ABITUR EN REALSCHULEABSCHLUSS…….EN WAT NU???!!!!!

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email
  • RSS

Je zou toch denken dat ik inmiddels wel weet hoe alles hier reilt en zeilt, maar er zijn toch altijd dingen waarvan ik écht (nog) niet weet hoe het werkt.

Het stomme is, dat ik steeds vaker van die momenten heb dat ik én niet meer goed weet hoe de dingen in Nederland ook alweer werken én absoluut géén idee hoe het hier allemaal in elkaar zit en dan voel je je soms echt ontzettend dom.
Onbewust blijf je toch af en toe nog dingen vergelijken met “hoe het in Nederland is”, maar dat werkt natuurlijk lang niet altijd……… en het stomme is dat je dat ook zelf wel weet.

Daar komt dan nu zo langzamerhand bij dat je steeds vaker op de kinderen moet vertrouwen, omdat zij tegenwoordig vaak veel beter weten hoe bepaalde zaken hier geregeld worden dan ik.
Ik moet toegeven dat ik dat best wel een behoorlijk lastig dingetje vind zo af en toe.
Niet dat ik ze niet vertrouw, integendeel, maar het feit dat ik het dan gewoon zelluf niet weet en dat vaak zo stom vind.

Wat nu op dit moment heel aktueel is, is dat het er dan nu vooral over gaat hoe het er in de toekomst voor de kids uit moet gaan zien en dan vooral ivm studie, opleidingen en werk.

Ik heb wel eens eerder geschreven dat ik, alles wat met school etc. te maken had, “step by step” deed en regelde, en iedere keer wel ging zien hoe het in elkaar zit.
Maar eigenlijk vliegt de tijd zo snel voorbij en zijn ze ineens 18 en 16 en dan zal ik/we ons nu toch maar eens moesten gaan verdiepen in “hoe het nu verder moet” hè.

Onze beide kids zitten nu op dit moment middenin hun eindexamens, wat best een spannende tijd is, alhoewel de kids er vrij relaxed onder zijn, dus ik spreek hier vooral voor mezelf ;-)
Onze zoon doet zijn “Abitur” op het gymnasium en onze dochter haar “Schulabschluss” op de Realschule en wat dannnn???………………..tja, dat was nog wel een zoektocht om dat allemaal uit te zoeken en gelukkig is het inmiddels allemaal geregeld en is vooral die Mutti weer rustig.

Onze zoon wil een opleiding doen in het transport (Speditionskaufmann), wat niet echt een grote verrassing is natuurlijk, aangezien het transport hem natuurlijk met de paplepel ingegoten is.
Om een “Ausbildungsplatz” (leer/werkplek) te krijgen mag je hier wel al een jaar van tevoren gaan solliciteren en daar is ie dus ook vorig jaar augustus ook mee begonnen.
Ik vond die stress destijds nogal overdreven, maar gaandeweg hoorde ik wel via via, dat het verkrijgen van een goede Ausbildungsplatz écht niet zo simpel is.
Na een flink aantal brieven, waar hij in de meeste gevallen niet eens een reaktie op kreeg hadden we na de kerst toch wel zoiets van “dat het toch wel eens tijd werd dat ie wat kreeg” en wát gaan we doen als ie helemaal geen werkplek kan vinden?
Nu moet ik je zeggen, dat ik hier zenuwachtiger van werd dan mijn altijd coole en relaxte zoon (en vader), want die maak je de pis écht niet lauw.
Dus, na nog weer eens een zoektocht op het internet langs verschillende transportbedrijven heeft ie er begin februari nog maar weer eens een paar brieven uitgedaan en tot mijn grote opluchting kreeg ie een uitnodiging voor een gesprek.
Hm, tja, wel een beetje ver weg, maar goed, dat zien we dán wel weer en wauw, wonder boven wonder kreeg hij in dezelfde week nóg een uitnodiging voor een gesprek bij een bedrijf dat iets dichterbij, in Meppen zit.

Het eerste gesprek was heel erg positief en het tweede iets minder (was puur zakelijk), maar afgelopen week kregen we het bericht dat ie bij beide bedrijven aangenomen is!!!!!
Tja, toen het luxeprobleem wat ie nou moet gaan doen, maar daar was ie zelf heel snel over uit.
“Waarbij het gevoel het beste was” en dat was tóch het eerste bedrijf, waar hij ook nog 2 dagen op proef gewerkt heeft en wat goed beviel en dat is hem nu dus geworden.
Het is dan wel wat verder weg, maar ik denk ook dat je op je gevoel moet afgaan en je weet pas als je er werkt of het wat is he………. ik geef hem dus groot gelijk!
De school, waar hij 2 dagen per week naartoe gaat zit in Meppen, dus dat is allemaal wel goed te doen.
Er moet nu wel een auto komen, want met het openbaar vervoer heeft ie helaas niet echt een goede aansluiting, maar dat vindt hij niet zo heel erg hoor ;-) .

Onze dochter heeft het ietsje makkelijker in haar keuze gehad want die wil later dierenarts worden en dan nu als vervolgopleiding naar het Gymnasium waarna zij wil gaan studeren.
Daarbij had ze de keuze tussen het “algemene Gymnasium” in Haren (waar onze zoon op zit) en  het beroepsgymnasium in Meppen, waar de focus wat meer op het latere beroepsleven ligt en zij heeft gekozen voor het laatste en daar is ze dan nu gelukkig ook aangenomen

Wat ik wel erg jammer vond, is dat bijvoorbeeld het gymnasium van mijn zoon heel erg weinig aan de begeleiding van studiekeuze en loopbaanplanning doet, omdat ze er daar in beginsel vanuitgaan dat er na het gymnasium gestudeerd gaat worden, wat in het geval van de “Jahrgang” van mijn zoon bijna helemaal geen sprake is.
Bijna iedereen gaat eerst een beroepsopleiding doen, waarbij ze daarna wel zien of er ooit nog verder gestudeert gaat worden.
Die instelling “dan heb ik in ieder geval een opeiding afgerond” vind ik dan niet eens zo slecht bedacht, want hoeveel studenten studeren uiteindelijk écht af als ze van de Uni komen?

Nu moeten beide kids alleen nog eventjes slagen voor hun eindexamens…………….. maar als ik ze mag geloven gaat dat geen probeem worden!!!!

 

azubi kaffee

 

1 thought on “ABITUR EN REALSCHULEABSCHLUSS…….EN WAT NU???!!!!!

  1. Wie immer frisch von der Leber weg (wieso eigentlich Leber?)…
    Deutsche Redewendung! Wir freuen uns für Deinen Großen, dass er einen Ausbildungsplatz bekommen hat, der ihm zusagt und wünschen Deiner “Kleinen“ viel Erfolg auf ihrem weiteren Weg. Und von Dir wünschen wir noch viele unterhaltsame Blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>