Belastingregels bij Emigreren naar Duitsland: Alles wat je moet weten!

Ontvang direct meerdere verhuisoffertes van bedrijven in uw regio! Vul ons vrijblijvende aanvraagformulier in en ontvang binnen vijf minuten verschillende prijsinschattingen. Zo kiest u het beste verhuisbedrijf en bent u altijd het voordeligst uit!


Vindt een lokaal bedrijf die bij u past.

Vraag direct een offerte aan voor uw verhuizing naar Duitsland.

verhuisdnaarduitsland.nl staat altijd voor u klaar.

Neem gerust contact met ons op voor al uw vragen over emigreren naar Duitsland en de bijbehorende belastingzaken.

Altijd de goedkoopste prijs.

Vergelijk meerdere verhuisbedrijven en regel uw belastingzaken voordelig voor uw emigratie naar Duitsland!

Wanneer je emigreert naar Duitsland, verandert je belastingpositie aanzienlijk. De belastingheffing in Duitsland is gebaseerd op het wereldinkomen, wat betekent dat je belasting moet betalen over je totale inkomen, ongeacht waar dit wordt verdiend.

Als inwoner van Duitsland ben je verplicht om zowel federale als gemeentelijke belastingen te betalen. Dit omvat de inkomstenbelasting en gemeentelijke belastingen, zoals de zogenaamde Kirchensteuer (kerkbelasting) als je lid bent van een erkende religieuze gemeenschap.

Duitsland heeft belastingverdragen met veel landen, waaronder Nederland. Deze verdragen zijn bedoeld om dubbele belastingheffing te voorkomen. Hierdoor betaal je geen dubbele belasting over hetzelfde inkomen in beide landen, maar er zijn specifieke regels en procedures die moeten worden gevolgd.

Naast de inkomstenbelasting moet je in Duitsland ook bijdragen aan de sociale zekerheid. Dit omvat premies voor ziektekostenverzekering, pensioenverzekering, werkloosheidsverzekering en zorgverzekering. Werkgevers en werknemers betalen beide een deel van deze premies.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de deadlines voor het indienen van belastingaangiften in Duitsland. De belastingaangifte moet meestal jaarlijks vóór 31 juli worden ingediend. Bij een aangifte door een belastingadviseur kan de deadline worden verlengd tot 28 februari van het volgende jaar.

Belastingresidentie in Duitsland

Wanneer je emigreert naar Duitsland, is het belangrijk om aandacht te besteden aan je belastingresidentie. In Duitsland word je beschouwd als belastingresident als je in het land je vaste woonplaats of gebruikelijke verblijfplaats hebt. Dit betekent dat je meestal ten minste 183 dagen per jaar in Duitsland moet verblijven. Als belastingresident ben je verplicht om je wereldwijde inkomen in Duitsland aan te geven en belastingen te betalen volgens de Duitse wetgeving.

De Duitse belastingdienst (Finanzamt) hanteert strikte criteria om te bepalen of je belastingresident bent. Een belangrijke factor hierbij is je vaste woonplaats. Dit betekent dat je een langdurige verblijfplaats in Duitsland hebt, zoals een gehuurde of gekochte woning. Daarnaast kijkt de belastingdienst naar je gebruikelijke verblijfplaats, wat inhoudt dat je persoonlijke en economische belangen voornamelijk in Duitsland liggen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je werk, familie en sociale leven zich voornamelijk in Duitsland afspelen.

Het is essentieel om je goed voor te bereiden op de veranderingen die gepaard gaan met het worden van een belastingresident in Duitsland. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden, zoals de Duitse belastingtarieven, het invullen van belastingaangiftes en mogelijke dubbele belastingverdragen tussen Nederland en Duitsland. Voor een uitgebreid overzicht van wat je nodig hebt als je gaat emigreren naar Duitsland, kun je terecht op deze pagina.

Dubbele belastingheffing voorkomen

Bij emigreren naar Duitsland is een van de belangrijkste financiële overwegingen het voorkomen van dubbele belastingheffing. Dit probleem komt voor wanneer zowel Nederland als Duitsland belasting willen heffen over hetzelfde inkomen of vermogen. Gelukkig bestaan er verschillende methoden en internationale verdragen om dubbele belastingheffing te voorkomen.

Een van de meest gebruikte methoden om dubbele belastingheffing te voorkomen is het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland. Dit verdrag bepaalt welk land recht heeft om belasting te heffen over verschillende soorten inkomsten, zoals loon, pensioen, en winst uit onderneming. Het doel van dit verdrag is om te zorgen dat je niet dubbel belast wordt, en het geeft duidelijke richtlijnen over waar je belasting moet betalen.

Daarnaast kun je gebruik maken van de zogenoemde voorkomingsregels in de Nederlandse belastingwetgeving. Deze regels zorgen ervoor dat je in Nederland een vermindering op de belasting kunt krijgen voor de belasting die je in Duitsland hebt betaald. Dit kan door middel van een vrijstelling of een verrekening van de buitenlandse belasting.

Het is belangrijk om tijdig advies in te winnen en de juiste stappen te volgen om dubbele belastingheffing te voorkomen. Voor meer informatie over de praktische stappen die je moet nemen bij het verhuizen naar Duitsland, kun je de verhuischecklist raadplegen.

Belastingplicht in Nederland na emigratie

Bij emigratie naar Duitsland is het belangrijk om te weten hoe de belastingplicht in Nederland na emigratie wordt geregeld. Zodra je naar Duitsland verhuist en daar permanent gaat wonen, heeft dit gevolgen voor je belastingverplichtingen in Nederland. Over het algemeen houdt je belastingplicht in Nederland op zodra je geen ingezetene meer bent. Dit betekent echter niet dat je volledig gevrijwaard bent van alle belastingverplichtingen in Nederland.

Om te beginnen moet je je uitschrijven bij de Nederlandse gemeente waar je woont. Dit is een cruciale stap, omdat de Belastingdienst op basis van deze informatie kan bepalen of je nog belastingplichtig bent in Nederland. Je blijft namelijk in bepaalde gevallen beperkt belastingplichtig voor inkomsten uit Nederland, zoals een Nederlandse woning die je aanhoudt, inkomen uit werk dat je in Nederland verricht, of pensioeninkomsten.

De Belastingdienst zal beoordelen in hoeverre je nog belastingplichtig bent en op welke inkomsten belasting wordt geheven. Het kan ook zijn dat je dubbele belastingplicht hebt; zowel in Nederland als in Duitsland. Hiervoor bestaat er echter een belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland om dubbele belastingheffing te voorkomen. Het is daarom raadzaam om goed geïnformeerd te zijn over de belastingregels in beide landen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je schoolzaken kunt regelen bij emigratie naar Duitsland. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de school regelen bij emigreren naar Duitsland pagina.

Inkomstenbelasting in Duitsland

Wanneer je als Nederlander emigreert naar Duitsland, is het belangrijk om je bewust te zijn van de Duitse inkomstenbelasting, ook wel Einkommensteuer genoemd. Deze belasting wordt geheven over het wereldwijde inkomen van de belastingplichtige, inclusief inkomsten uit werk, investeringen en onroerend goed. De inkomstenbelasting in Duitsland is progressief, wat betekent dat het belastingtarief stijgt naarmate het inkomen toeneemt.

De belastingtarieven variëren van 0% voor zeer lage inkomens tot 45% voor de hoogste inkomens. Naast de federale inkomstenbelasting, kunnen Duitse inwoners ook te maken krijgen met een solidariteitstoeslag en, indien van toepassing, kerkbelasting. Het Duitse belastingstelsel kent ook verschillende aftrekposten en vrijstellingen, die je belastingdruk kunnen verlagen. Deze kunnen variëren van kosten voor kinderopvang en studiekosten tot ziektekosten en bijdragen aan pensioenfondsen.

Het is ook cruciaal om je zorgverzekering goed te regelen bij emigratie naar Duitsland. De Duitse zorgverzekeringsstelsel verschilt aanzienlijk van het Nederlandse stelsel en het is essentieel om de juiste stappen te nemen om ervoor te zorgen dat je goed verzekerd bent. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je terecht op de pagina over zorgverzekering regelen bij emigreren naar Duitsland.

Vermogensbelasting en erfbelasting in Duitsland

Bij een emigratie naar Duitsland is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de vermogensbelasting en erfbelasting die daar van toepassing zijn. In Duitsland bestaan er specifieke regels en tarieven die van invloed kunnen zijn op uw financiële planning en nalatenschap. Een goed begrip van deze belastingen kan u helpen om onverwachte kosten en fiscale verrassingen te vermijden.

De vermogensbelasting in Duitsland, bekend als 'Vermögensteuer', is sinds 1997 op federaal niveau opgeschort, maar kan in de toekomst mogelijk weer worden ingevoerd. Momenteel worden vermogenswinsten echter wel belast onder andere belastingregimes, zoals de inkomstenbelasting voor particulieren (Einkommensteuer) en de vennootschapsbelasting voor rechtspersonen (Körperschaftsteuer). Dit betekent dat hoewel er geen directe vermogensbelasting is, u nog steeds belasting verschuldigd kunt zijn over inkomsten uit vermogen, zoals rente, dividend en verhuurinkomsten.

Erfbelasting, of 'Erbschaftsteuer', is wel actief en kan aanzienlijke financiële implicaties hebben voor erfgenamen. De tarieven variëren afhankelijk van de waarde van de erfenis en de relatie tussen de overledene en de erfgenaam. Duitsland kent verschillende belastingklassen met bijbehorende vrijstellingen en tarieven:

 • Klasse I: Voor echtgenoten, kinderen en kleinkinderen. De vrijstellingen en tarieven zijn relatief gunstig.
 • Klasse II: Voor broers, zussen, neven, nichten en andere familieleden. De tarieven zijn hoger en de vrijstellingen lager dan in Klasse I.
 • Klasse III: Voor niet-verwante erfgenamen. Hier zijn de tarieven het hoogst en de vrijstellingen het laagst.

Voor meer gedetailleerde informatie over belastingregelingen bij emigreren naar Duitsland, kunt u de volledige gids op onze website raadplegen. Deze gids biedt uitgebreide inzichten en adviezen om uw financiële zaken goed te regelen bij een verhuizing naar Duitsland.

Belastingverdragen tussen Nederland en Duitsland

Wanneer je overweegt om te emigreren naar Duitsland, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de belastingverdragen tussen Nederland en Duitsland. Deze verdragen zijn van essentieel belang omdat ze dubbelbelasting voorkomen en duidelijkheid scheppen over waar bepaalde inkomsten belast moeten worden. Dit kan je veel administratieve rompslomp en onnodige belastingbetalingen besparen.

De belastingverdragen tussen Nederland en Duitsland zijn erop gericht om te voorkomen dat er dubbele belasting plaatsvindt. Dit betekent dat je niet in beide landen belasting hoeft te betalen over hetzelfde inkomen. Het verdrag bepaalt welk land het heffingsrecht heeft over verschillende soorten inkomen zoals loon, pensioen, en inkomen uit vermogen. Bijvoorbeeld, als je in Nederland werkt maar in Duitsland woont, zal het verdrag specificeren in welk land je inkomstenbelasting moet betalen.

Daarnaast regelt het verdrag ook de uitwisseling van fiscale informatie tussen de belastingdiensten van beide landen. Dit zorgt voor meer transparantie en maakt het gemakkelijker om belastingzaken te regelen. Het is altijd verstandig om professioneel advies in te winnen om de specifieke gevolgen van het belastingverdrag voor jouw persoonlijke situatie te begrijpen.

Voor aanvullende informatie en hulp bij het regelen van andere zaken zoals het omzetten van je rijbewijs wanneer je naar Duitsland verhuist, kun je terecht op gespecialiseerde websites.

Belastingaangifte doen in Duitsland

Wanneer je naar Duitsland emigreert, is het belangrijk om te weten hoe je belastingaangifte moet doen. Het Duitse belastingstelsel kan verschillend zijn van wat je gewend bent in Nederland, dus enige voorbereiding is noodzakelijk om problemen te voorkomen. In Duitsland wordt het belastingjaar gelijkgesteld aan het kalenderjaar, wat betekent dat je belastingaangifte moet doen voor de periode van 1 januari tot en met 31 december.

In Duitsland moet je je belastingaangifte indienen bij het lokale Finanzamt (belastingkantoor). De belastingaangifte moet meestal vóór 31 juli van het volgende jaar worden ingediend. Als je een belastingadviseur gebruikt, kan deze deadline worden verlengd tot 31 december. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je belastingaangifte in Duitsland te doen:

 • Registreer je bij het lokale Finanzamt zodra je je in Duitsland vestigt.
 • Verzamel alle benodigde documenten, zoals loonstroken, bankafschriften en bewijs van andere inkomsten.
 • Gebruik het online systeem ELSTER, dat door de Duitse belastingdienst wordt aangeboden, om je aangifte elektronisch in te dienen.
 • Overweeg het inschakelen van een Steuerberater (belastingadviseur) voor professionele hulp en om ervoor te zorgen dat je alle mogelijke aftrekposten benut.

Naast je reguliere inkomstenbelasting kan het ook zijn dat je te maken krijgt met andere belastinggerelateerde zaken, zoals het invoeren van je auto. Voor meer informatie hierover kun je terecht op de pagina over auto invoeren bij emigreren naar Duitsland.

Sociale zekerheidsbijdragen in Duitsland

Wanneer je naar Duitsland emigreert, zijn sociale zekerheidsbijdragen een belangrijk aspect om rekening mee te houden. In Duitsland is het sociale zekerheidsstelsel zeer uitgebreid en omvat het bijdragen aan verschillende soorten verzekeringen zoals pensioenverzekering, werkloosheidsverzekering, ziektekostenverzekering en zorgverzekering. Deze bijdragen zorgen ervoor dat je in geval van ziekte, werkloosheid of op latere leeftijd verzekerd bent van een inkomen of zorg.

De sociale zekerheidsbijdragen in Duitsland worden meestal gedeeld tussen de werknemer en de werkgever. Dit betekent dat een deel van je salaris automatisch wordt ingehouden om deze kosten te dekken, terwijl je werkgever ook een bepaald percentage betaalt. Hier is een overzicht van de belangrijkste sociale verzekeringen en hun bijdragen:

 • Pensioenverzekering: Dit is een verplichte verzekering waarbij zowel de werknemer als de werkgever bijdragen. Het zorgt ervoor dat je na pensionering een inkomen hebt.
 • Ziektekostenverzekering: Deze verzekering dekt medische kosten en is ook verplicht. Je kunt kiezen uit verschillende publieke en private zorgverzekeraars.
 • Werkloosheidsverzekering: Dit biedt een uitkering als je je baan verliest en helpt je bij het zoeken naar nieuw werk.
 • Verzekering voor langdurige zorg: Deze verzekering dekt de kosten voor langdurige zorg in geval van ziekte of ouderdom.

Het is goed om te weten dat wanneer je naar Duitsland verhuist, de regels rondom sociale zekerheidsbijdragen verschillen van die in Nederland. Het kan daarom handig zijn om je goed te laten informeren voordat je de stap zet. Meer informatie over het kopen van een huis bij emigratie naar Duitsland kan je hier vinden.

Belastingvoordelen en toeslagen in Duitsland

Bij een emigratie naar Duitsland zijn er diverse belastingvoordelen en toeslagen die je kunt benutten. Duitsland staat bekend om zijn uitgebreide sociale stelsel en een belastingstelsel dat in veel gevallen gunstig kan uitpakken voor nieuwe bewoners. Dit maakt het aantrekkelijk voor mensen die overwegen om naar Duitsland te verhuizen.

Een van de grootste voordelen is de progressieve belastingtariefstructuur, die ervoor zorgt dat je, afhankelijk van je inkomen, mogelijk minder belasting betaalt dan in Nederland. Bovendien zijn er verschillende belastingvrije toeslagen die je kunt ontvangen, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Deze toeslagen kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verlagen van je maandelijkse lasten.

 • Kindergeld: Dit is een maandelijkse toelage voor ouders die kinderen opvoeden. Het bedrag varieert afhankelijk van het aantal kinderen, maar kan oplopen tot enkele honderden euro's per maand.
 • Elterngeld: Als je net een kind hebt gekregen, kun je aanspraak maken op Elterngeld. Dit is een vorm van oudergeld dat de Duitse overheid verstrekt om ouders financieel te ondersteunen tijdens de eerste maanden na de geboorte van hun kind.
 • Wohnungsbauprämie: Dit is een premie voor mensen die hun eigen woning willen bouwen of kopen. Het kan een besparing opleveren op de belasting bij de aankoop of bouw van een eigen huis.

Naast deze toeslagen zijn er ook diverse aftrekposten die je belastingdruk kunnen verlagen, zoals kosten voor kinderopvang, opleidingskosten, en ziektekosten. Het is belangrijk om te weten dat je voor sommige van deze voordelen en toeslagen specifieke voorwaarden moet voldoen en mogelijk aanvullende documenten moet indienen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van huisvesting bij een verhuizing naar Duitsland, klik dan hier voor meer informatie.

Belastingadvies bij emigratie naar Duitsland

Emigreren naar Duitsland brengt niet alleen een verhuizing naar een nieuw land met zich mee, maar ook een volledig nieuw belastingstelsel waar je mee te maken krijgt. Het is cruciaal om goed belastingadvies in te winnen om eventuele financiële verrassingen te voorkomen. Een specialist op dit gebied kan je helpen bij het begrijpen van de Duitse belastingregels en hoe deze van invloed kunnen zijn op je persoonlijke situatie.

Bij de emigratie naar Duitsland moet je rekening houden met verschillende belastingaspecten, zoals:

 • Inkomstenbelasting: Zodra je in Duitsland gaat wonen en werken, ben je verplicht om inkomstenbelasting te betalen over je wereldwijde inkomen. Het is belangrijk om te begrijpen welke inkomensbronnen belastbaar zijn en tegen welk tarief.
 • Sociale zekerheid: In Duitsland ben je verplicht om bij te dragen aan het sociale zekerheidsstelsel. Dit betekent dat je premies moet betalen voor onder andere pensioen, ziekteverzekering en werkloosheidsverzekering.
 • Dubbele belasting: Het is mogelijk dat je zowel in Nederland als in Duitsland belasting moet betalen over hetzelfde inkomen. Een belastingadviseur kan je helpen om dubbele belasting te voorkomen door gebruik te maken van het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland.

Daarnaast is het nuttig om te weten welke documenten en informatie je nodig hebt voor de belastingaangifte in Duitsland. Een grondige voorbereiding en kennis van de lokale belastingwetten kunnen je veel tijd en geld besparen.

Als je van plan bent om naar Duitsland te verhuizen en je zoekt werk, kan het raadzaam zijn om ook te kijken naar werk zoeken bij emigreren naar Duitsland. Dit geeft je een compleet beeld van wat er allemaal bij komt kijken en wat je kunt verwachten op de Duitse arbeidsmarkt.