ONZE KIDS WILLEN HUN MENING HEUS WEL EVEN GEVEN HOOR …….IK HOU ME STIL !!!!!!

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email
  • RSS

Het is de sint dit jaar godzijdank toch weer gelukt om in het land aan te komen en vooral dit jaar ging dat zéker niet zonder slag of stoot.
Nu is het sowieso ieder jaar natuurlijk weer de vraag “of het allemaal wel goed gaat komen met sinterklaas!!!!”, maar dit jaar kwam er natuurlijk nóg een probleem bij, want afgelopen zaterdag moesten een paar (in mijn ogen) achterlijken hun punt maken over de ruggen van diegenen waar het écht om gaat………………. KLEINE KINDEREN!!!!!

Nu dacht ik en achteraf is dit natúúrlijk vréselijk naief, maar ik dacht dus dat mijn eigen kids hélemaal niks hadden meegekregen van wat er in Nederland speelt.
Dat ze niet hadden gehoord wat er met de intocht gebeurd was en ik had écht de indruk dat die hele, in mijn ogen, vréselijke discussie (verder ga ik mijn mening niet geven!!) totaal aan mijn kids voorbij ging, maar wat schetst mijn verbazing…………….. ze hebben het niet alleen méégekregen, ze hebben er zelfs ook een uitgesproken mening over!!!!!………….. en die mag ik hier bést wel opschrijven vinden ze ;-)

Kijk, mijn kids zijn inmiddels 14 en 12 en wij vieren nu ook al een aantal jaren geen sinterklaas meer, omdat hier in Duitsland Weihnachten nogal groots gevierd wordt.
De eerste jaren in Nederland hebben we natuurlijk gewoon sinterklaas gevierd en ook de eerste paar jaren hier in Duitsland vierden we gewoon allebei de feestdagen en daar kregen we van de kids ook absoluut geen klachten over ;-) .
Ook keken we tot vorig jaar met veel plezier naar het Sinterklaasjournaal, hoewel moeders dat nu alleen zit te kijken, want IK vind het, serieus waar, nog steeds wél erg leuk, maar de kids zijn toch maar afgehaakt………….. die kijken liever iets anders.

Afgelopen zondag, “the day after” zeg maar, ……….. zaten we in de auto op weg naar een verjaardag in Nederland en in die 50 minuten heb je wel even tijd om “het er eens ff over te hebben”.
Op het journaal op de radio ging het erover wat er die dag daarvoor bij de intocht was gebeurd en dat was het begin van een zéér verrassend gesprek.

Mijn zoon begon ineens uit zichzelf te mopperen over “wat zijn dat toch voor idiote mensen, die zo´n leuk kinderfeest, dus VOOR KINDEREN, lopen te verpesten, waar slaat dat op?” dus ik vroeg of ze überhaupt wel iets mee hadden gekregen van die hele ophef en discussie over zwarte piet.
JA, NATUURLIJK!!!, kwam het uit 2 monden tegelijk, duuuhhhhhhhhhh …………. we hebben toch twitter, facebook, whatsapp en sowieso …….. natúúrlijk hebben we dat heus wel meegekregen mam!!!!!
Nu moet ik je er even bij vertellen dat mijn kids het eigenlijk nooit met elkaar eens zijn, maar nu kwam er van beiden exact dezelfde reaktie en unaniem waren ze het eens dat ze er absoluut niks van snappen van die (in hun ogen) belachelijke discussie, want waar gaat het eigenlijk over!!!!!!!!!!!!!
Wat heeft zwarte piet nou in vredesnaam te maken met racisme?????
Ze hebben er, vooral toen ze klein waren, écht nooit bij stil gestaan dat zwarte piet ZWART is en dat zwarte komt toch door het roet in de schoorsteen, en hoezo…………. “slaafje van sinterklaas”????
Hij is toch de assistent van sinterklaas en is toch altijd vrolijk, lief en blij, dus wat zeuren die domme volwassenen nou????
Een baas heeft toch ook medewerkers?

Weet je wat mijn dochter toen vertelde en dat vond ik helemáál een eye-opener?
Hier in Duitsland komt op 6 december der Nikolaus met zijn knecht Ruprecht en dat “feest” wordt ook heel anders gevierd als in Nederland.
Der Nikolaus ziet er in grote lijnen wel uit als “onze” sinterklaas, maar heeft (bij ons) meestal lang niet zo´n mooi kostuum aan en knecht Ruprecht is gekleed in het zwart met een grote zwarte mantel en heeft zwarte (roet) vegen in zijn gezicht ÉNNNNNNN…………….. hij heeft een roede (die zwarte piet NIET heeft).
De allereerste keer dat mijn dochter knecht Ruprecht zag, heeft ze vreselijk gehuild!!!!! zó eng vond ze die man en dat terwijl ze al járen gewend was aan zwarte piet en daar was ze nog nooit bang voor geweest!!!!!
Mijn zoon voegde daar nog aantoe dat knecht Ruprecht bij hem op school dreigde met de zak als ze niet lief waren geweest en ze echt bang maakte en dat had ie bij zwarte piet nog nooit meegemaakt.

Zoals ik in een eerdere blog al eens beschreef, kwam mijn zoon een aantal jaren geleden 3 sinterklazen tegelijk tegen bij zijn school en dat vroeg ik hem zondag ook, of hij daar nog “iets aan overgehouden had”?
Neuj, hoezo????? was me niet eens opgevallen, zegt ie hahahahahahaaha

“Het is een kinderfeest en waar bemoeien die volwassenen zich toch mee????, DIE HEBBEN TOCH VROEGER OOK EEN LEUK SINTERKLAASFEEST GEHAD?” zegt mijn dochter.
Tja, zeg ik, “misschien hebben die mensen juist wel helemaal geen leuke sinterklaasfeesten gevierd en doen ze daarom zo…………………….. ik weet het ook niet.

Nou ja, toen was de discussie ook voorbij en waren mijn kids er eigenlijk wel klaar mee…………………………. Ik vond het wel bijzonder om eens HUN mening te horen, zonder dat IK het er ooit met ze over gehad heb, want ik hou me (ook thuis) wijselijk stil.

Natuurlijk heb ook ik wel een mening over dit hele gebeuren, maar hou mij gewoon op de vlakte en als ik die hele discussie en het “gedoe” dan allemaal zo van een afstandje bekijk………….. dan ben ik op zulke momenten stiekem blij dat ik niet meer in Nederland woon, want ik schaam me écht kapot!!!!!!!

Liebe Grüße!!!!

25 JAHRE MAUERFALL……….. DAAR WIL IK OOK IETS OVER ZEGGEN!!!!

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email
  • RSS

Vandaag is het 9 november en exact 25 jaar geleden dat de Berlijnse muur gevallen is en dat is en blijft toch een bijzonder moment om écht even bij stil te staan.
Al de hele afgelopen week zijn er, vooral op de Duitse t.v., programma´s en documentaires over de Berlijnse muur en helaas is het veel teveel om allemáál te bekijken, maar voor mij persoonlijk blijft het facinerend en ik probeerde echt om al die verhalen te zien en te horen. (Wat natuurlijk niet gelukt is :-( )
9 november 1989 is en blijft een historische dag………… daar is iedereen het toch wel over eens.

Een jaar daarvoor, op 19 september 1988 ging ik met mijn examenklas van de MAVO op schoolreis naar Berlijn en wat wás ik blij dat de school dáárvoor gekozen had in plaats van Parijs of Londen, want ik wilde altijd al eens naar Berlijn.
Ik had ook het idee dat je altijd nog wel eens naar Parijs en Londen kon gaan en dat je, vooral door de muur, niet zo gemakkelijk naar Berlijn gaat.
Wát ik precies met deze stad heb, kan ik echt niet uitleggen, maar zolang ik me kan herinneren ben in gefacineerd door deze stad en natuurlijk vooral ook door het hele verhaal van de muur en de scheiding tussen Oost en West.

Natuurlijk waren wij als 16-jarige pubers toen totaal niet bezig met het hele politieke verhaal (ik ook niet werkelijk) en gingen we ook vooral heen om met elkaar een super toffe tijd te hebben in een bijzondere hoofdstad.
Maar het is wél zo, dat het voor mij persoonlijk een gewéldige tijd was en het heeft allemaal ongelooflijk veel indruk op mij gemaakt.
Ik ben in die week gewoon totaal verliefd geworden op Berlijn.

De tweedeling in de stad was, vooral nadat we een dag in het oosten zijn geweest, natuurlijk overduidelijk en ik ga niet ons hele schoolreisje beschrijven, wees niet bang, maar bijvoorbeeld het museum en de grensovergang bij checkpoint charlie, waar we een behoorlijke tijd moesten wachten om de grens over te mogen, was erg indrukwekkend.
Wij waren nou niet de meest lieve en gehoorzame klas aller tijden en er werd ons dan ook extra op het hart gedrukt dat we ons toch echt even koest moesten houden, want de grenswachters hielden absoluut niet van een geintje ……………… en wonder boven wonder gehoorzaamde iedereen en kwamen we na lang wachten toch de grens over.
Er was een hele aardige vrouw die ons in de bus vertelde hoe het er in oost-berlijn aan toe ging en we hebben heel veel bezienswaardigheden bekeken.
Het meest indrukwekkende vond ik eigenlijk de enorme parkeerplaatsen bomvol met honderden trabantjes in allerlei kleurtjes die hutje mutje tegen elkaar aan geparkeerd stonden en dan ook zó, dat sommigen echt moesten wachten totdat een ander wegging.
Maar ook de wisseling van de wacht bij het eeuwige vuur vond ik persoonlijk erg veel indruk maken.
We hebben in die week alle toeristische bezienswaardigheden wel gezien en natuurlijk bij de muur de nodige foto´s gemaakt.

Toen we na een week thuiskwamen zat ik helemaal vol van alles wat we gezien hadden en ik heb mij ook voorgenomen dat later, als ik groot ben, en de mogelijkheid heb, weer eens terug te gaan naar deze geweldige stad.

En toen een jaar later ………………………… viel ineens de muur.
Ik heb vandaag nog allerlei krantenknipsels gevonden die ik in die tijd uit de krant geknipt heb, niet wetende wat het toen eigenlijk precies betekende.
Ja, dat het iets historisch was, dat was wel duidelijk en dat maakt het nu zo enorm leuk om die knipsels terug te lezen, heel bijzonder.
Het was voor mij toen natuurlijk helemáál duidelijk dat ik zowieso nog een keer terug moest om Berlijn zonder muur te beleven.

Uiteindelijk ben ik in 2009, 20 jaar na de Mauerfall voor het eerst, samen met mijn man, weer terug geweest in Berlijn en uiteindelijk daarna nog 2 keer en wat ik al zei, ik kan het gewoon niet uitleggen, maar het gevoel dat ik heb als ik in Berlijn ben……………………. heel bijzonder.

Ik geniet nog even van de beelden die ik op dit moment op televisie zie en vooral het beeld van al die verlichte ballonnen die symbolisch de muur voor moesten stellen en die vanavond de lucht in gingen……………….. geweldig!!!!!!

jh_25-jahre-mauerfall_kulturprojekte-1_c_christopher-bauder

 

Bis nächste Mal…………….. Liebe Grüße.