EN INEENS IS HET DAN ZOVER……..BOEM, NIKS AAN HOEVEN DOEN!!!!!

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email
  • RSS

Er is in Huize O. een nieuwe ontwikkeling gaande en ik moet je eerlijk zeggen dat ik, ondanks dat ik het heus wel van verre heb zien aankomen………. ik niet gedacht had dat het ineens BOEM, zo plotseling ineens zo zou zijn.

Ik moet er eerlijk gezegd eigenlijk best vreselijk om lachen om de hele situatie en vindt het ook absoluut géén enkel probleem hoor, maar het is gewoon zo leuk dat ik er gewoon iets over moét schrijven.
Al is het alleen maar omdat er vast en zeker ook andere geemigreerde ouders met jonge kids zijn die zich, net als ik, afvragen hoe het dan zo gaat in de verdere ontwikkeling.

Wat is er dan aan de hand?

Onze dochter praat bijna alleen nog maar Duits en dan bedoel ik dus óók thuis, als wij gewoon onder mekaar zijn en dat was tot nu toe dus nog niet zo.
Ze had altijd wel al een sterk duits accent, ook als ze Nederlands praat, maar ze sprak in ieder geval nog “normaal” Nederlands met ons.
Het was me ook eerst nog niet eens zo opgevallen, maar ineens, een week of 3 geleden, is ze mij een heel verhaal aan het vertellen en praat ze zó snel dat ik het niet meer volg (en ik luisterde in dit geval écht wel actief!!!! ;-) ) …………… “huh, vertel het nu nog eens een keer, want kreeg het niet zo snel mee”, doet ze het rustig nóg een keer in het Duits en pas tóen viel bij mij het kwartje dat ze niet eens in het nederlands aan het vertellen was….. duhhhh hahahahahaha.
Omdat dit nu al een paar weken aan de gang is, kan ik het ook geen toeval meer noemen, maar is het gewoon een nieuwe ontwikkeling.

Ik had eerder wel eens dat ik in bijvoorbeeld de supermarkt achter me een moeder met haar kind hoorde praten en dat waren dan heel vaak  Russen of Polen (spreken in ieder geval een taal die ik absoluut niet versta ;-) ) en dan sprak de moeder in dit geval haar moedertaal en het kind antwoorde dan in het Duits terug.
Ik vond dat vaak zo komisch om te horen en moest dan inwendig vreselijk lachen, want het klinkt gewoon best bijzonder als je er van een afstandje naar staat te luisteren.
Tja, en nu is bij ons dus precies hetzelfde aan de gang.

Ze had laatst 2 weken stage gelopen bij een bedrijf en was nog een week op schoolreisje naar Berlijn geweest en of het er dan aan gelegen heeft dat ze “ineens” véél meer Duits praat overdag, geen idéé.
Ik hoef het ook niet te verklaren hoor, maar het is wel bijzonder dat het ineens zo is, zoals het is.
Wat ik ook wel heel errug grappig vind, is dat ze 1 nederlandse vriendin heeft die twee  jaar korter dan ons hier woont en zij praten (en appen) inmiddels ook overwegend Duits met elkaar, ook als ze maar met zijn tweeen zijn.

Gisteren was ik met mijn dochter aan het shoppen in Emmen en ook dan praat ze ook bijna alleen maar Duits met mij en moet ik haar wel even influisteren dat, wanneer ze dan wat wil vragen, ze dit wel in het Nederlands mag doen hahahahaha.

Natuurlijk is het hartstikke logisch dat dit gebeurt na 11 jaar Duitsland en ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar ik denk dat ze, zodra ze het huis uitgaat alleen nog maar Duits praat en alleen nog maar Nederlands praat als ze familie treft.
Als ze zelfs met ons al Duits praat……………….. misschien moet ik dan ook maar omschakelen en ook mijn blogjes maar in het Duits gaan schrijven hahahahaha
Nein, dat ga ik dus niet doen, al is het alleen al omdat ik vind dat zij ook haar Nederlands moet blijven “oefenen”.

Maar ja, dan heb je ook nog onze zoon………… nou is dat ook niet zo´n kletskous als zijn zus, eerder het tegenovergestelde, maar die heeft dat dus hélemáál niet.

Kortom, je kunt er ook in dit geval geen pijl op trekken hoe de kids zich ontwikkelen, maar ik vind het allemaal prima en heb er absoluut geen problemen mee.

Trouwens, als afsluiting nog een leuk feitje in het kader van “tja, dan leren we er misschien tóch nog wat van!” ;-p
……………… Uit onderzoek is pas nog gebleken dat kinderen die twee-talig opgevoed worden een zeer goed ontwikkeld brein hebben.

 

ironisch

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>