Alles wat je moet weten over het regelen van je telefoon bij emigreren naar Duitsland

Ontvang direct meerdere verhuisoffertes van bedrijven uit uw regio! Vul nu ons vrijblijvende aanvraagformulier in en ontvang binnen vijf minuten diverse prijsschattingen. Kies het beste verhuisbedrijf en bespaar op uw verhuizing!


Vindt een lokaal bedrijf die bij u past.

Vraag nu een offerte aan voor jouw verhuizing naar Duitsland!

verhuisdnaarduitsland.nl staat altijd voor u klaar.

Neem vandaag nog contact met ons op voor al uw vragen over het regelen van een telefoon bij emigratie naar Duitsland.

Altijd de goedkoopste prijs.

Vergelijk meerdere verhuisbedrijven en bespaar op uw verhuizing naar Duitsland!

Bij emigreren naar Duitsland is het handig om een lokale telefoon- en internetprovider te kiezen vanwege de betere tarieven en netwerkdekking in vergelijking met internationale providers.

De grootste mobiele netwerkproviders in Duitsland zijn Telekom (ook bekend als T-Mobile), Vodafone en O2. Deze aanbieders hebben de meeste dekking en bieden diverse abonnementen, inclusief opties voor onbeperkt data.

Voor de registratie van een Duits telefoonnummer heb je meestal een geldig identiteitsbewijs en een bewijs van woonadres nodig. Dit kan een huurcontract of een recente energierekening zijn.

Duitsland heeft een breed scala aan prepaid en postpaid mobiele telefoonabonnementen. Prepaidopties bieden flexibiliteit zonder lange contracten, terwijl postpaidopties vaak betere tarieven en meer voordelen hebben.

Naast mobiele telefonie is het ook belangrijk om een goede internetverbinding te regelen voor thuis. DSL en kabelinternet zijn de meest voorkomende opties, en providers zoals Telekom, Vodafone en 1&1 bieden diverse pakketten aan voor thuisinternet.

Simkaart en mobiele providers

Bij het emigreren naar Duitsland is het regelen van een simkaart en het kiezen van een mobiele provider een essentiële stap om bereikbaar te blijven. Duitsland heeft diverse mobiele providers die een breed scala aan diensten en pakketten aanbieden, waardoor je gemakkelijk een oplossing kunt vinden die aan jouw behoeften voldoet.

Enkele van de belangrijkste mobiele providers in Duitsland zijn:

 • Deutsche Telekom (Telekom)
 • Vodafone
 • O2 (Telefonica)
 • 1&1 Drillisch

Deze providers bieden verschillende soorten contracten aan, variërend van prepaid opties tot langlopende abonnementen. Prepaid simkaarten zijn handig voor mensen die flexibel willen blijven en geen langdurige verplichtingen willen aangaan. Abonnementen kunnen daarentegen voordeliger zijn als je van plan bent om regelmatig gebruik te maken van mobiele data en belminuten.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de dekking van de mobiele netwerken in het gebied waar je gaat wonen. Over het algemeen hebben Deutsche Telekom en Vodafone de beste dekking in stedelijke en landelijke gebieden, terwijl O2 en 1&1 Drillisch iets minder dekking kunnen bieden in afgelegen gebieden.

Voor meer informatie over wat je nodig hebt als je gaat emigreren naar Duitsland, kun je terecht op deze pagina.

Abonnement versus prepaid

Wanneer je naar Duitsland emigreert, komt er veel bij kijken, waaronder het regelen van je telefoon. Een belangrijke keuze die je moet maken is of je voor een abonnement of een prepaidkaart gaat. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen en de beste keuze hangt af van je persoonlijke situatie en behoeften.

Abonnement

Een telefoonabonnement biedt vaak meer gemak en extra's. Met een abonnement krijg je doorgaans een voordeliger tarief voor bellen, sms’en en data, vooral als je veel gebruik maakt van je telefoon. Een ander voordeel is dat je vaak aantrekkelijke aanbiedingen voor een nieuwe smartphone kunt krijgen bij het afsluiten van een abonnement. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over het opwaarderen van je beltegoed.

 • Voordeliger tarief bij veelvuldig gebruik
 • Vaak inclusief nieuwe smartphone
 • Geen zorgen over opwaarderen

Echter, een abonnement brengt ook verplichtingen met zich mee. Je bent vaak gebonden aan een contract voor een bepaalde periode, meestal 12 of 24 maanden. Dit kan lastig zijn als je bijvoorbeeld plotseling besluit terug te keren naar Nederland of naar een ander land wilt verhuizen. Daarnaast kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht als je meer verbruikt dan je bundel toestaat.

Prepaid

Een prepaidkaart biedt meer flexibiliteit vergeleken met een abonnement. Je hebt geen contract en kunt je telefoon gebruiken hoeveel je wilt, zonder zorgen over maandelijkse kosten of onverwachte extra kosten. Prepaid is ideaal als je je verbruik goed kunt inschatten en geen behoefte hebt aan een nieuwe smartphone.

 • Geen contract
 • Volledige controle over uitgaven
 • Geen onverwachte kosten

Het nadeel van prepaid is dat de tarieven per minuut, per sms en per MB meestal hoger zijn dan bij een abonnement. Daarnaast moet je regelmatig je beltegoed opwaarderen, wat onhandig kan zijn. Ook krijg je geen kortingen op nieuwe smartphones, wat betekent dat je mogelijk meer betaalt als je een nieuwe telefoon nodig hebt.

De keuze tussen een abonnement en prepaid kan afhangen van hoe lang je in Duitsland verblijft en hoeveel je van je telefoon gebruikmaakt. Voor meer informatie over andere zaken die je moet regelen bij een verhuizing naar Duitsland, bezoek de checklist voor verhuizen naar Duitsland.

Kosten en tarieven voor bellen en data

Wanneer je emigreert naar Duitsland, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de kosten en tarieven voor bellen en data. De prijzen voor mobiele telefoondiensten kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van de provider en het type abonnement dat je kiest. In Duitsland zijn er verschillende grote telecomproviders zoals Deutsche Telekom, Vodafone, en O2, die allemaal verschillende pakketten aanbieden.

De tarieven voor bellen en data zijn meestal opgebouwd uit een maandelijks basisbedrag voor je abonnement, aangevuld met kosten voor extra diensten zoals internationale gesprekken of extra data. Hier zijn enkele zaken om rekening mee te houden:

 • Basisabonnement: Dit omvat doorgaans een bepaald aantal belminuten, sms-berichten en data. De prijzen hiervoor variëren, maar je kunt gemiddeld rekenen op een basisprijs tussen de €20 en €40 per maand.
 • Data-overage: Als je meer data verbruikt dan in je abonnement is inbegrepen, kunnen de kosten voor extra data snel oplopen. Het is daarom verstandig om een pakket te kiezen dat goed aansluit bij je verbruik.
 • Internationale tarieven: Bellen naar buitenlandse nummers kan duurder zijn. Het is dus handig om te controleren of je provider een pakket biedt met voordelige tarieven voor internationale gesprekken, vooral als je regelmatig contact houdt met vrienden en familie in het buitenland.
Provider Basisabonnement (per maand) Extra data kosten (per GB)
Deutsche Telekom €30 €5
Vodafone €25 €4
O2 €20 €6

Het is ook goed om te weten dat sommige providers extra voordelen bieden zoals gratis bellen binnen het netwerk of speciale aanbiedingen voor nieuwe klanten. Het loont de moeite om verschillende aanbieders te vergelijken en de tarieven te onderzoeken voordat je een beslissing maakt.

Voor meer informatie over andere zaken die je moet regelen bij emigratie naar Duitsland, zoals bijvoorbeeld het inschrijven op een school, kun je een kijkje nemen op de volgende pagina over het regelen van school bij emigreren naar Duitsland.

Internationale roaming en bereikbaarheid

Bij het emigreren naar Duitsland is het essentieel om aandacht te besteden aan internationale roaming en je bereikbaarheid. Het is belangrijk om te begrijpen hoe internationale roaming werkt en welke kosten hiermee gepaard gaan. Dit kan voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan op je telefoonrekening.

Internationale roaming stelt je in staat om je mobiele telefoon te gebruiken voor bellen, sms'en en internetten buiten je thuisland. Hoewel veel mobiele providers binnen Europa gunstige roamingtarieven bieden door de EU-regelgeving, is het toch aan te raden om de specifieke voorwaarden van jouw provider na te gaan. Zo weet je precies wat de kosten zijn en welke diensten beschikbaar blijven wanneer je je in Duitsland bevindt.

Om goed bereikbaar te blijven, kun je overwegen om een lokale Duitse simkaart aan te schaffen. Dit kan vaak voordeliger zijn dan het gebruik van je huidige simkaart met internationale roaming. Daarnaast heb je met een lokale simkaart doorgaans beter bereik en een stabielere verbinding. Hieronder staan enkele stappen die je kunt ondernemen om je bereikbaarheid in Duitsland te waarborgen:

 • Controleer de roamingtarieven van je huidige mobiele provider.
 • Overweeg om een Duitse simkaart aan te schaffen voor betere tarieven en bereik.
 • Informeer vrienden, familie en belangrijke contacten over je nieuwe telefoonnummer.
 • Vergeet niet je nieuwe nummer door te geven aan instanties zoals je bank en zorgverzekering.

Nog een belangrijk aspect om te regelen bij je emigratie naar Duitsland is je zorgverzekering. Het is cruciaal om goed verzekerd te zijn in je nieuwe woonland. Voor meer informatie hierover kun je terecht op deze pagina over het regelen van een zorgverzekering bij emigratie naar Duitsland.

Nummerbehoud en overstapservice

Een van de belangrijkste aspecten bij het verhuizen naar Duitsland is het behouden van je telefoonnummer. Nummerbehoud is een handige service die ervoor zorgt dat je je huidige telefoonnummer kunt blijven gebruiken, zelfs na een internationale verhuizing. Dit is vooral handig om in contact te blijven met vrienden, familie en bedrijven in je voormalige woonland. Veel telecomproviders bieden deze service aan, maar het is verstandig om dit ruim van tevoren te regelen om eventuele complicaties te voorkomen.

Om nummerbehoud aan te vragen, dien je contact op te nemen met je huidige provider en je verhuizing naar Duitsland door te geven. Je provider zal je informeren over de procedure en eventuele kosten die hiermee gepaard gaan. In de meeste gevallen is het noodzakelijk om een aantal formulieren in te vullen en een kopie van je identiteitsbewijs te verstrekken. Het proces kan enkele dagen tot weken duren, dus begin hier tijdig mee.

Naast nummerbehoud bieden veel providers tevens een overstapservice aan. Deze service helpt je bij het eenvoudig overstappen naar een nieuwe provider in Duitsland zonder dat je zelf allerlei administratieve handelingen hoeft te verrichten. De overstapservice coördineert de beëindiging van je oude contract en de start van je nieuwe contract, zodat je gedurende de verhuizing bereikbaar blijft zonder onderbrekingen.

De overstapservice omvat meestal de volgende stappen:

 • Contact opnemen met je huidige provider om je opzegging aan te kondigen.
 • Het invullen van overstapformulieren en het verschaffen van de benodigde documenten.
 • De nieuwe provider regelt de overgang en onderhoudt contact met je huidige provider om een naadloze overstap te garanderen.
 • Bevestiging van de overstap en activering van je nieuwe contract op de afgesproken verhuisdatum.

Door gebruik te maken van nummerbehoud en de overstapservice kun je veel stress en tijd besparen tijdens je verhuizing naar Duitsland. Het is een goed idee om deze diensten van tevoren te onderzoeken en te regelen, zodat je je volledig kunt concentreren op andere aspecten van je verhuizing, zoals het regelen van je belastingzaken bij emigratie naar Duitsland.

Internet en dataverbindingen

Bij een verhuizing naar Duitsland is het belangrijk om goede internet- en dataverbindingen te regelen. Duitsland heeft een goed ontwikkelde infrastructuur voor internet, maar de kwaliteit en snelheid van de verbindingen kan variëren afhankelijk van de regio. Hier zijn enkele zaken om rekening mee te houden bij het regelen van internet en dataverbindingen in Duitsland.

Allereerst is het van belang om te bepalen welk type verbinding het beste bij uw behoeften past. In Duitsland zijn er verschillende opties beschikbaar, waaronder:

 • DSL: Dit is een van de meest voorkomende vormen van internetverbindingen in Duitsland. Het biedt redelijke snelheden en is breed beschikbaar.
 • Kabelinternet: Dit type verbinding kan hogere snelheden bieden dan DSL en is vooral beschikbaar in stedelijke gebieden.
 • Glasvezel: Dit is de snelste en meest betrouwbare optie, maar is nog niet overal beschikbaar.
 • Mobiel internet: Voor wie veel onderweg is, kan mobiel internet een goede oplossing zijn. Duitsland heeft een goed mobiel netwerk, maar houd rekening met datalimieten.

Verder is het raadzaam om verschillende providers te vergelijken voordat u een definitieve keuze maakt. Enkele van de grootste aanbieders in Duitsland zijn Deutsche Telekom, Vodafone en 1&1. Deze providers bieden verschillende pakketten aan die kunnen variëren in prijs, snelheid en extra diensten zoals televisie en telefonie.

Na het kiezen van een provider en pakket, is het proces van installatie meestal eenvoudig. U ontvangt een router en andere benodigde apparatuur per post, en kunt vaak zelf de installatie uitvoeren met behulp van meegeleverde instructies. Sommige providers bieden ook de mogelijkheid om een monteur langs te laten komen.

Naast het regelen van internet en dataverbindingen, zijn er nog andere belangrijke zaken om te overwegen bij een verhuizing naar Duitsland. Voor meer informatie over bijvoorbeeld het regelen van een rijbewijs, kunt u deze pagina over rijbewijs regelen bij emigreren naar Duitsland bezoeken.

Contractduur en opzegmogelijkheden

Bij het regelen van een telefooncontract in Duitsland is het essentieel om op de contractduur en opzegmogelijkheden te letten. De meeste telefooncontracten in Duitsland hebben een minimale looptijd van 24 maanden. Dit betekent dat je gedurende deze periode gebonden bent aan het contract en dat vroegtijdig beëindigen vaak gepaard gaat met substantiële kosten. Het is daarom belangrijk om goed te overwegen welk contract het beste bij jouw situatie past en of je deze verplichting voor twee jaar kunt aangaan.

Naast de looptijd van het contract, zijn ook de opzegmogelijkheden een belangrijk aspect om rekening mee te houden. In Duitsland is het gebruikelijk dat contracten automatisch worden verlengd als ze niet tijdig worden opgezegd. De gebruikelijke opzegtermijn is drie maanden voor het einde van de contractperiode. Als je te laat bent met opzeggen, kan het contract met eenzelfde periode worden verlengd, meestal weer voor 12 tot 24 maanden. Het is daarom van groot belang om de opzegtermijnen goed in de gaten te houden en tijdig actie te ondernemen als je het contract wilt beëindigen.

Voor meer informatie over andere zaken die je moet regelen bij je emigratie naar Duitsland, zoals het invoeren van je auto, kun je terecht op gespecialiseerde websites die je stap voor stap begeleiden in het proces.

Simkaart registratie en identificatie

Bij emigreren naar Duitsland is het regelen van een nieuwe simkaart een essentiële stap om bereikbaar te blijven. Een belangrijk onderdeel hiervan is de registratie en identificatie van je simkaart. In Duitsland zijn telecomproviders wettelijk verplicht om de identiteit van hun klanten te verifieren bij het aanschaffen van een nieuwe simkaart. Dit proces zorgt ervoor dat elke simkaart gekoppeld is aan een specifieke persoon, wat helpt bij het voorkomen van misbruik en fraude.

Om een simkaart te registreren, dien je een geldig identiteitsbewijs zoals een paspoort of ID-kaart te overleggen. Dit kan zowel in een fysieke winkel als online. Bij online registratie wordt vaak gebruik gemaakt van een video-identificatieproces. Hierbij moet je live je identiteitsbewijs tonen via een video-oproep, en een medewerker van de telecomprovider controleert dan je gegevens.

Het registratieproces verloopt meestal in de volgende stappen:

 • Bezoek een fysieke winkel van de telecomprovider of ga naar hun website.
 • Kies het gewenste simkaartpakket en vul de benodigde gegevens in.
 • Upload of toon je identiteitsbewijs voor verificatie.
 • Wacht op goedkeuring van je aanvraag. Dit kan direct gebeuren in de winkel of enkele uren tot dagen duren bij online aanvragen.
 • Na goedkeuring ontvang je je geactiveerde simkaart, die je direct kunt gebruiken.

Voor meer uitgebreide informatie over de verhuisprocedures en andere belangrijke zaken zoals het kopen van een huis bij emigreren naar Duitsland, kun je een kijkje nemen op de website van Verhuis naar Duitsland. Hier vind je tal van nuttige tips en gidsen die je kunnen helpen bij je verhuizing.

Toegang tot noodnummers en hulpdiensten

Wanneer je emigreert naar Duitsland, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de noodnummers en hulpdiensten in het land. Duitsland heeft een goed georganiseerd systeem voor noodhulp, vergelijkbaar met andere Europese landen, dat snel en efficiënt reageert op noodgevallen.

Het belangrijkste noodnummer in Duitsland is 112. Dit nummer kan worden gebeld voor alle soorten noodgevallen, of het nu gaat om een medische noodsituatie, brand of een ander dringend incident. De 112-lijn is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar en is gratis te bellen vanaf zowel vaste als mobiele telefoons.

Naast het algemene noodnummer 112, zijn er enkele specifieke nummers die nuttig kunnen zijn:

 • Politie: 110
 • Brandweer: 112
 • Ambulance: 112

Als je in een nieuwe stad of regio gaat wonen, is het ook belangrijk om te weten waar de dichtstbijzijnde ziekenhuizen en politiebureaus zich bevinden. Veel gemeentes bieden online kaarten en apps aan om je te helpen deze locaties snel te vinden. Tijdens het proces van een huis huren bij emigreren naar Duitsland, kun je tevens informeren naar nabijgelegen hulpdiensten.

Voor niet-dringende medische hulp kun je contact opnemen met de lokale huisarts of een apotheek. Apotheken zijn meestal goed verspreid en vaak herkenbaar aan het rode kruis of de groene apotheek-symbolen. Het is handig om het nummer en de locatie van een dichtstbijzijnde apotheek bij de hand te hebben, vooral buiten reguliere openingstijden.

Telefooninstellingen en taalopties

Wanneer je naar Duitsland emigreert, is een van de eerste dingen die je moet doen, zorgen dat je telefoon goed is ingesteld. Dit omvat niet alleen het aanpassen van netwerkinstellingen, maar ook het beheren van taalopties om je dagelijkse communicatie te vergemakkelijken. Hieronder staan enkele belangrijke punten om rekening mee te houden bij het instellen van je telefoon in Duitsland.

Ten eerste is het essentieel om de taalinstellingen van je telefoon aan te passen. Bij de meeste smartphones kun je eenvoudig de taal veranderen in het instellingenmenu. Dit is hoe je het doet bij de meest populaire besturingssystemen:

 • iOS: Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Taal en regio' en selecteer 'Duits' als de gewenste taal.
 • Android: Ga naar 'Instellingen' > 'Systeem' > 'Talen en invoer' > 'Talen' en voeg 'Duits' toe als de primaire taal.

Naast de taalinstellingen is het ook belangrijk om de netwerkinstellingen van je telefoon te configureren. Dit omvat onder andere het kiezen van de juiste mobiele provider en het aanpassen van APN-instellingen. Hier is een overzicht van enkele populaire Duitse mobiele providers en hun APN-instellingen:

Provider APN Instellingen
Telekom
 • APN: internet.telekom
 • Gebruikersnaam: (leeg laten)
 • Wachtwoord: (leeg laten)
Vodafone
 • APN: web.vodafone.de
 • Gebruikersnaam: (leeg laten)
 • Wachtwoord: (leeg laten)

Voor een soepele overgang en integratie in je nieuwe omgeving is het ook handig om je telefoon te voorzien van apps die specifiek gericht zijn op Duitsland, zoals een OV-app of een vertaal-app. Dit kan je helpen om je dagelijkse leven makkelijker te maken.

Ben je op zoek naar meer informatie over andere aspecten van emigreren naar Duitsland, zoals werk zoeken? Klik dan hier voor uitgebreide tips en advies.