HOE ZIT DAT NOU EIGENLIJK…….. MET DAT DUITSE ONDERWIJS????

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email
  • RSS

Het is nu half augustus en ook onze kids zijn eindelijk sinds een dikke week aan het genieten van een welverdiende zomervakantie.
Ze zijn allebei over naar klas 9 van het Gymnasium en klas 7 van de Oberschule en daar zijn we supertrots op!!!!!
Mán wat duurde het dit jaar lang voordat die vakantie kwam en het schooljaar begon al begin september, dus dat was een erg lang schooljaar en als je ziet wat ze die laatste 4 weken doen? …………….. NIKS!!!!

Omdat onze kids, in tegenstelling tot wat veel Nederlanders doen, wél in Duitsland op school zitten, krijg ik nogal eens de vraag hoe dat dan zit met het Duitse schoolsysteem.

Toen wij hier in 2006 kwamen wonen wist ik daar hélemaal niks vanaf en ik heb mij toen alleen beziggehouden met waar onze kids naartoe moesten, dat was al meer dan genoeg info.
Het enige wat ik wist is dat het Duitse onderwijs, qua niveau, best goed aangeschreven staat, maar ja, wat zegt dat verder…….ze zullen tóch naar school moeten ;-)

Nina zou naar de Kindergarten gaan, dat is een soort van mix tussen peuterspeelzaal en kleuterschool en daar gaan ze tot hun 6e jaar naartoe.
Arjen begon in klas 1 van de Grundschule en daar vielen we meteen met onze neus in de boter, want als kinderen naar de Grundschule gaan, hebben ze een officiele “Einschulung” en dat mag je wel zien als een soort van heel bijzondere feestdag.
Het begin van een nieuwe fase in je leven, je bent geen kleuter meer, maar een écht Grundschulekind en dat moet natuurlijk gevierd worden.
Zo´n Einschulung is altijd op de zaterdagmorgen vóór de eerste schooldag van de Grundschule kinderen.
Wat misschien nog wel interessant is om te vertellen is, dat de schoolvakanties bij ons altijd op woensdag beginnen en dan moeten ze 6 weken later op de donderdag weer naar school.
Er is mij ooit verteld dat dit is, omdat de oudere kinderen wat moeten voorbereiden voor de Einschulung, maar ik weet niet zeker of dit klopt, er kan ook best een andere reden voor zijn………………. handig vind ik het in ieder geval NIET!!!

De kids gaan op deze bijzondere dag gekleed in hun “zondagse pak” (ja, dat bestaat nog!!) en gewapend met “Schultüte” (Grote omgekeerde, selbstgebastelte versierde puntmuts, met allemaal kleine kadootjes erin) eerst naar de kerk voor een speciale kerkdienst en daarna worden ze officieel welkom geheten op school, waarna er nog wat mooie foto´s gemaakt worden van kind, familie en klas.
Daarna gaat iedereen thuis met opa´s, oma´s, peetooms en -tantes en verdere familie vieren dat het kind “Eingeschult” is met kadootjes en uitgebreid eten.

Kortom, een heel festijn is het dus, dat Einschulen.

Op de Grundschule krijgen ze vanaf dag 1 huiswerk en ik vind dit een heel goed systeem, want ze leren daar dan meteen mee om te gaan.
Om 7.15 stappen de kids in de bus en de school begint om 8 uur tot 13.00 en sinds 5 jaar hebben ze 2 dagen in de week “Ganztagschule” en dan zijn ze tot 15.30 op school.
Die middagen zijn op de Grundschule voor extra lessen en dan worden vooral creatieve vakken aangeboden, zoals muziekles, sport, koken, dansen, vissen etc.etc.
Op het voortgezet onderwijs kunnen deze extra uren ook gebruikt worden om extra “forder (bijles) of förder (hoger niveau) te krijgen”, maar ook wordt er een creatief programma aangeboden, dus keuze genoeg.
De Grundschule duurt 4 jaar en daarna gaan de kinderen óf naar de Oberschule (Hauptschule/ Realschule), wat een mix is van wat vroeger in Nederland de LTS/Huishoudschool en MAVO/HAVO was of naar het Gymnasium.
Onze dochter gaat nu naar klas 7 van de Realschule en doet in een aantal vakken de E-Kurz, wat betekend dat ze daarin moeilijkere stof krijgt om het niveau wat te verhogen.
Wat ik dan weer geweldig vind is dat ze dus ook in de E-Kurz van Deutsch zit, en dat als Nederlandse!!!!, daar mag ik toch best een beetje extra trots op zijn.

Onze zoon is in klas 5 begonnen op de Realschule en toen hij halverwege de 6e klas zat is hij overgegaan naar het Gymnasium.
Dat ging ook heel raar trouwens.

Je krijgt hier 2x per jaar een rapport (Zeugnis), eind januari en nét voor de grote vakantie.
Eind januari hebben ze dan ook 2 dagen extra vrij, Zeugnisferien,  en op de dag dat Arjen zijn rapport kreeg, kregen we ook (pas) te horen dat hij dus een Gymnasiumaanbeveling had.
De school gaat dan officieel op vrijdagmorgen 11.00 uur dicht tot en met dinsdag……
Ik had dus géén idee wat dit betekende, dus meteen maar de klassenlerares gebeld in de hoop dat ze nog op school was en gelukkig was dit nog zo ……
Tja, dit betekende dus, dat hij vanaf de eerstvolgende schooldag naar de andere school kon en als hij dat wilde, moest ik direct het Gymnasium maar even bellen……. daar waren ze er gelukkig ook nog pfffff.
Goed, dus ik in een tijdsbestek van een half uur geregeld dat zoonlief naar een heel andere school in een heel ander dorp ging, héél vreemd!!!!!
Deze overgang verliep verder allemaal heel soepel hoor, want die scholen weten natuurlijk ook niet beter, maar voor mij was het allemaal wel een beetje vreemd en vooral…………………… nogal snel en onverwachts ;-)
Wij hadden trouwens ook kunnen beslissen dat hij niet naar het Gymnasium ging hoor, het is niet zo, dat je met een aanbeveling dat ook MOET opvolgen, maar in het geval van Arjen was het duidelijk dat hij dit wél ging doen. (Het kwam hem nogal aanwaaien op de Realschule en nu moet ie er duidelijk harder voor werken, wat in onze ogen beter is)
Hij kwam ook nog weer bij zijn beste vriend in de klas, dus dat was hélemaal prima.

Hoe gaat het dan nu verder?
Nina heeft in de 10e klas examens en Arjen in de 12e, wat in ons geval betekent dat ze allebei tegelijk examen doen als het zo doorgaat, dat wordt dus nog een spannende tijd hahaha.
Daarna weet ik het nog niet en aangezien het nog 4 jaar duurt, hebben we gelukkig nog wat tijd om ons daarin te verdiepen.

Tegen die tijd kan ik jullie vast meer vertellen over het “hogere” onderwijs in Duitsland.

Bis zum nächsten Mal!!!!
Liebe Grüße Inge

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>