Hellup…………. onze zoon is Kinderkönig!!!!!

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email
  • RSS

We hebben het inmiddels weer achter de rug, maar in het afgelopen jaar is onze zoon Kinderkönig van ons dorp geweest en dat was best weer een hele belevenis.

Hij was de eerste “Nederlandse” Kinderkönig van ons dorp en dat is toch ook wel een extra eer.
Niet dat Arjen daar nou zo van onder de indruk is hoor, want inmiddels is onze 13-jarige zoon een coole boy die je de kachel niet snel aanmaakt (lees: puber),  maar ik was, als moeder van de koning, toch stiekem wel erg trots hihi.

Vorig jaar op de tweede dag van het Schützenfest (dat is altijd op maandag) moest ik werken en Arjen had de dag ervoor al aan ons gevraagd of hij mocht schieten om Kinderkönig te worden, dat zou dan op deze dag ´smorgens gaan gebeuren.
Ik dacht dat het begrip “Kinderkönig” niet zo heel veel voorstelde qua bijzonderheden, dus “Ja, tuurlijk mag je dat, ik zou niet weten waarom niet!!!”.
Ik heb hem dus nog heel veel plezier en vooral veel succes gewenst toen ik ´smorgens de deur uitging en toen, hup, op naar mijn werk.
Op het werk aangekomen zei ik nog, al grinnikend en grappend tegen mijn baas dat ik misschien wel een koning in huis zou hebben die avond …………… zegt ie heel serieus tegen me “nou, als dat zo is, mag je vanmiddag en morgen wel vrij nemen!!!!”…………….. uh?
Hij lachen!!!!! Wat blijkt dus, en ik had het natúúrlijk kunnen weten met al die tradities en gebruiken hier ……………… het stelt dus best nog wel wat voor!
De Kinderköning gaat de hele dag mee op de troon van de Schützenkönig en heeft ook zijn eigen gevolg mee.
Tja en toen ging om een uur of 10 de telefoon en ja hoor, onze zoon was koning geworden en of ik wel even naar huis kon komen, want er moest nog wel wat geregeld worden.
Mijn baas moest wéér enorm lachen, want die zag dat moeders lichtelijk in de paniek schoot en die heeft mij toen maar naar huis gestuurd…………………….. “Viel Spaß!!!!!!”.

Arjen was inmiddels thuis en droeg inmiddels een grote ambtsketting.
Hieraan hangt van iedere Kinderkönig van de afgelopen 20 (?) jaar een penning.
Hij vertelde dat hij zijn eigen koningin had mogen kiezen en 2 van zijn vrienden en 2 vriendinnen gaan mee op de troon.
´s-middags om 1 uur moesten ze in vol ornaat (gelukkig geen pak, zoals de Schützenkönig heeft, maar gewoon netjes gekleed) verschijnen bij het huis van de Schützenkönig en dan zouden ze tot de “Abmarsch” ´savonds om half 9 meefeesten.
Dus eerst maar eens uitzoeken waar die Schützenkönig dan woont en dan is het wel fijn dat het dorp niet zo groot is haha.
Wij als ouders stonden gelukkig niet écht in de picture, maar werden toen we daar ´s-middags aankwamen wel meteen door iedereen gefeliciteerd en iedereen was dol enthousiast
Wel errug leuk hoor om mee te maken hoor, want natuurlijk kom je er op zo´n manier toch weer een beetje extra tussen.
Arjen en zijn gevolg hebben de hele dag meegefeest, hij moest ook nog dansen voor het oog van iedereen, wat ie dan weer minder grappig vond, maar hij heeft het tóch gedaan.
S-avonds hebben ze meegegeten en ze kregen ook nog allerlei kadootjes.
Om half 9 ´s-avonds, na de opening van het feest met een officiele dans was de “Abmarsch” en moesten de kids de tent uit.
Dit moet volgens de wet, want kinderen tot 16 jaar mogen na 9 uur niet meer meevrieren (??)  en dus gingen ze onder begeleiding van “geweldige” hoempapa muziek en vlageniers de tent uit.
Dat was dag 1 van zijn koningsschap en wij dachten er mooi voor een jaar vanaf te zijn………………… hahahaha, NIET DUS!!!!!

We kregen te horen, dat een deel van het bestuur van de Schützenverein én de Plattelandsjongeren met de Kartoffelkönig (aardappelkoning, een parodie op de Schützenkönig die de “Platte-jongeren” bedacht hebben) nog op de dinsdagmiddag bij de hele troon langs zouden komen om een borrel te halen en dus ook bij ons.
Tja, hoeveel er dan zouden komen? De ene keer zijn dat er 10 en de andere keer kunnen het er 50 zijn……………….. ligt eraan hoe “populair” je bent, vertelde onze Duitse buurvrouw, maar ik denk dat dit niet helemaal waar is.
Maar goed ………… Ojee, en wat haal je dan in huis? hoe laat komen ze en hoe lang blijven ze dan? en hoe gaat dat verder dan? Hoe ben je een goede gastheer/vrouw?
Ik moet er even bij zeggen, dat ik er niet zo heel goed tegen kan als ik van tevoren niet helemaal weet hoe iets gaat verlopen, vooral als ik het dan zelf moet organiseren.
Gelukkig heb ik een erg koelbloedige, nuchtere en kalme man, die mij dan weer heel snel tot de orde roept, zodat de paniek snel voorbij was.
Gewoon over je heen laten komen, we zien wel!!!
Bij onze Duitse buren maar even om  raad gevraagd en die zouden ons mentaal wel even komen bijstaan.
En hoeveel drank je moet hebben?
Je bestelt gewoon bij de buurtsuper een lading drank en schnapps en wat over blijft, dat breng je terug………………… simpel!

Die middag zaten we om 2 uur al startklaar, nadat we natúúrlijk gezorgd hadden dat alles er spik en span uitzag, want tja, dat wordt hier wel erg gewaardeert.
Nu weten de mensen die ons kennen wel dat wij ons normaal gesproken niet écht druk maken over wat anderen van ons vinden, maar voor Arjen wil je natuurlijk wel even extra je best doen om een goede indruk te maken.
Wat je allemaal niet voor je kinderen over hebt he hahahahaha.
Om half 4 hoorden we een hoop kabaal aankomen en ineens hadden we zo rond de 35 à 40 mensen in onze tuin staan.
Het Kartoffelkoningspaar waren 2 jongens die in juten zakken gekleed waren, waarbij de koningin een prachtige sluier droeg en het was een enorme melige bedoening.
Ze hadden een grote luidspreker mee met Schlagermuziek, écht onze smaak, maar echt errug grappig allemaal en we hebben ontzettend gelachen.
Arjen stond natuurlijk in het middelpunt moest nog met de “koningin” dansen en ondertussen werd er nog wel behoorlijk gedronken.
Na ongeveer 3 kwartier ging het hele gevolg op naar het volgende adres en zo gingen ze dus het hele dorp door, totdat ze uiteindelijk bij de Schützenkönig terecht zouden komen, waar het feest nog tot in de late uurtjes door zou gaan.
Arjen wilde niet meer mee, die was wel een beetje uitgefeest na 3 dagen en had het wel gezien.
Volgend jaar zien we wel weer……….

En dat was dus vorige week.
Een maand geleden hebben we een mooie penning uitgezocht en laten graveren met zijn naam en die van zijn koningin en zo is de eerste “Nederlandse Kinderköning” van ons dorp vastgelegd in de ambtsketting.
3 dagen voor het Schützenfest kwam de Schützenkönig nog persoonlijk aan de deur om Arjen uit te nodigen.
Dit hoort allemaal bij de traditie he, zo hoort het, dus zo gaat het ook.
Zondags om 1 uur moest ie weer bij de koning zijn en om 2 uur was het “Antreten” en begon het officiele gedeelte van het Schützenfeest 2013.
Wij waren er als ouders natuurlijk ook weer bij en eigenlijk ging het allemaal net als vorig jaar, alles volgens vast patroon en protocol.
Zodra het hele gevolg in de tent was en de eerste dans geweest was, konden mensen de koningsparen gaan feliciteren.
Wij en de andere ouders van de “Kindertroon” gingen later op de middag ook nog even officieel feliciteren, zoals het hoort en daarbij werden natuurlijk nog de nodige Schnapps en bier geschonken.
Al met al wel weer een hele gezellige dag en na de “Abmarsch” van de kids zijn wij nog even langer gebleven en voor het eerst hebben wij dan ook eens ´savonds meegefeest en ach, ik moet eerlijk zeggen dat het best leuk is.

Ondanks dat die tradities niet helemaal ons ding zijn, is het wel leuk om mee te maken en nu kunnen we ook dáár weer over meepraten.

De volgende stap, volgens onze Duitse buren, is dat wij zelf mee op de troon gaan.
Nou, ik kan iedereen nu al wel beloven …………………… dat NOOIT!!!!!!!

1 thought on “Hellup…………. onze zoon is Kinderkönig!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>