DUITSERS EN KLANTVRIENDELIJKHEID………..NEIN, GEEN GOEIE COMBI!!!!!

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • Email
 • RSS

Eigenlijk al vanaf het begin dat wij hier in Duitsland wonen is er 1 ding waar ik me écht gruwelijk aan kan ergeren en ook vreselijk over op kan winden en dat is de GIGANTISCHE KLANTONVRIENDELIJKHEID van de Duitse verkoper/ baliemedewerker/ ambtenaar/ doktersassistente/ en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik kan je wel een behoorlijk aantal voorbeelden geven, maar dat is misschien wat langweilig, maar vorige week was er wéér zo´n typisch staaltje van zulk onfatsoenlijk gedrag, dat ik besloot er toch eens over te schrijven.

Ik ging vorige week samen met Arjen naar het gemeentehuis om zijn autorijbewijs aan te vragen.
Hij vond dat best spannend en was natuurlijk in een supergoed humeur, want tja, dat doe je niet iedere dag toch.
Het is hier in Duitsland zo dat je, voordat je hier überhaupt je theorie- en rijexamen mag doen, je bij de gemeente met een hele stapel formulieren je rijbewijs moet aanvragen samen met degene die jou mag begeleiden zolang je nog geen 18 bent (begleitet fahren).

Misschien is dat inmiddels in Nederland ook zo hoor, maar ja, dat weet ik niet want het is al eventjes geleden dat ik mijn rijbewijs gehaald heb.

Afijn, wij zaten te wachten (viel deze keer best mee) en er komt een jonge meid van half 20 op ons toelopen en zegt (blaft) dat we wel mee kunnen lopen en we mochten (bij gratie) aan haar buro gaan zitten.
De sfeer zat er vanaf het begin lekker in zeg maar.
Ze kijkt ons aan met een zéér chagerijnige blik van “nou, wat mot je?” en zegt verder niks en Arjen begint heel vrolijk met de mededeling dat ie zijn rijbewijs komt aanvragen.
Ze kijkt ons verder tijdens het hele “gesprek” niet meer aan en zegt “Papieren?” …………. eh ja, bitte schön, zegt Arjen nog met een lach…………. Maar er wordt niet gereageerd.
Ze zet een paar stempels, maakt een kopie en zet een handtekening en oja……….. roept nog een bedrag van 56€ die ik dus blijkbaar betalen moet en na de rekening in mijn hand gedrukt te hebben gekregen konden we blijkbaar ophoepelen, want ze ging bij haar collega staan en begon daarmee te praten. (ze kon het dus wel….. praten ;-) )
Geen “tschüß of ein schönes Wochenende”………… niks, geen woord.

We liepen de deur uit en zelfs Arjen stond me met open mond aan te kijken en zegt “jemig, wat was dat joh!!!!”
Dat, mijn zoon, heet een onbeschoft stuk vreten en als je ooit werk gaat doen, waarbij je met klanten te maken krijgt………… dan weet je nu dus hoe je je NIET moet gedragen!!!!!!

En dan heb je ook nog de “Stelle” bij het Landkreis, waar je je rijbewijs af moet halen.
Dáár kunnen ze er ook wat van.
Ook daar kan het rustig zijn dat er misschien 1 of, als je geluk hebt, 2 woorden tegen je gezegd worden, omdat je anders gewoon écht niet weet wat ze van je moeten, maar reken er maar op dat ze zéér ongeduldig en zéér onvriendelijk zijn.
Je zult zo iedere dag moeten werken denk ik dan………. wat voor een ongelooflijk ongelukkig bestaan heb je dan toch lijkt mij.
Het is gewoon zo vreselijk jammer dat je niet zónder ze kunt en dus afhankelijk bent van zulke types en dat je daar toch écht heen MOET voor een nieuw rijbewijs, maar wát een horken………. écht verschrikkelijk.

Dan heb ik de afgelopen jaren ook al zowieso een keer of 4 gehad dat het personeel in een winkel zó verschrikkelijk onvriendelijk was, dat ik de spullen demonstratief bij de kassa heb laten liggen en de verkoopster recht in haar gezicht (chagerijnige smoel!!) gezegd heb dat ik in hun winkel NOOIT meer wat koop en gewoon weggelopen ben.
Waarschijnlijk hebben ze in alle gevallen gewoon hun schouders opgehaald en gedacht “daar heb je weer zo´n blöde Holländerin met haar grote bek”, maar dat interesseert me dan ook geen moer.
En écht waar……., ik bén helemaal niet zo (vraag maar aan mensen die me kennen, écht écht waar!!!!!), dat ik zo agressief ben of zo “mondig”, maar om de een of andere reden haalt zulk onbeschoft gedrag het slechtste bij me naar boven.

En weet je wat zo raar is, zelfs de Duitsers vinden het meeste winkelpersoneel en de meeste ambtenaren vreselijk onvriendelijk.
Alleen is het net of zij dat normaal vinden, maar het IS toch niet normaal of ben ik nou gek!!!!

Ik heb in mijn leven 13 jaar als kassiere en verkoopster en 11 jaar als secretaresse gewerkt en klantvriendelijkheid is er, zodra ik bij “Jan de Boer” ( jaha, kindertjes, zo heette de JUMBO héél vroeger!!!!), waar ik achter de kassa begon, bij mij, zeg maar gewoon in geramd.
Mijn toenmalige baas (toffe peer verder!!) vond dat zó enorm belangrijk en je kreeg echt vréselijk op je lazer als je met een chagerijnige harses achter de kassa zat……………….. “jij bent ons visitekaartje, de klant is koning en gedraag je daar ook naar” en dat heb ik altijd in mijn achterhoofd gehouden bij iedere baan die ik had.
Ookal heb je zelf geen goeie dag en zit je niet lekker in je vel, de klant mag niks merken.

Een heel mooi compliment kreeg ik toevallig deze week nog toen ik een klant van ons aan de telefoon kreeg en die tegen mij zei dat hij het zo fijn vond om “so eine freundliche Stimme” aan de telefoon te krijgen, ondanks dat hij een schade te melden had.

Kijk, daar doe je het toch voor…………… en daar kan nog menig Duitser wat van leren!!!!

 

Freundlich_big_sein_rocker_kutte_biker_aufnaeher

3 thoughts on “DUITSERS EN KLANTVRIENDELIJKHEID………..NEIN, GEEN GOEIE COMBI!!!!!

 1. Heb net jouw stukje over de Duitse ‘Beamten’ gelezen ;)
  Ik ben Duitser en woon inmiddels sinds 15 jaar in Nederland.
  Als ik eens naar het gemeentehuis (hier in Nederland) moet word ik daar altijd vriendelijk geholpen.
  Maar ik moest tot nu toe maar één keer naar het Duitse Consulaat in A’dam voor een nieuwe paspoort. Dus kreeg ik hier in NL toch weer met Duitse ambtenaren te maken. En ja hoor! jouw beschrijving van dat soort ‘gesprekken’ klopt precies. En onvriendelijke vent zat daar als een kleine koning achter zijn balie en genoot volop mij te kleineren. Hij had gen zin in niets en deed zo alsof ik hem ook nog erg dankbaar moest zijn dat hij zijn werk deed! De hele procedure was al belachelijk genoeg met een hoop van overbodige formulieren en dan nog z’n vent!
  Ik heb het ook helemaal gehad met de Duitse ambtenaren! ;)
  Komt zeker daardoor dat ze niet bang hoeven te zijn hun baan te verliezen…

  • Dankjewel voor je reaktie, erg leuk.
   Ik heb ook begrepen dat de duitse ambtenaren een baan “voor het leven” hebben, maar ook als dat zo is……….. ik zou zo nooit kunnen werken!!!
   Je moet toch wel een klein beetje plezier hebben tijdens je werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>