“Even” een nieuw rijbewijs halen…….Straßenverkehrsamt.

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • Email
 • RSS

Als je hier lang genoeg woont, kom je vroeg of laat vanzelf in aanraking met het Straßenverkehrsamt ……..en alleen bij het horen van het woord krijg ik al kippevel, brrrrrrrrrrrrr.

Ik moest mijn rijbewijs laten verlengen en wist dat je dat niet in Nederland kunt doen, omdat je die aan moet vragen bij de gemeente waar je woont.
Omdat ik niet wist waar ik hem dan wél zou moeten aanvragen heb ik eerst maar eens gegoogled en ben daarna even bij de gemeente langs gegaan.
Ik moest inderdaad een Duits rijbewijs aanvragen en dit moet je hier doen bij de Landkreis en in ons geval is dat dus in Meppen.
Om wat meer info te krijgen over waar ik dan moest zijn en wat ik dan zoal aan papieren mee moest nemen heb ik eerst maar eens naar het Landkreis gebeld en dat alléén is al een hele onderneming.

In eerste instantie kreeg ik de telefoniste aan de telefoon die er zo te horen niet zoveel zin had om überhaupt iemand te woord te staan (mijn nekharen gaan dan al overeind staan) ……. ik hoorde nog net geen “zucht” en vriendlijkheid was anders.
Maar goed, ik belde niet voor haar en dus heb ik haar in mijn beste Duits uitgelegd dat ik een Nederlands rijbewijs heb en die moet omzetten naar een Duits rijbewijs en wie ik daarvoor moest hebben.
Ik werd doorverbonden en kreeg een of andere vrouw aan de lijn die er al net zoveel zin in had en natuurlijk kon ik nog een keer hetzelfde verhaal doen, want dat was natuurlijk niet doorgegeven.
De vrouw zegt zuchtend, dat ik helemaal verkeerd ben doorverbonden en dan op zo´n toon alsof dat mijn fout was en dat ze zal proberen om mij door te verbinden naar de juiste persoon.
Uiteindelijk, na een aantal minuten wachten kreeg ik zowaar een man aan de telefoon die zo mogelijk nóg norser uit de hoek kwam.
Hij zei het natuurlijk niet zo, maar ik kreeg echt het gevoel dat ik mij moest schamen dat ik hem met zo´n enorm domme vraag moest storen bij zijn werkzaamheden.
Maar goed, uiteindelijk ik heb toch een antwoord gekregen en kon zo, zonder afspraak, naar Meppen komen, naar kamer zoveel van het Straßenverkehrsamt en dan moest ik 2 pasfoto´s, mijn rijbewijs en Anmeldebescheinigung van de gemeente meenemen.
Ik wilde hem nog vriendelijk bedanken, maar kreeg daar geen kans meer toe, want de hoorn was er al opgekwakt.

Ik heb echt nog een minuut of 10 mezelf wezenloos afgevraagd wat er toch net was gebeurt en hoe iemand, nee, zelfs 3 iemanden zo onbeschoft kunnen zijn. Het zal wel aan mij liggen, maar ik kan daar zó slecht tegen en je kunt er niks aan doen hè, dat is nog erger.

Maar goed, je moet een nieuw rijbewijs hebben en dus zijn wij saampjes, gezellig op een ochtend naar Meppen gereden, naar het enorme gebouw van de Landkreis.
Binnen was het een doolhof van allerlei gangen met kleine kamertjes waarvan alle deuren gesloten waren, maar gelukkig werd met bordjes wel duidelijk aangegeven waar we het Straßenverkehrsamt konden vinden.
Bij de kamer waar we moesten zijn was de deur ook gesloten en er zat niemand te wachten dus wij kloppen aan en lopen de kamer binnen.
Er zat binnen alleen 1 man achter zijn buro en die keek ons met zo´n blik aan, dat wanneer blikken konden doden, wij daar allebei accuut neergevallen waren en zei ons in niet mis te verstaan Duits (lees: blafte) dat dat niet de bedoeling was en wij buiten moesten wachten. (Jawohl!!!)
Wij voelden ons net 2 kleuters die terecht gewezen werden en zaten elkaar echt een beetje lacherig aan te kijken van, hoe gaan wij hier op reageren?
Vond ie ook niet grappig, want zijn blik werd alleen maar donkerder en hij wees ons de deur.
Omdat je dus afhankelijk bent van zo´n “joker” en dan jammer genoeg in het Duits net niet mondig genoeg bent zijn we uiteindelijk maar rustig gaan afwachten tot we aan de beurt waren, maar liever was ik gewoon weggegaan en had gezegd dat ie kon stikken in z´n rijbewijs.

Wij hadden het gevoel dat ie ons expres langer liet wachten (om ons te straffen) en na dik 20 minuten waren we dan toch eindelijk aan de beurt.
Hij heeft misschien 4 woorden tegen ons gezegd en ons geen enkele keer aangekeken in de tijd dat wij daar binnen zaten.
Ik kan het dan niet laten om tegen zulke mensen juist extra vriendelijk te doen, om ze een beetje uit de tent te lokken.
Meestal lukt dat ook wel, maar deze man was daar absoluut niet gevoelig voor.
Er werd een papier ingevuld en ik moest in een kamertje 3 deuren verderop mijn rijbewijs gaan betalen en daarna kon ik weer terug komen met de kwitantie (moesten we nóg weer 10 minuten wachten……………. en waarop?) en toen dat klaar was werd er een stempel op de kwitantie gezet en kreeg ik de mededeling dat ik mijn rijbewijs over 4 dagen op kon halen in een andere kamer.
Met een grom nam ie afscheid van ons en toen konden we gaan.
Ik geloof dat we uiteindelijk nog geen 5 minuten binnen zijn geweest bij die kerel en ik was dolblij dat we weer buiten stonden.
Wat een bedompte en depressieve sfeer, je zal er werken, pfffffff.
De vrouw waar ik 4 dagen later mijn rijbewijs op kon halen was gelukkig wél erg vriendelijk, dus het is niet zo dat ze allemáál zo zijn.

Nu zou je denken dat deze man gewoon zijn dag niet had, maar nee hoor, hij is gewoon zo!!!
Een paar maanden later moest mijn man iets regelen bij dezelfde persoon en ook toen ging het op dezelfde manier, écht niet te geloven, zoiets hebben wij in Nederland bij instanties nog nooit meegemaakt en daar zijn ze ook niet altijd even vriendelijk, maar zó onbeschoft? Neeeeeeee!

Duitsers en klantvriendelijkheid, dat is niet echt een hele goede combinatie hebben wij in de 7 jaar dat wij hier wonen wel gemerkt.
Je staat soms echt versteld hoe je behandeld wordt door winkelpersoneel of ambtenaren die jou zouden moeten helpen.
Nu ben ik zelf secretatrese en heb ook jaren in een winkel gewerkt, dus is mij het begrip “klantvriendelijkheid’” behoorlijk bekend en er vooral ook behoorlijk ingeramd door mijn eerste baas en ik moet zeggen heel veel Duitsers daar toch nog wel enigszins in bijgespijkerd mogen worden.
Natuurlijk zijn ze lang niet allemaal zo nors en onbeschoft, maar personeel dat klantvriendelijk is is meer een uitzondering dan een regel en dat zou toch andersom moeten zijn………………….. best jammer!

Bis nächste mal!!!!!

8 thoughts on ““Even” een nieuw rijbewijs halen…….Straßenverkehrsamt.

 1. Dames en heren ik heb mijn nederlands rijbewijs gehad, waar in in duitsland gewoon en omgewisselt. mijn duits rijbewijs is infordeerd ,maar nu woon ik en nederlands .Vraag wat doe ik om mijn nederlands rijbewis terug te krijgen?

 2. Schokkend om dit te lezen.
  Ik woon nu bijna 2 jaar in Duitsland en mijn rijbewijs was ook verlopen. helaas nu ook nog gestolen samen met mijn bankpassen en paspoort welke ik in dezelfde portefeuille bewaarde.
  Ik heb precies de zelfde ervaring daar in Meppen, de trieste kantoren en de onvriendelijke ambtenaarlingen. Althans het gros.
  Welkom in de EU. Alles is anders de Duitsers houden er gewoon hun eigen regeltjes op na terwijl wij geacht worden die ook te kennen. Een enkele ambtenaar was behulpzaam en wilde wel helpen, maar overwegend is het zeer teleurstellend.

 3. Nogal onzin deze verhalen.
  Het duitse systeem is zeer flexibel en snel.
  Wacht maar tot u ooit naar Nederland teruggaat en dan weer een nederlands rijbewijs aan gaat vragen.
  Zit je weken zonder en mag je niet rijden.

 4. Wat een negativiteit hierboven! Woon inmiddels ruim 7 jaar in Duitsland. Of het nou gaat om de Nederlandse belastingdienst of een Duitse overheidsinstantie; overal zitten wel mensen die hun dag niet hebben. Ook niet iedereen lijkt een cursus “actief luisteren” of “servicegericht communiceren” te hebben gehad. Mijn ervaring is dat als je zelf vrolijk om hulp vraagt, je die minstens voor 80 procent van de keren ook krijgt, in NL en DE. Met de overige 20 procent is gewoon geen klik te krijgen en moet je dan gewoon maar een andere keer terugkomenof een om een andere ambtenaar vragen.

  • Dat is toch dan toch fantastisch, dat jouw ervaringen in ieder geval overwegend positief zijn!!!
   Ik schrijf over mijn persoonlijke ervaringen op alle fronten en tja, als deze soms negatief zijn………… dan maak ik het niet mooier dan het is.

 5. Het lijkt wel of alle ambtenaren in Duitsland als eerste een cursus “klantonvriendelijkheid” krijgen, want ook mijn ervaring is – bij welke Behörde dan ook – hetzelfde: onvriendelijk en traag. En depressief makende gebouwen en meubilair. Een verademing om op een Nederlands gemeentekantoor je paspoort te mogen aanvragen.

 6. Ook wij hebben de gelijke ervaring, wonderlijk dat dit land nog steeds in het buitenland z’n een hoog aanzien heeft

  • Ik woon nu ruim drie jaar in duistland. Nu moet ik binnenkort ook een duits rijbewijs hebben. Echt , dat heeft wat in voeten in aarde gehad. Ik wist niet dat alles zolang duurde.
   Ik heb gegoogled en kwam erachter dat je inderdaad een in duitsland moet aan vragen. Met al mijn rijbewijzen behalve motor(helaas .. wil ik ook nog).
   Dus met mijn passpoort naar het Burgerburo. En tot mijn verbazing werd ik gelijk geholpen. Maar ja dat was stilte voor de storm.
   In mijn beste duits veel vragen gesteld, en toen begon het gedonder.
   Ik ben 50jaar geweest, daar beginnen de problemen. Ik werd van alle kanten getest op ogen. (waar je dus ook een afspraak voor maken moest)Ik heb meer dan 5 apparaten gehad.
   Toen dacht ik zo bijna klaar. En toen werd verteld dat ik ook angabe moest doen. Dit betekend, voor welke klasse ik mijn reisbewijs wil. Ik zei voor alles dat staat op mijn huidig rijbewijs. Nou zo gezegd zo gedaan dacht ik. Niet dus ,, ik moest nog een test ondergaan voor bus . Een leistungsttest. Wist ik veel ???? Waarom werd dat mij niet gezegd????????? Op het Burgerburo??? Ik weet het toch ook niet, weer een afspraak, week later pas. pfffff Ook daar is men laks in , je moet een halve dag uit trekken voor een afspraak. En echt en allemaal van die gasten die er net zin in hebben. En erg onvriendelijk. Stuk voor stuk. Echt ik baal er zo van. En spreek redelijk goed duits, en toch nog zo onvriendelijk doen.
   Echt … een voordeel is dat je rijbewijs levenslang geldig is. Alleen in mijn geval om de 5 jaar een test voor mijn C en D rijbewijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>