Info avond Grundschule…… dolblij dat mijn vriendin mee was!!!

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email
  • RSS

Het was meteen duidelijk, toen wij besloten naar Duitsland te gaan emigreren, dat onze kids dan ook in Duitsland naar school zouden gaan.
Dat klinkt natuurlijk heel logisch, maar er zijn ontzettend veel Nederlanders, zeg maar de meerderheid, die over de grens gaan wonen en hun hele verdere sociale leven in Nederland af laten spelen.
Dat is hun keuze en moeten ze helemaal zelf weten, maar wij zijn van mening dat dat niet werkt, vooral niet als je jonge kinderen hebt.

Wij zijn geëmigreerd en dat betekent volgens mij dat je dan ook een sociaal leven opbouwt in het land waar je gaat wonen, dus daar ook je school, sport, vrienden en evt. werk hebt.
Natúúrlijk maken ook wij gebruik van het feit dat we heerlijk vlakbij de grens wonen en dus ook nog heel veel profiteren van de voordelen van Nederland, maar het grootste deel van ons leven speelt zich toch hier in Duitsland af………………… lijkt mij erg logisch, maar wat ik zeg, daar zijn niet alle Hollanders die ik hier ken het mee eens en dat is prima, nogmaals,  hun keuze!!!

Wat maak ik er weer een omslachtige inleiding van om te komen tot het verhaal dat ik wil gaan vertellen, maar het is écht de moeite waard, dus blijf doorlezen ……………. let op.

Wij besloten dus de kids hier in Duitsland naar school te laten gaan en wat blijkt, surprise surprise, het Duitse schoolsysteem zit nogal anders in mekaar dan in Nederland.
Het is een beetje zoals het bij ons vroeger was in de jaren ´70 en ´80.
Omdat onze kids 4 en 6 waren, hadden wij besloten dat het handig zou zijn om na de zomervakantie van 2006 te gaan verhuizen, want dan zouden zij, net als alle andere kinderen vanaf het begin in hun klas zitten.

Nina zou naar de Kindergarten (kleuterschool) gaan, dit was fantastisch, want de kindergarten zit dus bij ons in het dorp en dus zou ze niet al met haar 4 jaartjes iedere dag met zo´n grote schoolbus naar school hoeven.
Arjen was 6 en zou dus in klas 1 van de Grundschule komen, deze duurt 4 jaar en dan gaan de kinderen hier door naar het voortgezet onderwijs.
Ze zijn op dat moment dus nog maar 10.

Ik ging informatie opzoeken over hoe dat dan allemaal werkt met school en gelukkig kon de architekt die ons huis bouwde daar ook al heel wat over vertellen.
Zo kwamen we erachter, dat de kinderen in ons dorp allemaal naar dezelfde “verplichte” Grundschule gaan en dat geldt voor de Kindergarten hetzelfde, schoolkeuze, daar hebben ze nog nooit van gehoord, maar goed, heeft voor en nadelen denk ik dan maar.
Wij zijn op een doordeweekse ochtend in April 2006 met zijn tweetjes op de bouw gaan kijken (Daar schoot het niet op, maar dat is een ander verhaal) en toen bedachten wij dat we gewoon wel eens even naar de Grundschule konden gaan om eens te kijken en te vragen wat we moesten doen om Arjen aan te melden.
De Grundschule staat dus in een dorp 5 km verderop en dat betekent dat hij iedere dag wél met de schoolbus naar school zou moeten, voor mij al iets om buikpijn van te krijgen, tenminste dat had ik als bezorgde moeder wel hoor.

Wij kwamen daar aan bij de school en keken meteen onze ogen uit.
Een prachtig mooi schoolgebouw met sporthal ernaast, een enorm schoolplein met speeltoestellen en daarnaast nog een grasveld ter grootte van 3 voetbalvelden, écht heel mooi.
We werden meteen heel hartelijk onthaald door de directrice Frau V. en nog een juf en ze reageerden heel enthousiast dat wij onze kinderen bij hen op school wilden inschrijven.
We hebben écht een heel leuk gesprek gehad.
Nederlandse kinderen hadden ze nog niet op school en Arjen zou de eerste zijn en jammer genoeg konden wij daarom geen ervaringen uitwisselen, maar goed, ze reageerden heel positief en ze wilden Arjen heel graag op school hebben.
We kregen ook meteen papieren mee om  Arjen in te schrijven en oja, héél toevallig was er over 3 weken een informatieavond voor de ouders van de nieuwe 1e klassers en dan waren wij ook van harte uitgenodigd, dan konden we meteen horen wat de bedoeling was enz. enz. ………………. slik, ok, ja, fijn!!!

Nu moet ik daar even bij vertellen dat mijn Duits in het begin nogal behoorlijk slecht was en ik eigenlijk volledig steunde op de taalkennis van mijn man, maar hij kon dus op die bewuste informatieavond niet mee vanwege zijn werk.
Je snapt dus misschien wel, dat ik lichtelijk in de paniek schoot, want tja, dan zit je ineens helemaal alleen en onzeker tussen allemaal Duitsers die elkaar natuurlijk allemaal kennen en geen idee hebben wie jij bent en wat je komt doen en ik moet het allemaal maar verstaan en begrijpen, wat ze vertellen.
Dat idee leek me helemaal niks, dus heb ik mijn beste vriendin gevraagd of ze alsjeblieft, please, bitte, met me mee wilde gaan, dan kon ze ook eens even zien hoe zo´n Duitse school eruit ziet enzo. Ook haar Duits is niet heel goed, maar 2 horen altijd meer dan 1 toch? Maar gelukkig wilde ze wel mee.

Om half 8 zou de info avond beginnen en aangezien ik voor het eerst helemaal alleen die kant op moest rijden, zijn we ruim op tijd vertrokken.
Natuurlijk verliep de rit niet helemáál vlekkeloos, want vind in die enorme vlakte maar eens de juiste weg en 2 kakelende, zenuwachtige, giechelende vrouwen in een auto, dan weet je het wel he ;-)
Maar ……….. stipt om 3 minuten voor half 8 stapten wij al giechelend het klaslokaal binnen ………………….. stilte………………
We waren de laatsten en ………….. slik, iedereen draaide zich natuurlijk meteen om om te kijken wat voor giebelende dames daar nu binnen kwamen en pontificaal in het midden zat een oudere vrouw met spierwit haar en een streng brilletje op al net zo streng naar ons te kijken, dat bleek dus de nieuwe juf van Arjen te zijn.
Volgens mij verschoten wij samen allebei van kleur en heb ik in mijn allerbeste Duits maar proberen uit te leggen wie wij waren en wat wij kwamen doen.
We werden kort en bondig “welkom” geheten door de juf en er werd ons een plekje aangewezen, in het midden van de kring, zodat iedereen ons goed kon zien (tenminste zo voelde dat) en ze bleken dus inmiddels al te zijn begonnen met de info avond.
Punktlich zijn ze in ieder geval wél!

Écht waar, de helft van wat daar die avond besproken werd ging allemaal langs me heen en begreep ik niks van, dan merk je wel dat Duits best een moeilijke taal is en ik kan je zeggen dat je jezelf dan op je 35e behoorlijk dom en onzeker voelt.
Ik ben dolblij dat ik nu, na 7 jaar, inmiddels kan zeggen dat ik de taal vrij goed beheers, alhoewel ze altijd zullen blijven horen dat ik Nederlandse ben, want dat accent heb je en hou je altijd, ook al woon je er voor de rest van je leven. (dat is mij verteld door Nederlanders die al meer dan 30 jaar in Duitsland wonen).
Dat maakt ook helemaal niks uit, want de meeste Duitsers vinden dat erg charmant hahahaha.

Maar goed, ik dwaal af.’
De thema´s die besproken werden en die ik wél begreep waren best interessant, want het eerste onderwerp was de “Schultüte”, dus wij keken elkaar aan met een groot vraagteken boven ons hoofd.
De Schultüte is een hele grote omgekeerde puntmuts van karton, die de “Vorschule Kinder” (onze kinderen dus) zelf knutselen op de Kindergarten en die dan gevuld met schoolspulletjes, snoep en kado´s krijgen als ze naar de Grundschule gaan.
De eerste schooldag is namelijk een hele grote gebeurtenis en wordt ook als zodanig gevierd.
Het begint op de zaterdag vóór de eerste schooldag om 8.30 met een mis in de kerk, want praktisch iedereen is hier katholiek, wat ook nog wel een ding is om eens over te schrijven.
Daarna gaat iedereen naar school voor de inwijding en de schoolfoto´s en daarna gaat iedereen met de hele familie, opa´s en oma´s etc. naar huis om te vieren dat je naar de grote school gaat.
De paniek brak mij alweer uit, want waar ging ik dan zo´n Schultüte vandaan halen, maar ik durfde eigenlijk niks te vragen, want wist niet hoe ik dat moest verwoorden ………….. dan voel je je dom hoor.
Uiteindelijk heb ik via internet heel veel info gevonden en hebben wij gewoon een kant en klare Tüte gekocht, hartstikke mooi!!!

Het 2e thema ging over kindertraktaties en daar werd meteen over gezegd dat er NIET getrakteerd ging worden op de Grundschule!!!! (Jippie!!!!)
Dus mijn vriendin en ik  zeiden (héél stil en een beetje giechelend) tegen elkaar dat dát toch wel heel erg fijn was en dat ik dan dus van dat hele gezeur en geknutsel af was, hihihihihihihi.
Horen wij plotseling: “WIE BITTE????”, oeps, de juf en alle ogen waren ineens op ons gericht……………….
eeehhhh, nou, eeeehhhh, Ik dus maar in mijn beste Duits uitgelegd dat dit in Nederland nogal een dingetje op school is met grootse traktaties die bij ieder kind groter, mooier en duurder moeten en dat ik dus wel blij was dat ik daar nu vanaf zou zijn. Gelukkig ging dat vrij goed en moest iedereen er wel om lachen, behalve de juf, want die vond het duidelijk niet grappig dat ze middenin haar zin “gestoord” was.
De rest van de info avond ging over de schooltassen (Schulranzen, gem. 7,5 kg bepakking die de kids iedere dag weer op hun rug meedragen en wat heel normaal is.), boeken en huiswerk, maar ik had zoiets dat ik daar allemaal vanzelf wel achter zou gaan komen en gelukkig stonden we tegen 9 uur weer buiten, waarbij we nog even kort met een paar moeders hebben staan praten.
Een van hen was een hartstikke leuk mens en zij had ook nog wel een paar kleine tips en het gaf allemaal niks dat mijn Duits niet zo goed was, want dat kwam allemaal vanzelf wel.
Kijk dat wil je dan gewoon even horen he! Ook al zouden ze er niks van menen hahaha
Een van de vaders die erbij stond zei ook nog dat mijn Duits in ieder geval beter was dan zijn Nederlands en dat onze kinderen daar vooral straks heel veel voordeel van hebben, hélemaal waar!!!

Mijn vriendin en ik hadden op de terugweg in ieder geval behoorlijk wat te bespreken en hebben vooral nog even heel hard gelachen om die strenge, typisch uitziende juf, wat een mens zeg, arme kinderen.

Achteraf heeft hij een andere juf gekregen en dat was niet echt een grote verbetering, maar zij krijgt nog haar eigen blog, dus dat lezen jullie dan vanzelf wel.

Liebe Grüße!

 

 

2 thoughts on “Info avond Grundschule…… dolblij dat mijn vriendin mee was!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>