Zorgverzekering Regelen bij Emigreren naar Duitsland: Alles Wat Je Moet Weten

Ontvang direct meerdere verhuisoffertes van bedrijven in uw regio! Vul ons vrijblijvende aanvraagformulier in en ontvang binnen vijf minuten diverse prijsindicaties. Zo kiest u het beste verhuisbedrijf en bent u altijd voordelig uit!


Vindt een lokaal bedrijf die bij u past.

Vraag nu direct een offerte aan voor uw zorgverzekering bij emigratie naar Duitsland.

verhuisdnaarduitsland.nl staat altijd voor u klaar.

Neem gerust contact met ons op voor al uw vragen over het regelen van een zorgverzekering bij emigratie naar Duitsland.

Altijd de goedkoopste prijs.

Vergelijk meerdere verhuisbedrijven en kies de voordeligste optie voor uw verhuizing naar Duitsland!

Wanneer je emigreert naar Duitsland, ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. In Duitsland is het hebben van een zorgverzekering namelijk wettelijk verplicht voor iedereen die er woont of werkt.

Er zijn twee soorten zorgverzekeringen in Duitsland: de wettelijke ziektekostenverzekering (Gesetzliche Krankenversicherung, GKV) en de particuliere ziektekostenverzekering (Private Krankenversicherung, PKV). De meeste mensen zijn verplicht zich aan te melden bij de GKV, tenzij je een hoog inkomen hebt of een zelfstandig ondernemer bent, waardoor je in aanmerking kunt komen voor de PKV.

De premies voor de wettelijke ziektekostenverzekering worden berekend op basis van je inkomen. Dit betekent dat je een percentage van je inkomen betaalt, wat ervoor zorgt dat de lasten eerlijk worden verdeeld. De werkgevers dragen ook bij aan deze premies.

Voor zelfstandige ondernemers kan de keuze tussen GKV en PKV complexer zijn. Hoewel de PKV vaak aantrekkelijker kan lijken vanwege de uitgebreide dekking en lagere premies bij een goede gezondheid, kan het kostenplaatje aanzienlijk stijgen naarmate je ouder wordt.

Wanneer je verhuist naar Duitsland en je zorgverzekering moet regelen, is het belangrijk om je Nederlandse zorgverzekering tijdig op te zeggen. In Nederland ben je namelijk niet meer verplicht verzekerd zodra je in een ander land woont en er een zorgverzekering hebt afgesloten.

Wat is de basisverzekering in Duitsland en hoe verschilt dit van Nederland?

De basisverzekering in Duitsland, ook wel bekend als de gesetzliche Krankenversicherung (GKV), verschilt aanzienlijk van de basisverzekering in Nederland. In Duitsland is de gezondheidszorgverzekering gebaseerd op een systeem van ziekenfondsen, waarbij werknemers en werkgevers bijdragen aan de premie. Dit systeem biedt een uitgebreide dekking voor medische kosten, medicijnen, ziekenhuisopnames en andere zorgdiensten.

In Nederland is de basisverzekering verplicht voor iedereen en wordt deze geleverd door private verzekeraars die onder strenge overheidsregulatie staan. De Nederlandse basisverzekering dekt ook een breed scala aan medische kosten, maar de premies en vergoedingen kunnen variëren afhankelijk van de gekozen verzekeraar en het specifieke pakket. Bovendien hebben verzekerden in Nederland de mogelijkheid om aanvullende verzekeringen af te sluiten voor extra zorg die niet onder de basisverzekering valt.

Een belangrijk verschil is dat in Duitsland het inkomen invloed heeft op de hoogte van de premie voor de GKV, terwijl in Nederland de premies voor de basisverzekering voor iedereen hetzelfde zijn, ongeacht het inkomen. In Duitsland bestaat daarnaast ook de mogelijkheid om te kiezen voor een particuliere zorgverzekering (Private Krankenversicherung, PKV) als men boven een bepaald inkomen komt of als zelfstandige werkt. Deze private verzekeringen kunnen vaak uitgebreidere dekking bieden, maar zijn doorgaans ook duurder.

Voor meer informatie over wat er nodig is bij emigratie naar Duitsland en hoe de zorgverzekering geregeld kan worden, kun je terecht op deze pagina.

Welke documenten zijn nodig om een zorgverzekering in Duitsland af te sluiten?

Wanneer je naar Duitsland emigreert en een zorgverzekering wilt afsluiten, zijn er verschillende documenten die je moet verzamelen en overleggen. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hieronder vind je een lijst van de meest essentiële documenten die je nodig hebt.

De benodigde documenten zijn als volgt:

 • Een geldig paspoort of identiteitskaart: Dit document is essentieel om je identiteit vast te stellen en je nationaliteit te bewijzen.
 • Bewijs van inschrijving in Duitsland (Anmeldebestätigung): Dit document krijg je bij het gemeentehuis (Einwohnermeldeamt) wanneer je je adresseert in Duitsland.
 • Bewijs van inkomen: Dit kan een arbeidscontract, loonstrook of een ander document zijn dat je financiële situatie aantoont. Dit is nodig om te bepalen hoeveel premie je moet betalen.
 • Bankgegevens: Een bewijs van je Duitse bankrekening, zoals een bankafschrift. Dit is nodig voor de automatische incasso van je premies.
 • Eventuele vorige zorgverzekeringsdocumenten: Als je eerder verzekerd was in een ander land, kan het nuttig zijn om deze documenten klaar te hebben. In sommige gevallen is een bewijs van uitschrijving bij je vorige zorgverzekeraar nodig.

Deze lijst is niet uitputtend en kan variëren afhankelijk van je specifieke situatie. Het is daarom raadzaam om vooraf goed te informeren bij de zorgverzekeraar welke aanvullende documenten mogelijk nodig zijn.

Voor een uitgebreide checklist en meer informatie over de verhuizing naar Duitsland kun je de checklist verhuizen naar Duitsland raadplegen.

Hoe werkt het ziekenfonds in Duitsland?

Het Duitse zorgsysteem wordt gekenmerkt door een tweedeling tussen het publieke ziekenfonds (gesetzliche Krankenversicherung, GKv) en particuliere ziektekostenverzekeringen (private Krankenversicherung, PKv). De meerderheid van de bewoners in Duitsland is verzekerd via het publieke systeem, dat door de overheid wordt gereguleerd en gefinancierd.

Het publieke ziekenfonds werkt op basis van inkomensafhankelijke premies. Werknemers en werkgevers dragen beide bij aan de zorgpremie, die wordt afgetrokken van het bruto salaris. De premie is doorgaans een vast percentage van het inkomen, met een wettelijk vastgelegd maximum. Mensen met hogere inkomens of zelfstandigen kunnen ervoor kiezen om zich privé te verzekeren, hoewel zij ook in het publieke systeem mogen blijven.

Een belangrijk kenmerk van het Duitse ziekenfonds is dat het uitgebreide dekking biedt voor medische zorg, waaronder huisartsbezoeken, specialistische zorg, ziekenhuisopnames, en sommige tandheelkundige behandelingen. Bovendien, kinderen en niet-werkende echtgenoten zijn vaak zonder extra kosten meeverzekerd onder het plan van de werkende gezinsleden.

Bij het kiezen van een zorgverlener hebben verzekerden in het publieke systeem vrije keuze. Ze kunnen naar elke arts of specialist die een contract heeft met het ziekenfonds. Dit biedt veel flexibiliteit en zorgt ervoor dat patiënten toegang hebben tot een breed scala aan zorgverleners.

Voor meer informatie over andere administratieve stappen bij emigreren naar Duitsland, zoals het regelen van school voor kinderen, kunt u deze link bezoeken.

Wat zijn de kosten van een zorgverzekering in Duitsland?

Wanneer je naar Duitsland emigreert, is het belangrijk om te weten wat de kosten van een zorgverzekering zijn. In Duitsland zijn er twee soorten zorgverzekeringen: de wettelijke zorgverzekering (Gesetzliche Krankenversicherung - GKV) en de private zorgverzekering (Private Krankenversicherung - PKV). De kosten van een zorgverzekering in Duitsland kunnen variëren afhankelijk van het type verzekering dat je kiest en je persoonlijke situatie.

Voor de wettelijke zorgverzekering (GKV) betaal je een vast percentage van je bruto inkomen. Dit percentage bedraagt ongeveer 14,6%, en er komt nog een inkomensafhankelijke aanvullende bijdrage bij, die door de zorgverzekeraar wordt vastgesteld. De werkgevers dragen de helft van de premie bij. Voor mensen met een laag inkomen of zonder inkomen zijn er speciale regelingen die ervoor zorgen dat zij toch verzekerd kunnen blijven.

 • Wettelijke zorgverzekering (GKV): 14,6% van het bruto inkomen + aanvullende bijdrage
 • Private zorgverzekering (PKV): Premie gebaseerd op leeftijd, gezondheid en dekking

De private zorgverzekering (PKV) biedt vaak uitgebreidere dekking en snellere toegang tot specialisten, maar de premies zijn gebaseerd op factoren zoals leeftijd, gezondheidstoestand en gekozen dekkingsniveau. De kosten kunnen hier dus flink uiteenlopen. Jongere en gezondere mensen kunnen profiteren van lagere premies, terwijl oudere mensen of mensen met gezondheidsproblemen hogere premies moeten betalen.

Meer informatie over de zorgverzekering bij emigreren naar Duitsland kun je vinden op Verhuis naar Duitsland.

Hoe regel je een zorgverzekering voor je gezin bij emigratie naar Duitsland?

Bij de emigratie naar Duitsland is het essentieel om een zorgverzekering te regelen voor je gezin, aangezien Duitsland een verplichte zorgverzekering kent. Het proces kan soms ingewikkeld zijn, maar met de juiste stappen kun je ervoor zorgen dat je gezin goed verzekerd is.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er in Duitsland twee soorten zorgverzekeringen zijn: de wettelijke (gesetzliche Krankenversicherung, GKV) en de particuliere (private Krankenversicherung, PKV). De keuze hangt vaak af van je inkomen, beroep en persoonlijke voorkeuren. Voor de meeste mensen en gezinnen zal de GKV de meest voor de hand liggende optie zijn.

 • Registratie bij een Krankenkasse: Zodra je je inschrijft bij de gemeente in Duitsland, moet je je aanmelden bij een Krankenkasse, een verzekeringsmaatschappij die de GKV aanbiedt. Bekende Krankenkassen zijn AOK, TK en Barmer.
 • Formulieren en bewijsstukken: Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt, zoals identiteitsbewijzen, bewijs van inschrijving bij de gemeente en eventuele bewijsstukken van inkomensgegevens.
 • Gezinsleden aanmelden: Als je eenmaal bent aangemeld, kun je je gezinsleden inschrijven op jouw polis. Dit is meestal zonder extra kosten voor kinderen en soms ook voor een niet-werkende partner.

Indien je een hogere inkomenscategorie hebt of zelfstandige bent, kun je overwegen om een particuliere zorgverzekering af te sluiten. De PKV biedt vaak uitgebreidere dekking en kortere wachttijden, maar kan ook duurder zijn.

Het is ook verstandig om je goed te informeren over de belastingimplicaties van je emigratie. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.

Wat zijn de dekking en voordelen van een particuliere zorgverzekering in Duitsland?

Een particuliere zorgverzekering in Duitsland biedt een breed scala aan dekking en voordelen die het een aantrekkelijke optie maakt voor veel expats en inwoners. Een van de grootste voordelen van een particuliere zorgverzekering is de uitgebreide keuze aan zorgverleners en ziekenhuizen. Verzekerden hebben vaak de vrijheid om te kiezen waar zij behandeld willen worden, inclusief gerenommeerde privéklinieken die mogelijk niet toegankelijk zijn voor mensen met een wettelijke zorgverzekering.

Bovendien biedt een particuliere zorgverzekering doorgaans een snellere toegang tot medische zorg. Wachttijden voor afspraken en behandelingen zijn vaak korter in vergelijking met de publieke zorgsector. Dit kan cruciaal zijn voor degenen die snelle medische hulp nodig hebben.

De dekking van een particuliere zorgverzekering in Duitsland kan zeer uitgebreid zijn, afhankelijk van het gekozen plan. Enkele van de meest voorkomende dekkingen zijn:

 • Volledige dekking voor ziekenhuisopname, inclusief eenpersoonskamers
 • Uitgebreide tandheelkundige zorg, inclusief orthodontie en protheses
 • Alternatieve behandelingen zoals homeopathie en acupunctuur
 • Preventieve zorg en screenings
 • Medische behandelingen buiten Duitsland

Daarnaast kunnen particuliere zorgverzekeringen ook aanvullende diensten bieden zoals een persoonlijke zorgadviseur, tweede medische opinies, en zelfs dekking voor esthetische ingrepen.

Voor meer informatie over andere regelingen bij emigreren naar Duitsland, zoals het regelen van een rijbewijs, klik hier.

Hoe werkt het overstappen naar een Duitse zorgverzekering na emigratie?

Bij emigratie naar Duitsland komt er veel kijken, waaronder het overstappen naar een Duitse zorgverzekering. Het Duitse zorgsysteem werkt anders dan het Nederlandse, en het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op deze verandering. Hieronder leggen we uit hoe het overstappen naar een Duitse zorgverzekering werkt na emigratie.

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat in Duitsland een ziektekostenverzekering verplicht is voor iedereen. Dit geldt zowel voor werknemers, zelfstandigen als voor werkzoekenden. Er zijn twee soorten zorgverzekeringen in Duitsland: de wettelijke (gesetzliche Krankenversicherung, GKV) en de particuliere (private Krankenversicherung, PKV). De meeste mensen kiezen voor de GKV, tenzij zij in aanmerking komen voor de PKV.

 • De wettelijke zorgverzekering (GKV) is gebaseerd op een inkomensafhankelijke premie. Iedereen met een inkomen tot een bepaalde grens moet zich hier verplicht bij aansluiten. De dekking van de GKV is vrij uitgebreid en omvat bijna alle medische kosten.
 • De particuliere zorgverzekering (PKV) is beschikbaar voor mensen met een hoger inkomen, zelfstandigen of ambtenaren. De premies worden gebaseerd op individuele risico's zoals leeftijd en gezondheidstoestand. De dekking van de PKV is vaak uitgebreider, maar kan ook duurder zijn.

Voor het overstappen dien je je eerst af te melden bij je Nederlandse zorgverzekeraar. Dit kan meestal vanaf de datum dat je officieel in Duitsland ingeschreven staat. Vervolgens schrijf je je in bij een Duitse zorgverzekeraar. Het is raadzaam om te vergelijken welke verzekeraar het beste bij jouw situatie past. Sommige verzekeraars bieden speciale pakketten voor expats aan, die rekening houden met de overgang van Nederlandse naar Duitse zorg.

Tot slot, vergeet niet om je Duitse verzekeringsbewijs (Versicherungskarte) bij je te dragen. Dit heb je nodig bij doktersbezoeken en andere medische behandelingen. Het overstappen naar een Duitse zorgverzekering kan complex lijken, maar met de juiste voorbereiding en informatie is het proces goed te doorlopen.

Welke zorgverzekeraars zijn beschikbaar voor expats in Duitsland?

Wanneer je als expat naar Duitsland verhuist, is het belangrijk om een zorgverzekering af te sluiten die voldoet aan de lokale wetten en je persoonlijke behoeften. Duitsland kent een tweedelig systeem van zorgverzekeringen: de publieke ziekenfondsen (Gesetzliche Krankenversicherung, GKV) en de particuliere zorgverzekeringen (Private Krankenversicherung, PKV). Beide systemen bieden verschillende verzekeraars aan die expats kunnen overwegen.

De publieke ziekenfondsen zijn verplicht voor personen met een inkomen onder een bepaalde drempel, maar expats kunnen zich doorgaans ook vrijwillig aansluiten. Enkele van de grootste en meest betrouwbare publieke ziekenfondsen in Duitsland zijn:

 • AOK (Allgemeine Ortskrankenkasse)
 • TK (Techniker Krankenkasse)
 • DAK-Gesundheit
 • Barmer GEK
 • IKK (Innungskrankenkasse)

Aan de andere kant zijn er de particuliere zorgverzekeringen die vaak meer op maat gemaakte opties en extra's bieden, zoals uitgebreidere dekking en kortere wachttijden voor bepaalde behandelingen. Enkele bekende particuliere verzekeraars in Duitsland zijn:

 • Allianz
 • AXA
 • DKV (Deutsche Krankenversicherung)
 • HanseMerkur
 • Signal Iduna

Voor expats die een meer uitgebreide dekking wensen of een inkomen hebben dat hoger is dan de voor de GKV geldende drempel, kan het kiezen van een particuliere zorgverzekering een aantrekkelijke optie zijn. Het is belangrijk om zowel de publieke als de particuliere opties zorgvuldig te vergelijken om de beste keuze te maken voor uw situatie.

Naast het regelen van je zorgverzekering, is het ook essentieel om andere administratieve zaken op orde te hebben, zoals het vinden van een geschikte woning. Voor meer informatie over het kopen van een huis bij emigreren naar Duitsland, kun je hier terecht.

Zijn er wachttijden voor medische behandelingen in Duitsland?

Bij het overwegen van een emigratie naar Duitsland, vragen veel mensen zich af of er wachttijden zijn voor medische behandelingen. In het algemeen kan gezegd worden dat de wachttijden voor medische behandelingen in Duitsland korter zijn vergeleken met veel andere landen. Dit komt door het efficiënte zorgsysteem en de ruime beschikbaarheid van medische faciliteiten.

In Duitsland zijn er zowel openbare als particuliere zorgverzekeringen. Patiënten met een particuliere verzekering kunnen vaak sneller toegang krijgen tot specialisten en bepaalde behandelingen. Dit betekent echter niet dat mensen met een openbare verzekering lang moeten wachten; ook zij hebben doorgaans snelle toegang tot noodzakelijke medische zorg.

Een belangrijk aspect van het Duitse zorgsysteem is dat spoedeisende medische hulp altijd direct beschikbaar is, ongeacht het type verzekering dat je hebt. Voor geplande operaties of specialistische behandelingen kunnen er echter wel enige wachttijden zijn, afhankelijk van de regio en de specifieke zorgvraag.

Als u overweegt om naar Duitsland te verhuizen, is het verstandig om u goed te informeren over de mogelijkheden voor zorgverzekeringen en huisvesting. Voor meer informatie over het huren van een huis bij emigratie naar Duitsland, kunt u terecht op deze pagina.

Wat zijn de stappen om je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen na emigratie?

Wanneer je emigreert naar Duitsland, is het noodzakelijk om je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen. Dit proces omvat enkele belangrijke stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat alles correct wordt afgehandeld.

Allereerst moet je je verhuizing doorgeven aan de gemeente waar je ingeschreven staat in Nederland. Zij zullen dit doorgeven aan de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is een essentiële stap aangezien vele instanties, inclusief je zorgverzekeraar, gebruik maken van de gegevens in de BRP.

Daarnaast dien je zo spoedig mogelijk contact op te nemen met je Nederlandse zorgverzekeraar om hen te informeren over je emigratie. Je zult hen ook moeten voorzien van bewijsstukken, zoals een uitschrijvingsbewijs van de gemeente of een bewijs van inschrijving in Duitsland. Het is raadzaam om dit schriftelijk te doen, zodat je bewijs hebt van je opzegging.

De volgende stap is om je aan te melden bij een Duitse zorgverzekeraar. Duitsland kent zowel publieke als private zorgverzekeringen, en je dient je goed te informeren over de mogelijkheden en verplichtingen. Deze verzekering gaat in op de datum dat je Nederlandse verzekering stopt, waardoor je ononderbroken verzekerd blijft.

Tot slot, wanneer je eenmaal bent geëmigreerd, is het ook belangrijk om te denken aan andere zaken zoals werk vinden in Duitsland. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je terecht op deze pagina.