25 JAHRE MAUERFALL……….. DAAR WIL IK OOK IETS OVER ZEGGEN!!!!

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email
  • RSS

Vandaag is het 9 november en exact 25 jaar geleden dat de Berlijnse muur gevallen is en dat is en blijft toch een bijzonder moment om écht even bij stil te staan.
Al de hele afgelopen week zijn er, vooral op de Duitse t.v., programma´s en documentaires over de Berlijnse muur en helaas is het veel teveel om allemáál te bekijken, maar voor mij persoonlijk blijft het facinerend en ik probeerde echt om al die verhalen te zien en te horen. (Wat natuurlijk niet gelukt is :-( )
9 november 1989 is en blijft een historische dag………… daar is iedereen het toch wel over eens.

Een jaar daarvoor, op 19 september 1988 ging ik met mijn examenklas van de MAVO op schoolreis naar Berlijn en wat wás ik blij dat de school dáárvoor gekozen had in plaats van Parijs of Londen, want ik wilde altijd al eens naar Berlijn.
Ik had ook het idee dat je altijd nog wel eens naar Parijs en Londen kon gaan en dat je, vooral door de muur, niet zo gemakkelijk naar Berlijn gaat.
Wát ik precies met deze stad heb, kan ik echt niet uitleggen, maar zolang ik me kan herinneren ben in gefacineerd door deze stad en natuurlijk vooral ook door het hele verhaal van de muur en de scheiding tussen Oost en West.

Natuurlijk waren wij als 16-jarige pubers toen totaal niet bezig met het hele politieke verhaal (ik ook niet werkelijk) en gingen we ook vooral heen om met elkaar een super toffe tijd te hebben in een bijzondere hoofdstad.
Maar het is wél zo, dat het voor mij persoonlijk een gewéldige tijd was en het heeft allemaal ongelooflijk veel indruk op mij gemaakt.
Ik ben in die week gewoon totaal verliefd geworden op Berlijn.

De tweedeling in de stad was, vooral nadat we een dag in het oosten zijn geweest, natuurlijk overduidelijk en ik ga niet ons hele schoolreisje beschrijven, wees niet bang, maar bijvoorbeeld het museum en de grensovergang bij checkpoint charlie, waar we een behoorlijke tijd moesten wachten om de grens over te mogen, was erg indrukwekkend.
Wij waren nou niet de meest lieve en gehoorzame klas aller tijden en er werd ons dan ook extra op het hart gedrukt dat we ons toch echt even koest moesten houden, want de grenswachters hielden absoluut niet van een geintje ……………… en wonder boven wonder gehoorzaamde iedereen en kwamen we na lang wachten toch de grens over.
Er was een hele aardige vrouw die ons in de bus vertelde hoe het er in oost-berlijn aan toe ging en we hebben heel veel bezienswaardigheden bekeken.
Het meest indrukwekkende vond ik eigenlijk de enorme parkeerplaatsen bomvol met honderden trabantjes in allerlei kleurtjes die hutje mutje tegen elkaar aan geparkeerd stonden en dan ook zó, dat sommigen echt moesten wachten totdat een ander wegging.
Maar ook de wisseling van de wacht bij het eeuwige vuur vond ik persoonlijk erg veel indruk maken.
We hebben in die week alle toeristische bezienswaardigheden wel gezien en natuurlijk bij de muur de nodige foto´s gemaakt.

Toen we na een week thuiskwamen zat ik helemaal vol van alles wat we gezien hadden en ik heb mij ook voorgenomen dat later, als ik groot ben, en de mogelijkheid heb, weer eens terug te gaan naar deze geweldige stad.

En toen een jaar later ………………………… viel ineens de muur.
Ik heb vandaag nog allerlei krantenknipsels gevonden die ik in die tijd uit de krant geknipt heb, niet wetende wat het toen eigenlijk precies betekende.
Ja, dat het iets historisch was, dat was wel duidelijk en dat maakt het nu zo enorm leuk om die knipsels terug te lezen, heel bijzonder.
Het was voor mij toen natuurlijk helemáál duidelijk dat ik zowieso nog een keer terug moest om Berlijn zonder muur te beleven.

Uiteindelijk ben ik in 2009, 20 jaar na de Mauerfall voor het eerst, samen met mijn man, weer terug geweest in Berlijn en uiteindelijk daarna nog 2 keer en wat ik al zei, ik kan het gewoon niet uitleggen, maar het gevoel dat ik heb als ik in Berlijn ben……………………. heel bijzonder.

Ik geniet nog even van de beelden die ik op dit moment op televisie zie en vooral het beeld van al die verlichte ballonnen die symbolisch de muur voor moesten stellen en die vanavond de lucht in gingen……………….. geweldig!!!!!!

jh_25-jahre-mauerfall_kulturprojekte-1_c_christopher-bauder

 

Bis nächste Mal…………….. Liebe Grüße.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>