Duits leren op een ietwat onconventionele manier ……. tja!!!

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • Email
 • RSS

Tja, en dan woon je in Duitsland en dan zul je toch ook écht Duits moeten spreken en begrijpen als je iets wilt  ……………… en wát doe je dan als je vroeger op school bij Duits niet echt bijster goed hebt opgelet?

Mijn “Duitsstudie” is, denk ik, nogal behoorlijk onconventioneel en ik denk niet dat veel mensen dit van mij zullen gaan overnemen, maar het heeft mij wel enorm goed op weg geholpen om goed Duits te spreken en vooral te begrijpen.
Hoe ik dat dan gedaan heb?

Ik heb in mijn middelbare schooltijd 4 jaar Duits gehad en tot mijn eigen stomme verbazing zelfs ook nog mijn eindexamen gehaald.
Écht waar onbegrijpelijk want ik snapte er écht hé-le-maal niks van.
Die stomme naamvallen met der, die, das en dan die rijtjes die je moet onthouden (mit, nach, bei, seit, von, zu, aus………… 3e naamval, wat ze hélemaal niet kennen hier in Duitsland hahahahaha)  en dan weer wél een hoofdletter en dan weer niet grrrrrr en daarbij, wat moet je nou in de toekomst met Duits!!!!!!

Ik vond het maar een rottaal en omdat je op je 17e écht niet gaat bedenken dat je ooit nog eens in Duitsland zal gaan wonen, heb ik het zodra het maar enigszins mogelijk was ook RADICAAL uit mijn vakkenpakket geschrapt.

Het enige wat ik wél helemaal super vond aan Duitsland was Berlijn…………………. wát een gewéldige stad is dat!!!!
In ons eindexamenjaar (1988 tja, zó lang geleden) zijn we met onze klas een week naar Berlijn geweest en ik was echt vreselijk onder de indruk en meteen vreselijk verliefd op deze stad.
Maar verder? Duitsland en Duits? neeeeeeeeeee!!!

Totdat ik in 1997 ineens een lied te horen kreeg van een vriend die het echt wat voor mij vond, “want jij hebt zo´n aparte muzieksmaak!!!” …… dat valt volgens mij best nog wel wat mee.
Hij zette het nummer op en ik had écht binnen een paar seconden de reactie “wauw, die stem en dan die muziek!!!!”.
Het was een soort van symphonische hardrock maar dan toch een heel nieuw geluid en dan óók nog in het DUITS……….. héél bijzonder vond ik dat en ik was werkelijk waar sofort verknallt ……………. Rammstein!!!!!

Omdat in die tijd het internet en vooral google nog in de kinderschoenen stond heb ik een jaar of twee/ drie alleen maar de muziek van deze band gehoord, zonder dat ik überhaupt wist wie ze waren of hoe ze eruit zagen, wat achteraf best jammer was ;-)
Wat mij vreselijk ergerde was, dat ik de helft niet verstond van de teksten en ik kon ook helemaal geen vertalingen vinden op internet.
Dus, wat ben ik gaan doen……………………. ik ben de teksten zelf gaan vertalen en zo was voor mij een beginnetje gemaakt met mijn Duits-studie.
Inmiddels zijn we 16 jaar verder en ik ben al járen groot fan en weet nu inmiddels ook precies waar ze over zingen.
Tja, ik weet het hoor, tis een kwestie van smaak, maar ik vind ze écht briljant!!!

Maar ja, met alleen het vertalen van Rammstein teksten leer je natuurlijk geen “normaal dagelijk Duits” en dat heb je toch wel nodig hoor als je hier woont hahaha.

Ik weet nog dat wij de eerste gesprekken moesten voeren met bijv. de notaris en dat ik me écht zo vreselijk dom voelde, omdat ik gewoon geen idee had wat er allemaal gezegd werd en ik liet die gesprekken ook aan mijn man over, want zijn Duits was (toen) veel beter.
Ja natuurlijk krijg je de grote lijnen wel mee, maar echt letterlijk verstaan wat ze zeiden?
Ik kan het me nu gewoon niet meer indenken, maar ik kon ook gewoon écht niet woordelijk verstaan wat er tegen me gezegd werd of wat anderen tegen elkaar zeiden als je bijvoorbeeld gewoon een gesprekje op school of aan de zijlijn bij het voetbal stond, vreselijk vond ik dat en dus ben ook heel snel op zoek gegaan naar een cursus.

Wat trouwens best grappig (en belangrijk) is om te weten is dat er best veel woorden zijn die in het Nederlands heel iets anders betekenen dan in het Duits.
Veel Nederlanders vertalen Nederlandse woorden letterlijk naar het Duits en dat kan soms erg grappige misverstanden geven.
Een klein voorbeeldje is dürfen, dat is bijvoorbeeld niet durven, maar mogen en het Duitse mögen is iets leuk, lekker of aardig vinden.
Wollen is willen, maar als je graag iets wilt vraag je dit beleefd en gebruikt dan geen wollen maar ook mögen, “ich möchte gerne…….” in plaats van “ich will!!!!”.
Je zou het misschien niet denken, omdat de Duitse taal vaak erg dwingend klinkt, maar ze hechten veel waarde aan “Höflichkeit”.
Ook zou ik trouwens niet al teveel afgaan op de “google vertaler” want wat die er af en toe van maakt, klopt heel vaak echt van geen kant.

Omdat er hier destijds geen cursus Duits in de buurt was heb ik een computercursus van Prisma gekocht en heb gewoon standaard iedere dag minstens 1 uur besteed aan mijn studie.
Ook de prisma woordenboeken die ik een half jaar voor onze verhuizing gekocht had, hebben de eerste 2 jaar standaard op tafel gelegen om ieder woord dat ik niet begreep op te zoeken.

Heel omslachtig maar zó leer je het wel!!!!!

Begin vorig jaar is er nog wat verandert, want ik werk inmiddels voor een Duitse baas op een verzekeringskantoor, dus dat is iedere werkdag Duits praten en dat is natuurlijk geweldig, want dán leer je snel!!

Ik heb ook meteen vanaf het begin tegen mijn baas gezegd dat hij me moet verbeteren als ik iets fout zeg of schrijf en dat doet ie en ik moet zeggen dat, hoe irritant het af en toe ook is om iedere keer verbeterd te worden, het wél helpt.
Ook heb ik nog 1 jaar cursus gedaan via de VHS (Volkshochschule), maar door tijdgebrek moest ik daar helaas mee stoppen.
Ik merk wel dat de fouten die ik maak steeds dezelfde zijn en allemaal met gramatica te maken hebben en ik doe hard mijn best om daar nog beter in te worden.
Maar goed, ik versta alles wat me gezegd wordt en het belangrijkste…………… men begrijpt mij ook nog hahaha.

Inmiddels ben ik erachter dat de Duitse taal eigenlijk best heel erg mooi is en luister ik, behalve naar Rammstein ook veel naar andere Duitse muziek (Toten Hosen, die Ärzte, Maxim, Deichkind enz…………. allemaal erg leuk!). Ik heb standaard de Duitse (Fritz) radio aan en sinds een tijdje kijken we ook heel veel Duitse krimis (wie kent Tatort niet!!!!) en écht waar, ook daar leer je dan weer een hele hoop van.

Het Nederlandse accent blijf ik altijd houden en ze horen ook meteen dat je Nederlandse bent, maar dat wil ik ook absoluut niet verliezen en weet je…………… dat accent vinden de Duitsers weer Sehr Niedlich!

 

19119_555008931177506_2035379453_n

Auto met “Wunschkennzeichen” ……… het kan allemáál in DLD!!!!

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • Email
 • RSS

7 jaar hebben wij ons heel erg goed gered zónder, maar nu moesten we er jammer genoeg toch écht aan gaan geloven ………………. we konden er niet meer omheen en hebben een paar weken geleden dus een tweede auto moeten kopen.
Duhhh, een luxeprobleem zou je zo zeggen, maar nee, helaas is het in ons geval toch écht pure noodzaak.

Maar ja, wat van deze situatie dan wél weer erg leuk is, is een auto uitzoeken en omdat het gewoon een “van-a-naar-b-auto” moest worden, kwamen we na lang wikken, wegen en zoeken op een Smart uit.
Ze zijn erg zuinig, wendbaar en daardoor erg handig én de aanschafsprijs viel ons reuze mee en nu hopen we natuurlijk ook dat ie in onderhoud ook zo zuinig is, maar daar moeten we nog achter komen.
Tja, tis wél een mercedes he………
Ook is zo´n smartje trouwens verbazingwekkend ruim, want wij zijn allebei over de 1.80 en hebben ruimte zat én er passen 2 boodschappenkratten (of kratten bier, net wat je wilt ;-) ) naast elkaar in de kofferbak, meer heb je toch niet nodig!

Nu hadden wij geen zin en vooral geen tijd om iedere garage in Emsland af te gaan lopen en veel garages in onze buurt hebben nog niet echt van het INTERNET gehoord, wat een gemiste kans is volgens mij, maar daarom hebben we eerst maar eens op Autoscout24.de en mobile.de gezocht naar een Smartje “in de buurt.”
En ja hoor, na een week of wat zoeken hadden we uiteindelijk een leuk smartje in Hannover gevonden, 3,5 uur hier vandaan en dát is dan voor Duitse begrippen nog redelijk in de buurt.

Hoe pak je het dán aan?
Eerst maar eens bellen naar de verkoper en zo veel mogelijk info zien te verkrijgen en, niet onbelangrijk, of de auto er nog staat én wat misschien nog het állerbelangrijkste is, aan de toon van het gesprek “voelen” of het goed zit, want dat is met het internet altijd wat eng natuurlijk.
Omdat we natuurlijk écht niet ongezien een auto gaan kopen, maar ook niet 2x op en neer naar Hannover wilden rijden, moesten we dus zorgen dat we een tijdelijk kenteken kregen.
Zo´n Kurzzeit-Kennzeichen is 5 dagen geldig en in die tijd moet je dus zorgen dat het bewuste voertuig aangemeld wordt in het Bundesland waar je woont.
Als je de auto niet mocht kopen, ben je alleen het geld van het kenteken kwijt en vervalt deze automatisch na 5 dagen.

Oja, dat moet ik er natuurlijk wel even bij vertellen, want het kentekensysteem is heel anders dan in Nederland.
In Duitsland staat het Kenteken op naam van de eigenaar en niet op voertuig en zo kun je, als je dit zou willen, een persoonlijk kenteken laten maken.
Dit geldt trouwens NIET voor het tijdelijk kenteken, maar wel voor je uiteindelijke “officiele” kenteken.
De eerste letters staan voor het Bundesland waar je vandaan komt, in ons geval EL- van Emsland en zo kun je dus aan het kenteken zien waar iemand in Duitsland vandaan komt. (B = Berlijn, HH= Hamburg, H= Hannover, NOH = Nordhorn etc.etc.).
Dan komen er nog 1 of 2 letters (heel veel Nederlanders kiezen voor NL, want dan zijn ze zo lekker herkenbaar!!!) en vervolgens 3 of 4 cijfers en die mag je, mits nog beschikbaar, zelf kiezen.

Goed, een tijdelijk kenteken dus……………..
Bij je plaatselijke verzekeringsman, in ons geval mijn baas (LVM), vraag je heel eenvoudig telefonisch een EVB-Nummer aan (Elektronische Versicherungsbestätigung) en die krijg je per SMS toegestuurd en met dit nummer ga je naar het Straßenverkehrsamt.
Vraag ook meteen een EVB nummer voor een “normaal” kenteken aan, want die heb je nodig als je de auto gaat aanmelden.
Je moet wel een beetje tijd meenemen naar het Straßenverkehrsamt, want het is geen uitzondering dat je daar 2 uur zit te wachten, maar wij hadden deze keer geluk en stonden binnen een half uur weer buiten met 2 Schilder (Nummerborden), die worden daar ter plaatse gemaakt.
Omdat we allebei vakantie hadden en de kids niet thuis waren, konden we er een gezellig dagje uit van maken en zo gingen we samen op weg naar Hannover.
Wel spannend hoor, want je hebt geen idee of je wel of niet met een auto terug komt, maar goed, dat is het risico en ach, zo kom je nog eens ergens hè :-p.

We kwamen na een rit van 4,5 uur aan bij de autohandelaar en ja hoor, daar stond ie…………….. wat een schatje!!!
Hij was wel groen/wit, niet helemaal mijn smaak, maar aangezien hij niet voor mij, maar voor mijn man is, maakte de kleur niks uit hahaha (“Als ie maar rijdt!!”) ……………. ik had stiekem liever een zwarte gehad.
Na wat onderhandelen en praten met de verkoopster die trouwens super vriendelijk was, stonden we na zo´n 3 kwartier weer buiten, in het bezit van een nieuwe auto!!! Zo snel gaat dat dus……
De terugweg ging ook prima, maar omdat smartje een “topsnelheid” blijkt te hebben van 120 km/uur (met wind mee!!!) en we natuurlijk ook nog uitgebreid uit eten moesten, hebben we er ietsje langer over gedaan om thuis te komen en om 22.00 uur waren we dan met onze nieuwe aanwinst weer thuis.

De volgende dag met het tweede EVB-Nummer de auto officieel aangemeld met een “Wunschkennzeichen” (nee, geen EL-NL…., maar een ander persoonlijk kenteken) en ook deze keer hadden we weer geluk en stonden binnen een half uur buiten en daarna nog even naar mijn baas gereden om de verzekering rond te maken en dat was het.

We kwamen er trouwens achter dat de auto compleet groen/wit bestickerd was en vooral het groene was nogal verkleurd.
Die stickers hebben we er allemaal afgehaald en het was een vreselijk monnikenwerkje, maar wat denk je………….. we hebben gewoon een zwarte Smart!!!!!!

Heb ik uiteindelijk toch nog mijn zin!!!!!

 

Boodschappen doen, zo gewoon………………. maar zo´n gedoe!!!

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • Email
 • RSS

Wij Nederlanders zijn een verwend volkje………………. daar ben ik wel achter gekomen sinds ik hier woon en dan bedoel ik in dit geval vooral dat wij álles, maar dan ook álles binnen “handbereik” hebben.
Er zullen in Nederland vast nog wel plaatsen zijn waar dit misschien niet helemaal het geval is, maar waar ik vandaan kom heb je minimaal binnen een straal van, pak hem beet, 20 km een plek waar je álles kunt shoppen, naar de kapper, de dokter, ziekenhuis, bioscoop etc. etc. kunt.
Wij woonden in Nederland middenin een redelijk groot dorp, waar ik de buurtsuper om de hoek had en op de fiets ff het dorp in kon om bijvoorbeeld even naar de Hema (oeh, die mis ik!!!!), de action, schoenen- of kledingwinkel te gaan of bijvoorbeeld naar de kapper, schoonheidsspecialiste, tandarts of de huisarts, alles deed ik op de fiets.
Ok, ok, toegegeven, niet alles hoor, want ik ben ook nog wel een beetje van het makkelijke, dus deed ook wel boodschappen met de auto, maar dat was meer luiheid, dan dat het moest haha.

Maar in de 7 jaar dat wij hier inmiddels wonen draait de auto overuren en deze is dan ook helaas onmisbaar.
Één van de dingen die ik eigenlijk behoorlijk onderschat heb is, dat je overal, maar dan ook  écht overal met de auto heen moet.
Álles ligt hier minimaal 20 minuten rijden vandaan en dat is niet altijd even handig.
Vooral in het eerste half jaar dat we hier woonden had ik regelmatig het probleem dat ik boodschappen had gedaan en dat ik dan gewoon de helft vergeten was.
Je kunt je er vast een voorstelling van maken hoe ergerlijk dat is en ja, uiteindelijk overkomt je dat een paar keer en dan ga je toch écht wel een briefje maken die je dan eerst nog 3x checkt voordat je weggaat…………………… en dan maar hopen dat je het briefje niet op tafel laat liggen, want dat is ook nog zo´n dingetje, ken je dat?

Nu heb ik (gelukkig) nog de luxe dat ik nog een deel van de boodschappen in Nederland kan doen, alhoewel dit in de loop der jaren wel steeds minder wordt, omdat ze in Duitsland toch ook écht best wel heel veel goede produkten hebben hahaha.
Dit zit gewoon tussen de oren hè, want je bent bepaalde produkten, merken en smaken gewend en ga dat allemaal maar ineens veranderen en als het dan niet persé hoeft, omdat je Nederland nog in de “buurt” hebt…………………………
Het enige waar ik nu écht nog voor naar Nederland ga is het brood, want aan het Duitse brood kunnen wij écht niet wennen, smeer en bakboter en yoghurt, want literpakken vla en yoghurt dat kennen ze hier niet en zo zijn er nog wel een aantal produkten die ze in Duitsland niet hebben of kennen. (Satésaus, pindakaas, hagelslag, frikandellen, kroketten en niet te vergeten………………MUNTDROP).

De rest koop ik allemaal in Duitsland, want in Nederland zijn heel veel dingen toch écht veel duurder.
Bijvoorbeeld alle drogisterij artikelen, ik betaal voor haarverf bijvoorbeeld 6 euro, waar je in Nederland met gemak 13 Euro voor moet betalen en de haarlak, shampoo, deodorant, make up, wasmiddelen, schoonmaakmiddel etc zijn ook veel goedkoper.
Dat scheelt echt soms vele Euro´s!!!
Vlees, groente, fruit en (sterke) drank, daar geldt eigenlijk hetzelfde voor en het is volgens mij ook niet voor niks dat er hordes Nederlanders op Zaterdag de grens over komen om hier het een en ander in te slaan, dat is bijna een bezienswaardigheid als je er tussen loopt hahahaha.
Voordat wij hier kwamen wonen wist ik dat eigenlijk niet dat dit zo was, want bij ons kwam het helemaal niet op om in Dld boodschappen te doen, maar écht waar, je kunt op zaterdag gewoon Nederlands praten in de winkels, want Duits hoor je bijna niet en niet gelogen, heel vaak hoor je dan………….. “jeetje, dat is écht veel goedkoper!!!!” hahahahaha…………………. ik doe dan ook meestal geen boodschappen op zaterdag, mij veels te druk!!!!!

In ieder dorp, dus ook in ons dorpje, hebben ze een bakkertje, waar je ´s-morgens je verse broodjes, krantje en kleine “vergeten” boodschappen kunt halen.
Nu hebben ze begin dit jaar ineens ons bakkertje gesloten, zomaar van de een op andere dag zonder opgaaf van redenen en de verontwaardiging was dan ook zeer groot, en er werd beloofd dat er snel een nieuwe bakker zou komen.
Maar helaas, na een half jaar, is er nog steeds geen nieuwe bakker en moeten we dus ook voor de verse broodjes reizen……. dat is erg jammer.

Maar goed, het is niet anders, we hebben er zelf voor gekozen, maar dat wil niet zeggen dat ik me er af en toe echt toe moet zetten om boodschappen te gaan doen.
Het was altijd een hobby van me, maar ik moet eerlijk zeggen, dat ik er weinig meer aan vind, het is echt een must geworden.

Hellup…………. onze zoon is Kinderkönig!!!!!

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • Email
 • RSS

We hebben het inmiddels weer achter de rug, maar in het afgelopen jaar is onze zoon Kinderkönig van ons dorp geweest en dat was best weer een hele belevenis.

Hij was de eerste “Nederlandse” Kinderkönig van ons dorp en dat is toch ook wel een extra eer.
Niet dat Arjen daar nou zo van onder de indruk is hoor, want inmiddels is onze 13-jarige zoon een coole boy die je de kachel niet snel aanmaakt (lees: puber),  maar ik was, als moeder van de koning, toch stiekem wel erg trots hihi.

Vorig jaar op de tweede dag van het Schützenfest (dat is altijd op maandag) moest ik werken en Arjen had de dag ervoor al aan ons gevraagd of hij mocht schieten om Kinderkönig te worden, dat zou dan op deze dag ´smorgens gaan gebeuren.
Ik dacht dat het begrip “Kinderkönig” niet zo heel veel voorstelde qua bijzonderheden, dus “Ja, tuurlijk mag je dat, ik zou niet weten waarom niet!!!”.
Ik heb hem dus nog heel veel plezier en vooral veel succes gewenst toen ik ´smorgens de deur uitging en toen, hup, op naar mijn werk.
Op het werk aangekomen zei ik nog, al grinnikend en grappend tegen mijn baas dat ik misschien wel een koning in huis zou hebben die avond …………… zegt ie heel serieus tegen me “nou, als dat zo is, mag je vanmiddag en morgen wel vrij nemen!!!!”…………….. uh?
Hij lachen!!!!! Wat blijkt dus, en ik had het natúúrlijk kunnen weten met al die tradities en gebruiken hier ……………… het stelt dus best nog wel wat voor!
De Kinderköning gaat de hele dag mee op de troon van de Schützenkönig en heeft ook zijn eigen gevolg mee.
Tja en toen ging om een uur of 10 de telefoon en ja hoor, onze zoon was koning geworden en of ik wel even naar huis kon komen, want er moest nog wel wat geregeld worden.
Mijn baas moest wéér enorm lachen, want die zag dat moeders lichtelijk in de paniek schoot en die heeft mij toen maar naar huis gestuurd…………………….. “Viel Spaß!!!!!!”.

Arjen was inmiddels thuis en droeg inmiddels een grote ambtsketting.
Hieraan hangt van iedere Kinderkönig van de afgelopen 20 (?) jaar een penning.
Hij vertelde dat hij zijn eigen koningin had mogen kiezen en 2 van zijn vrienden en 2 vriendinnen gaan mee op de troon.
´s-middags om 1 uur moesten ze in vol ornaat (gelukkig geen pak, zoals de Schützenkönig heeft, maar gewoon netjes gekleed) verschijnen bij het huis van de Schützenkönig en dan zouden ze tot de “Abmarsch” ´savonds om half 9 meefeesten.
Dus eerst maar eens uitzoeken waar die Schützenkönig dan woont en dan is het wel fijn dat het dorp niet zo groot is haha.
Wij als ouders stonden gelukkig niet écht in de picture, maar werden toen we daar ´s-middags aankwamen wel meteen door iedereen gefeliciteerd en iedereen was dol enthousiast
Wel errug leuk hoor om mee te maken hoor, want natuurlijk kom je er op zo´n manier toch weer een beetje extra tussen.
Arjen en zijn gevolg hebben de hele dag meegefeest, hij moest ook nog dansen voor het oog van iedereen, wat ie dan weer minder grappig vond, maar hij heeft het tóch gedaan.
S-avonds hebben ze meegegeten en ze kregen ook nog allerlei kadootjes.
Om half 9 ´s-avonds, na de opening van het feest met een officiele dans was de “Abmarsch” en moesten de kids de tent uit.
Dit moet volgens de wet, want kinderen tot 16 jaar mogen na 9 uur niet meer meevrieren (??)  en dus gingen ze onder begeleiding van “geweldige” hoempapa muziek en vlageniers de tent uit.
Dat was dag 1 van zijn koningsschap en wij dachten er mooi voor een jaar vanaf te zijn………………… hahahaha, NIET DUS!!!!!

We kregen te horen, dat een deel van het bestuur van de Schützenverein én de Plattelandsjongeren met de Kartoffelkönig (aardappelkoning, een parodie op de Schützenkönig die de “Platte-jongeren” bedacht hebben) nog op de dinsdagmiddag bij de hele troon langs zouden komen om een borrel te halen en dus ook bij ons.
Tja, hoeveel er dan zouden komen? De ene keer zijn dat er 10 en de andere keer kunnen het er 50 zijn……………….. ligt eraan hoe “populair” je bent, vertelde onze Duitse buurvrouw, maar ik denk dat dit niet helemaal waar is.
Maar goed ………… Ojee, en wat haal je dan in huis? hoe laat komen ze en hoe lang blijven ze dan? en hoe gaat dat verder dan? Hoe ben je een goede gastheer/vrouw?
Ik moet er even bij zeggen, dat ik er niet zo heel goed tegen kan als ik van tevoren niet helemaal weet hoe iets gaat verlopen, vooral als ik het dan zelf moet organiseren.
Gelukkig heb ik een erg koelbloedige, nuchtere en kalme man, die mij dan weer heel snel tot de orde roept, zodat de paniek snel voorbij was.
Gewoon over je heen laten komen, we zien wel!!!
Bij onze Duitse buren maar even om  raad gevraagd en die zouden ons mentaal wel even komen bijstaan.
En hoeveel drank je moet hebben?
Je bestelt gewoon bij de buurtsuper een lading drank en schnapps en wat over blijft, dat breng je terug………………… simpel!

Die middag zaten we om 2 uur al startklaar, nadat we natúúrlijk gezorgd hadden dat alles er spik en span uitzag, want tja, dat wordt hier wel erg gewaardeert.
Nu weten de mensen die ons kennen wel dat wij ons normaal gesproken niet écht druk maken over wat anderen van ons vinden, maar voor Arjen wil je natuurlijk wel even extra je best doen om een goede indruk te maken.
Wat je allemaal niet voor je kinderen over hebt he hahahahaha.
Om half 4 hoorden we een hoop kabaal aankomen en ineens hadden we zo rond de 35 à 40 mensen in onze tuin staan.
Het Kartoffelkoningspaar waren 2 jongens die in juten zakken gekleed waren, waarbij de koningin een prachtige sluier droeg en het was een enorme melige bedoening.
Ze hadden een grote luidspreker mee met Schlagermuziek, écht onze smaak, maar echt errug grappig allemaal en we hebben ontzettend gelachen.
Arjen stond natuurlijk in het middelpunt moest nog met de “koningin” dansen en ondertussen werd er nog wel behoorlijk gedronken.
Na ongeveer 3 kwartier ging het hele gevolg op naar het volgende adres en zo gingen ze dus het hele dorp door, totdat ze uiteindelijk bij de Schützenkönig terecht zouden komen, waar het feest nog tot in de late uurtjes door zou gaan.
Arjen wilde niet meer mee, die was wel een beetje uitgefeest na 3 dagen en had het wel gezien.
Volgend jaar zien we wel weer……….

En dat was dus vorige week.
Een maand geleden hebben we een mooie penning uitgezocht en laten graveren met zijn naam en die van zijn koningin en zo is de eerste “Nederlandse Kinderköning” van ons dorp vastgelegd in de ambtsketting.
3 dagen voor het Schützenfest kwam de Schützenkönig nog persoonlijk aan de deur om Arjen uit te nodigen.
Dit hoort allemaal bij de traditie he, zo hoort het, dus zo gaat het ook.
Zondags om 1 uur moest ie weer bij de koning zijn en om 2 uur was het “Antreten” en begon het officiele gedeelte van het Schützenfeest 2013.
Wij waren er als ouders natuurlijk ook weer bij en eigenlijk ging het allemaal net als vorig jaar, alles volgens vast patroon en protocol.
Zodra het hele gevolg in de tent was en de eerste dans geweest was, konden mensen de koningsparen gaan feliciteren.
Wij en de andere ouders van de “Kindertroon” gingen later op de middag ook nog even officieel feliciteren, zoals het hoort en daarbij werden natuurlijk nog de nodige Schnapps en bier geschonken.
Al met al wel weer een hele gezellige dag en na de “Abmarsch” van de kids zijn wij nog even langer gebleven en voor het eerst hebben wij dan ook eens ´savonds meegefeest en ach, ik moet eerlijk zeggen dat het best leuk is.

Ondanks dat die tradities niet helemaal ons ding zijn, is het wel leuk om mee te maken en nu kunnen we ook dáár weer over meepraten.

De volgende stap, volgens onze Duitse buren, is dat wij zelf mee op de troon gaan.
Nou, ik kan iedereen nu al wel beloven …………………… dat NOOIT!!!!!!!