Rijd Zorgeloos Duitsland Binnen: Uw Complete Gids voor Auto-Invoer bij Emigratie

Wilt u direct meerdere verhuisoffertes ontvangen van bedrijven in uw regio? Vul nu ons vrijblijvende aanvraagformulier in! Binnen vijf minuten ontvangt u diverse prijsindicaties, zodat u het beste en voordeligste verhuisbedrijf kunt kiezen.


Vindt een lokaal bedrijf die bij u past.

Vraag nu direct een offerte voor het importeren van uw auto naar Duitsland.

verhuisdnaarduitsland.nl staat altijd voor u klaar.

Neem gerust contact met ons op; wij beantwoorden graag al uw vragen over het importeren van uw auto bij emigratie naar Duitsland.

Altijd de goedkoopste prijs.

Vergelijk meerdere verhuisbedrijven en bespaar op uw auto-import bij emigratie naar Duitsland!

Bij het emigreren naar Duitsland met een auto, dien je de auto binnen zes maanden na aankomst in Duitsland te registreren. Het niet registreren binnen deze periode kan resulteren in boetes.

Om een voertuig in Duitsland te registreren, heb je een bewijs van verzekeringsdekking nodig, ook wel bekend als elektronische verzekeringsbevestiging of eVB-nummer. Dit nummer is nodig voor de registratie van de auto bij de Duitse autoriteiten.

Voordat je je auto in Duitsland kunt registreren, moet deze een technische keuring ondergaan, bekend als de Hauptuntersuchung (HU). Deze keuring controleert de technische staat van het voertuig en moet elke twee jaar worden herhaald.

Naast de technische keuring moet de auto ook een emissietest (Abgasuntersuchung) ondergaan, die vaak samen met de technische keuring wordt gedaan. Deze test controleert of de auto voldoet aan de Duitse emissiestandaarden.

Bij het importeren van een auto naar Duitsland vanuit een niet-EU land, kan het zijn dat je invoerrechten en BTW moet betalen. Voor EU-burgers is er vaak een vrijstelling van deze belastingen, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, zoals het bezit van de auto voor een bepaalde periode voorafgaand aan de verhuizing.

Benodigde documenten en administratie

Bij het emigreren naar Duitsland en het invoeren van je auto zijn er diverse documenten en administratieve stappen die je dient te volgen om de procedure soepel te laten verlopen. Het is essentieel om goed voorbereid te zijn en alle benodigde papieren op orde te hebben om onverwachte complicaties te voorkomen.

Allereerst heb je het kentekenbewijs van de auto nodig. Dit document toont aan dat je de rechtmatige eigenaar van het voertuig bent. Daarnaast moet je een geldig rijbewijs kunnen overleggen, evenals een bewijs van de technische keuring van de auto, zoals een APK-keuringsrapport. Duitse autoriteiten eisen ook een conformiteitscertificaat (Certificate of Conformity, CoC), dat aantoont dat je voertuig voldoet aan de Europese regelgeving.

 • Kentekenbewijs
 • Geldig rijbewijs
 • APK-keuringsrapport
 • Certificate of Conformity (CoC)

Een ander belangrijk document is het bewijs van verzekering. In Duitsland is het wettelijk verplicht om een verzekering af te sluiten voordat je de auto op de weg mag gebruiken. Het verzekeringsbewijs moet worden ingediend bij de registratie van het voertuig. Bovendien dienen er invoerrechten en belasting betaald te worden. Het is verstandig om je van tevoren goed te informeren over de hoogte van deze kosten.

Naast deze documenten moet je ook rekening houden met de administratieve stappen zoals de registratie van je auto bij de Duitse autoriteiten. Dit proces kan enkele weken duren, dus het is raadzaam om dit tijdig te regelen. Voor een uitgebreide gids over wat je nodig hebt bij het emigreren naar Duitsland, kun je terecht op de pagina met vereisten voor emigreren naar Duitsland.

Kosten en belastingen bij het invoeren van een auto

Wanneer je je auto invoert bij emigreren naar Duitsland, moet je rekening houden met verschillende kosten en belastingen. Dit proces is niet alleen administratief, maar brengt ook financiële verplichtingen met zich mee die je moet overwegen voordat je de stap zet. De kosten die je kunt verwachten zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals de leeftijd en de waarde van de auto, en ook de emissienormen waaraan het voertuig voldoet.

Allereerst moet je de zogenaamde Einfuhrumsatzsteuer (invoeromzetbelasting) betalen. Deze belasting bedraagt doorgaans 19% van de waarde van de auto. Daarnaast is er de Kraftfahrzeugsteuer (motorrijtuigenbelasting), die gebaseerd is op de motorinhoud en CO2-uitstoot van het voertuig. Deze belasting kan jaarlijks variëren, afhankelijk van de specifieke kenmerken van je auto.

Hieronder een overzicht van enkele mogelijke kosten die je kunt tegenkomen:

 • Einfuhrumsatzsteuer: 19% van de waarde van de auto.
 • Kraftfahrzeugsteuer: Varieert op basis van motorinhoud en CO2-uitstoot.
 • Keuring en registratie: Kosten voor het technisch keuren van je auto en het registreren bij de Duitse autoriteiten.
 • Nummerplaten: Kosten voor het verkrijgen van Duitse kentekenplaten.

Voor een uitgebreid overzicht van wat er verder komt kijken bij het verhuizen naar Duitsland, bekijk dan de checklist voor verhuizen naar Duitsland. Deze gids biedt gedetailleerde informatie en helpt je om geen belangrijke stappen over het hoofd te zien.

Verzekeringsvereisten voor geïmporteerde auto's

Wanneer je emigreert naar Duitsland en een auto importeert, moet je rekening houden met specifieke verzekeringsvereisten. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je voertuig voldoet aan de Duitse regelgeving om veilig en wettelijk op de weg te kunnen rijden.

Ten eerste is het verplicht om een autoverzekering af te sluiten bij een Duitse verzekeraar voordat je de auto registreert. Deze verzekering, ook wel Haftpflichtversicherung genoemd, dekt de schade die je met je voertuig aan anderen kunt toebrengen. Hiernaast kun je optioneel aanvullende verzekeringen afsluiten, zoals een Vollkaskoversicherung of Teilkaskoversicherung, die respectievelijk volledige dekking en gedeeltelijke dekking bieden voor schade aan je eigen voertuig.

 • Haftpflichtversicherung: Verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor schade aan derden.
 • Vollkaskoversicherung: Optionele volledige dekking voor schade aan je eigen voertuig.
 • Teilkaskoversicherung: Optionele gedeeltelijke dekking voor schade aan je eigen voertuig, bijvoorbeeld door diefstal of natuurrampen.

Daarnaast moet je een groene kaart bij je hebben, die bewijst dat je voertuig verzekerd is. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om buiten Duitsland te rijden. Het niet hebben van een geldige verzekering kan leiden tot zware boetes en juridische complicaties.

Verdere informatie over administratieve procedures en andere verplichtingen in Duitsland, zoals het regelen van scholen bij emigratie, kun je vinden op deze link.

Technische eisen en voertuiginspecties in Duitsland

Wanneer je besluit om te emigreren naar Duitsland en je auto mee te nemen, moet je rekening houden met diverse technische eisen en voertuiginspecties die in Duitsland gelden. Het land heeft strenge regels om ervoor te zorgen dat alle voertuigen op de weg veilig zijn en aan de milieunormen voldoen. In dit verband is de periodieke technische keuring, bekend als de TÜV-keuring (Technischer Überwachungsverein), een cruciaal aspect.

De TÜV-keuring is een verplichte inspectie waarbij verschillende aspecten van het voertuig worden gecontroleerd om te voldoen aan de veiligheids- en milieunormen. Deze keuring moet elke twee jaar worden uitgevoerd, maar voor nieuwe voertuigen geldt een eerste keuring na drie jaar. Gedurende de keuring worden onder andere de volgende onderdelen van het voertuig onderzocht:

 • Remsystemen
 • Besturing en ophanging
 • Verlichting en elektrische systemen
 • Uitlaat en emissies
 • Banden en wielen

Naast de TÜV-keuring zijn er ook specifieke technische eisen waaraan voertuigen moeten voldoen om in Duitsland te worden geregistreerd. Deze eisen hebben betrekking op zaken zoals de voertuigverlichting, spiegels, bumperhoogte en emissienormen. Voertuigen die uit andere landen worden geïmporteerd, kunnen aanvullende technische aanpassingen vereisen om aan de Duitse normen te voldoen.

Het is belangrijk om deze inspecties en technische eisen serieus te nemen, aangezien het niet naleven ervan kan leiden tot boetes en het niet mogen gebruiken van het voertuig op de Duitse wegen. Voor meer informatie over andere belangrijke zaken bij emigreren naar Duitsland, zoals het regelen van een zorgverzekering, kun je terecht op deze pagina.

Registratieprocedure en kentekenplaten

Bij het emigreren naar Duitsland met een auto, is het belangrijk om de registratieprocedure en de kentekenplaten goed te begrijpen. Zodra je je in Duitsland hebt gevestigd, moet je jouw voertuig registreren bij de lokale Zulassungsstelle, het Duitse registratiebureau voor voertuigen. Dit is een essentiële stap om legaal op de Duitse wegen te kunnen rijden.

De registratieprocedure begint met het verzamelen van de benodigde documenten. Dit omvat meestal:

 • Het originele voertuigregistratiebewijs
 • Een bewijs van verzekering (eVB-Nummer)
 • Een bewijs van identiteitsbewijs zoals een paspoort
 • Een bewijs van adresregistratie in Duitsland (Anmeldebestätigung)
 • Het certificaat van overeenstemming (COC-document) van het voertuig

Naast deze documenten kan het zijn dat je voertuig een technische keuring moet ondergaan bij de TÜV of DEKRA, vooral als het voertuig ouder is. Na goedkeuring krijg je de nieuwe Duitse kentekenplaten toegewezen. Deze kentekenplaten moeten in Duitsland worden vervaardigd en kunnen bij een erkende platenproducent in de buurt van de Zulassungsstelle worden aangeschaft.

Het is ook belangrijk om te weten dat de kosten voor registratie en het verkrijgen van nieuwe kentekenplaten variëren. Voor specifieke belastinginformatie bij het verhuizen naar Duitsland, kan je een kijkje nemen op deze pagina over belasting regelen bij emigreren naar Duitsland.

Milieustandaarden en emissiezones

Wanneer je overweegt om te emigreren naar Duitsland en je auto mee te nemen, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de milieustandaarden en de emissiezones die in verschillende steden en regio's van kracht zijn. Duitsland heeft strikte regels ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Dit betekent dat je voertuig moet voldoen aan bepaalde emissienormen voordat je er in bepaalde gebieden mee mag rijden.

In veel Duitse steden zijn er zogenaamde Umweltzonen ingesteld, waar alleen voertuigen met een geldige milieusticker mogen rijden. Deze milieustickers variëren van groen (de schoonste voertuigen) tot rood (de meest vervuilende voertuigen). Als je voertuig niet voldoet aan de vereiste norm voor een bepaalde zone, riskeer je een boete. Het is daarom raadzaam om te controleren of je auto in aanmerking komt voor een milieusticker en zo niet, welke stappen je moet nemen om je auto aan de normen te laten voldoen.

Naast de Umweltzonen heeft Duitsland ook specifieke maatregelen voor diesels en oudere voertuigen. Veel steden hebben zelfs dieselverboden ingesteld in bepaalde gebieden. Dit betekent dat oudere dieselvoertuigen bepaalde zones niet mogen betreden. Voordat je je auto invoert, is het verstandig om je te verdiepen in de specifieke eisen en restricties die van toepassing zijn op jouw voertuigtype.

Voor uitgebreide informatie over het regelen van je rijbewijs bij een emigratie naar Duitsland, kun je meer lezen op deze pagina over het rijbewijs regelen bij emigreren naar Duitsland.

Tijdelijke invoer en overgangsperioden

Wanneer je naar Duitsland emigreert en je auto wilt invoeren, kun je mogelijk gebruikmaken van tijdelijke invoerregelingen en overgangsperioden. Deze opties kunnen je helpen om de administratieve lasten te verlichten en geven je tijd om alle benodigde stappen te ondernemen zonder direct met hoge kosten of boetes te worden geconfronteerd.

Een van de belangrijkste voordelen van tijdelijke invoer is dat je je auto gedurende een bepaalde periode in Duitsland kunt gebruiken zonder dat je deze direct hoeft te registreren. Dit is vooral handig voor mensen die wachten op de benodigde documenten of die nog niet zeker zijn van hun definitieve verblijfplaats. Tijdens deze overgangsperiode kun je je auto blijven gebruiken terwijl je de nodige stappen onderneemt om aan alle Duitse regels te voldoen.

Daarnaast zijn er specifieke overgangsperioden waarin je je voertuig kunt blijven gebruiken met je huidige kentekenplaat en verzekering, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de regelgeving. Het is belangrijk om je goed te informeren over deze termijnen om mogelijke problemen te voorkomen.

Meer informatie over de procedures voor tijdelijke invoer en de beschikbare overgangsregelingen kun je vinden op de officiële website van de Duitse autoriteiten. Voor een uitgebreid overzicht van de stappen die je moet ondernemen en de documenten die je nodig hebt, kun je terecht op deze pagina over auto invoeren bij emigreren naar Duitsland.

Verschillen tussen Duitse en Nederlandse verkeersregels

Wanneer je emigreert naar Duitsland, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillen tussen Duitse en Nederlandse verkeersregels. Hoewel beide landen in de Europese Unie liggen en veel verkeersregels gemeen hebben, zijn er enkele opmerkelijke verschillen die het waard zijn om te begrijpen om veilig en legaal de weg op te gaan.

Een van de meest opvallende verschillen is de Autobahn in Duitsland. In tegenstelling tot Nederland, waar snelheidslimieten strikt worden gehandhaafd, zijn er op sommige delen van de Duitse Autobahn geen snelheidslimieten. Dit betekent dat je op bepaalde stukken zo snel mag rijden als je wilt, hoewel een aanbevolen snelheid van 130 km/u van toepassing is. In Nederland is de maximumsnelheid op snelwegen over het algemeen 100 km/u overdag en 120 km/u of 130 km/u in de avond en nacht.

Daarnaast verschillen de regels omtrent voorrang ook tussen beide landen. In Duitsland hebben bestuurders die van rechts komen altijd voorrang, tenzij anders aangegeven. Dit geldt ook voor zijstraten en minder drukke wegen. In Nederland wordt dit principe van voorrang van rechts ook toegepast, maar er zijn veel meer uitzonderingen en situaties waarin andere verkeersregels en -borden de voorrang bepalen.

Ook de regels voor fietsers verschillen aanzienlijk tussen beide landen. In Nederland zijn fietspaden wijdverbreid en goed gemarkeerd, en fietsers hebben vaak speciale voorrangsregels die hen beschermen. In Duitsland zijn fietspaden minder alomtegenwoordig en moeten fietsers vaak de weg delen met auto's, wat kan leiden tot een andere dynamiek op de weg.

Als je meer wilt weten over het proces van emigreren naar Duitsland, zoals het kopen van een huis, kun je meer informatie vinden op deze pagina over het kopen van een huis bij emigreren naar Duitsland.

Verkoop van ingevoerde auto's in Duitsland

Wanneer u overweegt om uw ingevoerde auto in Duitsland te verkopen, zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. Allereerst is het belangrijk dat uw voertuig voldoet aan de Duitse regelgeving en emissienormen. Voordat u de auto op de markt kunt aanbieden, moet deze geregistreerd en verzekerd zijn in Duitsland. Dit kan enkele administratieve stappen met zich meebrengen die tijd en geduld vereisen.

Het verkoopproces zelf kan variëren afhankelijk van de staat van het voertuig en de vraag naar dat specifieke merk en model in Duitsland. Potentiële kopers zullen geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de auto, inclusief onderhoudsrapporten en eventuele schade. Het kan nuttig zijn om een certificaat van technische keuring (TÜV) te verkrijgen om potentiële kopers gerust te stellen over de staat van de auto.

Een van de eerste stappen bij de verkoop van een ingevoerde auto is het bepalen van een eerlijke prijs. Dit kunt u doen door de marktwaarde van vergelijkbare voertuigen in Duitsland te onderzoeken. Websites zoals mobile.de en autoscout24.de kunnen nuttige bronnen zijn om te zien voor hoeveel vergelijkbare auto's worden verkocht.

Wanneer u uw auto verkoopt, kunt u ervoor kiezen om dit privé te doen of via een autodealer. Privé verkopen kunnen vaak meer opleveren, maar kunnen ook meer tijd en inspanning vergen. Autodealers daarentegen nemen meestal de administratieve lasten van u over, maar bieden mogelijk een lagere prijs. Ongeacht de gekozen methode, zorg ervoor dat u een duidelijke en gedetailleerde koopovereenkomst opstelt om problemen later te voorkomen.

Het verkopen van een ingevoerde auto kan een complexe taak zijn, vooral als het uw eerste keer is. Het is raadzaam om goed geïnformeerd te zijn over de regels en procedures. Mocht u nog vragen hebben over andere aspecten van emigreren naar Duitsland, zoals het huren van een huis, kunt u meer informatie vinden via deze link.

Hulp bij invoer en professionele diensten

Bij het invoeren van een auto naar Duitsland kan de hulp van professionele diensten van onschatbare waarde zijn. Deze experts zijn gespecialiseerd in de complexe regelgeving en administratieve procedures die komen kijken bij het overbrengen van een voertuig naar een ander land. Door hun expertise kunnen ze zorgen voor een soepele en stressvrije overgang, waarbij ze ervoor zorgen dat alle benodigde documenten correct worden ingevuld en ingediend.

Deze diensten kunnen verschillende vormen aannemen, afhankelijk van wat je precies nodig hebt. Hier zijn enkele van de taken die professionele diensten voor je kunnen uitvoeren:

 • Voorbereiding en indienen van alle benodigde importdocumenten
 • Regelgeving en belastingadvies, zodat je precies weet welke kosten je kunt verwachten
 • Transport en logistiek, inclusief het veilig vervoeren van je voertuig naar Duitsland
 • Ondersteuning bij technische keuringen en aanpassingen aan je voertuig indien nodig

Het inschakelen van professionele hulp kan niet alleen tijd besparen, maar ook de kans op fouten minimaliseren, wat uiteindelijk kan leiden tot een snellere en zorgelozere invoerprocedure. Als je daarnaast ook op zoek bent naar werkmogelijkheden in Duitsland, kun je nuttige informatie en tips vinden via Werk zoeken bij emigreren naar Duitsland.