DEZEMBER…..TYPISCH HOLLANDS, TYPISCH DEUTSCH….TYPISCH IK!!!

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email
  • RSS

En dan zit je met je 18-jarige dochter ineens weer naar het sinterklaasjournaal te kijken………….
Ik weet niet hoe het jullie vergaat (ok, vast anders), maar als het sinterklaasjournaal weer op tv komt, dan komen wij in een soort van nostalgische sfeer.
Dit geldt trouwens alleen voor mijn dochter en mijzelf zo hoor, want de mannen vinden er helemaal niks an, maar wij zitten dan écht vol enthousiastme voor de buis in spanning wat er dit jaar toch weer misgaat.
tja joh, sorry, iedere gek zijn gebrek.
Na een paar dagen haakt mijn dochter dan toch af en dan zit ik dus alleen te kijken en zo gaat dit al jaren aan.
Het is zo heerlijk kneuterig, natuurlijk omdat het ook al járen hetzelfde is (mijn dochter viel het op dat Diewertje helemaal niks ouder wordt hahaha) en wat een goed format met vooral ook de subtiele hints naar “ons” volwassenen, die vind ik zo geweldig gevonden.
Het blijft gewoon leuk!!!!………..en toch mis ik Bram nog altijd.

En dát trouwens terwijl wij al járen geen sinterklaas meer vieren, want tja, hier in Duitsland is “der Nikolaus” niet echt zo´n mega groot begrip als in Nederland.
Ik heb er jaren geleden al eens over geschreven dat Nikolaus en zijn knecht “Ruprecht”, die er overigens volgens de kids héél eng uitziet, op de grundschule langskomen.
Het gaat meer om wat snoepgoed of een klein kadootje, maar verder wordt het hier niet groots gevierd.
Misschien is dit ook per Bundesland verschillend, dat weet ik niet.
Ik geloof dat wij nog een paar jaar sinterklaas gevierd hebben sinds we hier wonen, maar sinds de kids niet meer geloven gaan wij op de “duitse manier” de decembermaand in…….maar dan wel met een persoonlijk, nederlands vleugje. ;-)

Alhoewel die tijd, net als álle feestdagen ook steeds vroeger begint.
Het is nu eind november en sinds 2 weken zie je langzaam overal de kerstverlichtingen aan en in de huizen en de tuinen opduiken en het is ook alsof het ieder jaar meer wordt.
Er loopt een 2,5 km lange weg door ons dorp, waar wij dan nu toevallig ook aan wonen, en daar hebben ze ook nu weer aan iedere lantaarnpaal prachtige verlichting opgehangen, dat geeft zo´n mooie sfeer in het dorp.
Over een paar weken wordt er dan voor de kerk, tegenover ons, een grote kerstboom met verlichting neergezet, wat het dan helemaal compleet maakt.
Ik kan daar echt zo enorm van genieten en ik ga nu, bij mooi weer, ´s avonds altijd ff een extra rondje door het dorp lopen om van de verlichting te genieten.

Omdat hier bijna iedereen katholiek is, wordt de Adventszeit en de Weihnachtszeit natuurlijk anders gevierd dan dat wij dat zelf doen.
Toen de kinderen hier nog op de lagere school zaten zijn we ook een keer, naar de kerk geweest voor de “kerstdienst” en beide kids deden toen ook mee aan het kerstspel.
Misschien is het omdat we er niet mee opgevoed zijn, maar voor ons was dit een eenmalig gebeuren………. het droeg voor mij persoonlijk niet echt bij aan het bijzondere kerstgevoel dat het zou moeten brengen, maar ik kan mij wel voorstellen dat veel mensen hier wel helemaal in mee kunnen gaan.
Wij zijn niet gelovig en geven er dan onze eigen invulling aan.

Kerst begint hier met Heiligabend en dat is, volgens mij nog bijzonderder dan de beide kerstdagen.
Het is hier gebruik dat op heiligabend iedereen (met het gezin) ´s avonds lekker gaat eten en dat dan de kadootjes onder de kerstboom uitgepakt worden.
De beide kerstdagen worden dan met verdere familie gevierd.
Volgens mij is het zelfs zo, dat de kerstboom ook pas op die dag opgezet wordt, maar wijzelf hebben er de traditie van gemaakt dat we dat in het weekend van de 1e advent doen.
Dan kunnen we er ook langer van genieten, want een kerstboom in huis is toch al bijzonder of niet dan.
Behalve het gedonder met het opzetten, de kerstlampjes die ALTIJD in de war zitten en dat terwijl ik ze toch zelf ieder jaar weer opruim……….. zó gezellig!!!
Ik heb trouwens jarenlang tegen gehouden dat de kerstboom vóór sinterklaas opgezet werd, omdat voor mijn gevoel eerst sinterklaas moest zijn geweest, zelfs toen we het niet meer vierden.
Maar ach, wat een gezeur, een mens kan toch van mening veranderen hè, zelfs ik. ;-)

Het is dan wél zo, dat zodra de kerst dan ook voorbij is, de kerstboom er bij mij uitgaat en dat is hier dan weer niet de traditie, want hier gaat de kerstboom er pas met driekoningen (6 januari) uit.

Vier weken voor kerst begint de adventstijd en iedere zondag in december is een adventsdag.
De kids krijgen een adventskalender, waarbij ze iedere dag een “deurtje” mogen openmaken en dan iets kleins kado krijgen. (vaak snoep)
MIjn collega riep gister nog “dat ze nog helemaal geen adventskrans had”, dat is dus ook een traditie, dat je die in huis moet hebben.
Het is een soort van kerstkrans, waar 4 kaarsen op staan en iedere zondag wordt er een kaarsje meer aangestoken.
Dit zal in nederland ook vast wel een bekende traditie zijn, maar ik kende het tot 14 jaar geleden niet.

Wat trouwens ook nog wel een leuke traditie is die wij (natuurlijk) niet kenden, driekoningen.
Bij ons komen op 6 januari (of de zondag erna) écht de driekoningen met hun gevolg aan de deur en na het opzeggen van de zegening, waarvan ik écht géén idee heb wat er gezegd wordt, wordt er met krijt in romeinse cijfers het jaartal naast de deur geschreven en we zijn weer voor een jaar gezegend.
Heel eerlijk…….. dat voelt dan ook wel weer speciaal hahahahaha
Onze zoon heeft ook een jaar als koning meegelopen en voor die jongens is het vooral een ontzettend lange dag met ontzettend veel schnapps, want bij bijna ieder huis waar ze aan de deur komen moeten ze er een drinken………… wat een straf!!

Het zal nu, in deze rare tijden misschien wel een andere decembermaand worden dan anders, want alleen al het inkopen van de kerstkadootjes wordt al lang niet zo gezellig.
Maar joh, we gaan er heus wel wat gezelligs van maken hoor………… het is toch niet anders en we moeten allemaal een beetje flexibel blijven.

Ennnnn ik blijf vreselijk hopen op een witte kerst!!!!

Schöne Feiertage und bleibt Gesund.

.m

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>