen en dat is toch best een eind hoor voor alle kids.
Aan het eind verzamelen ze met zijn allen in het “Meistershus”, dat is het dorpshuis naast de kerk waar ook de Landjugend hun honk hebben om leuke avonden te organiseren.
De kinderen gaan allemaal met een grote plastik zak in een grote kring zitten en de Betreuer gaan dan alles wat ze opgehaald hebben eerlijk over iedereen verdelen.
Ook gaat er altijd nog een deel van het snoep naar de “Tafel”, dat is de voedselbank of naar een ander goed doel.
En dan tegen een uur of half 9 zijn de kids weer thuis en dan genieten we meestal van lekkere warme chocolademelk en een tosti of pannekoeken.

Héél veel hoeven ze niet meer te eten, want reken maar dat er onderweg ook nog wel wat gesnoept wordt.

Fijne Sankt Martin!!!!